Nativul Varsator

Nativul Varsator

Tuturor le plac curcubeele. Copiii îşi pun o dorinţă când văd unul, visătorii aleargă după ele, pictorii le pun pe pânză, dar Vărsătorul locuieşte într-unul. Mai mult, el l-a demontat şi a examinat fiecare bucăţică, fiecare culoare, şi tot crede în el. Nu e uşor să crezi în ceva după ce ai aflat exact cum e acel lucru, dar Vărsătorul e în esenţă un realist, deşi adresa lui e ziua de mâine, privită cu ochelari roz.

Ca şi buimăcita Alice, dusă prin Lumea Minunilor de Vărsătorul Lewis Caroll, va trebui să fii mereu pregătit pentru neprevăzut când e vorba de uranieni. În general amabili şi liniştiţi, Vărsătorilor le place, însă, să sfideze opinia publică şi sunt extrem de încântaţi în sinea lor când şochează din când în când oamenii mai convenţionali cu comportamentul lor iraţional. Aceşti oameni în general blânzi şi politicoşi te pot zgudui brusc cu cele mai uluitoare afirmaţii exact când te aştepţi mai puţin. Uranianul tipic e pe jumătate Albert Schweitzer şi jumătate Mickey Mouse. Poate fi încălţat în sandale, bocanci, pantofi eleganţi sau adidaşi şi rareori îşi va bate capul să verifice dacă ceea ce poartă se potriveşte ocaziei. Va apărea la uşa ta desculţ, dacă aşa îi vine cheful şi va râde de tine fiindcă râzi de el. Vărsătorii deseori adoptă o ţinută bizară, pentru a-şi demonstra refuzul de a se conforma normelor.

Poţi recunoaşte deseori oamenii născuţi în această zodie fixă, de aer, după cât de des folosesc cuvântul „prieten”. Întrebarea tipic uraniană după ruperea unei legături amoroase este „Nu putem rămâne prieteni?”. Vărsătorul nu e nici obtuz, nici naiv, nici entuziast, nici blazat. Experimentările permanente nu-l fac decât să fie curios în legătură cu următorul mister pe care-l are de descifrat. Şi următorul mister poţi fi tu. Persoana care pare complet absentă când te studiază ca sub un microscop invizibil, e probabil un Vărsător. Poate fi derutant să descoperi, după toată curiozitatea lui intensă, care te-a flatat, că manifestă acelaşi interes pentru viaţa personală a poliţistului din colţ, a barmanului sau a cântăreţei din bar. Politica îl fascinează, sporturile îi interesează, iar copiii îl intrigă. Acelaşi lucru e valabil pentru căi, maşini, bătrâni, descoperiri medicale, scriitori, astronauţi, alcoolici, piane etc. Renunţă la orgoliu, ori abordarea lui distantă, impersonală ţi-l va răni.

Ochii Vărsătorului au de obicei o privire, vagă, absentă, visătoare şi sunt deseori deschişi la culoare, dar nu întotdeauna. Părul e de obicei drept şi mătăsos, deseori blond său şaten deschis; tenul e palid şi de obicei are o înălţime peste medie (ascendentul poate duce la modificări în aspectul general). Vei observa o nobleţe a profilului. Trăsăturile uraniene sunt fine şi bine definite, amintind de cele ale împăraţilor romani de pe monedele de aur. Adevăraţii nativi vor adopta deseori o poziţie cu capul plecat de la baza gâtului când cugetă la o problemă sau imediat după ce au pus o întrebare. Capul le cade brusc în faţă sau se înclină într-o parte, aşteptându-ţi reacţia. În mod ciudat, datorită sexualităţii duale a uranienilor, trupurile masculine au deseori caracteristici feminine (cum ar fi şoldurile late), iar cele feminine au câte o trăsătură masculină (cum ar fi umerii laţi).

Nativii iubesc libertatea şi pot fi deseori extrem de amuzanţi, perverşi, originali, îngâmfaţi şi independenţi, dar pot fi şi diplomaţi, blânzi, înţelegători şi timizi. Ei vor căuta aproape cu disperare sentimentul de siguranţă pe care li-l dau mulţimile, aglomerările de oameni şi se va înconjura cu prieteni. Apoi vor cădea într-o pasă mohorâtă, pesimistă şi vor dori să fie lăsaţi singuri. În oricare dintre aceste faze ar fi, nativul îşi păstrează percepţiile acute, care sunt mai profunde şi mai rapide decât ale altora. Uranus face din el un rebel înnăscut, care crede că toate vechile obiceiuri sunt greşite şi că oamenii şi lumea au nevoie de schimbări drastice şi revoluţionare mai mult decât de orice altceva (deşi, dacă e implicat în politică, va fi suficient de inteligent încât să nu-şi facă publice opiniile prea devreme, distrugându-şi strategia).

Vărsătorii analizează constant situaţii, prieteni şi străini. Poate fi deranjant când se apucă să-ţi pună întrebări directe, fără pic de tact, ţintind exact spre cele mai intime sentimente ale tale. Când descoperă că puzzle-ul nu era deloc prea complicat, se plictisesc şi uneori chiar se supără. Nu e nimic mai jignitor decât un Vărsător care se satură de acest joc de-a examinarea sub microscop şi se orientează spre alt subiect tocmai când te-a convins că pentru el eşti cea mai importantă fiinţă de pe planetă. E foarte dureros!

În ciuda obsesiei lor pentru prietenie, nativii nu au prea mulţi apropiaţi. Ei caută calitatea şi nu cantitatea în relaţiile lor şi rareori întemeiază o legătură pentru o perioadă mai lungă de timp. Sunt prea multe de descoperit că să se limiteze prea mult timp la numai una sau două prietenii. Nu rezolvi nimic cu rugăminţile patetice, căci acest om e prea impersonal dar, dacă reuşeşti să ajungi la inima unui Vărsător, de obicei acesta va coborî de pe bicicleta lui ca să vadă dacă nu cumva i-a scăpat ceva.
Uranianul e înconjurat de un fel de izolare ciudată şi deseori e înţeles greşit de ceilalţi. Asta pentru că ceilalţi încă sunt cu un pas în urma Vărsătorului. Purtătorul apei trăieşte în viitor, întorcându-se în prezent numai pentru perioade foarte scurte de timp, aşa că oamenii mai realişti îl consideră pur şi simplu sărit de pe fix. El simte acest lucru şi sentimentul lui de izolare se accentuează.

Dar, după părerea lui, faptul că cei din jur nu reuşesc să ţină pasul cu el nu e un motiv să meargă înapoi. Aşa că rătăceşte singur printre norii lui, în timp ce noi, simplii muritori, ne întrebăm ce naiba căuta tocmai acolo, atât de departe. Astrologii spun că ceea ce gândesc Vărsătorii va gândi toată lumea peste cincizeci de ani. Asta o fi adevărat, dar prăpastia dintre ei şi noi ceilalţi rămâne la fel de adâncă. Acest semn e cunoscut ca fiind semnul geniului şi aşa şi este, căci mai mult de jumătate dintre cei mai celebri oameni ai lumii sunt născuţi în Vărsător sau au ascendent în Vărsător. Pe de altă parte, un procentaj la fel de mare dintre cei închişi în sanatorii de boli nervoase sau dintre cei care au şedinţe frecvente la psihoterapeut sunt tot uranieni. Se spune că graniţa dintre geniu şi nebunie e foarte subţire, iar prietenii tăi Vărsători te pot face uneori să te întrebi de care parte a graniţei se află ei. Mare parte din confuzie e provocată de faptul că omul a avut întotdeauna tendinţa să-şi hulească profeţii.

Uranienii sunt un bizar amestec de pragmatism rece şi instabilitate excentrică şi par să aibă o înţelegere instinctivă pentru cei bolnavi psihic. E ciudat, dar aproape orice nativ poate reduce substanţial agitaţia nebunilor doar vorbindu-le încetişor. Are un talent minunat de a calma persoanele isterice şi de a linişti copiii înspăimântaţi. Să fie oare din cauză că propriul lui sistem nervos e atât de sensibil şi de slab protejat?

Mintea Vărsătorului e atât de deschisă încât e o raritate să găseşti unul care are prejudecăţi, cu condiţia să nu aibă grave influenţe negative în hartă stelară natală. Chiar şi atunci va fi foarte şocat când îi vei scoate în evidenţă aceste prejudecăţi. Instinctul fratern e atât de puternic la el, încât atunci când un Vărsător se face vinovat de intoleranţă, nu numai că el nu-şi dă seama de asta, dar detestă eticheta respectivă. În mod obişnuit, toţi îi sunt fraţi sau surori. Va umbla prin înalta societate ca şi prin cele mai mizere mahalale cu ulciorul lui simbolic, adunând cunoştinţe şi vărsându-le din nou. Chiar şi perioadele lui de hibernare sunt scurte, aşa că nu apuci să-i duci dorul, că el şi apare din nou, prezent peste tot. Nu încercă să-i întrerupi solitudinea. Când vrea să fie singur, vrea să fie singur, însă nu s-a retras permanent din lume, chiar dacă i-a venit brusc să-şi treacă numărul de telefon la secret. Adresa nu i s-a schimbat, şi nici el. Nu poate renunţa prea mult timp la compania oamenilor.

De obicei e greu să convingi un Vărsător să fixeze o întâlnire la o anumită oră. Preferă să lase o marjă de siguranţă mai mare, pentru că nu-i place să se simtă legat de anumite îndatoriri sau obligaţii la anumite ore. Preferă ceva de genul „Ne mai vedem… poate marţi”. Şi uneori se referă la marţea de peste două săptămâni. Însă trebuie spus că, o dată ce l-ai prins la înghesuială şi şi-a dat cuvântul că va veţi întâlni la o anumită oră, va respecta cu sfinţenie ora cu pricina. Poţi să fii sigur de asta şi ai face bine să nu întârzii. El va fi acolo, cu condiţia să nu fie răpit în drum spre întâlnire (ceea ce, fiind Vărsător, e posibil. Acestor oameni li se poate întâmpla orice, oricând. Absolut orice!)
Îşi va expune deschis opiniile, dar nu va avea pretenţia să-ţi dicteze cum ar trebui să gândeşti sau să-ţi trăieşti viaţa. Nici el nu are de gând să-ţi permită să-i dictezi lui lucrurile astea. Spre deosebire de Berbec, Leu sau Gemeni, nu doreşte să-i convingă pe ceilalţi cu orice preţ să-i adopte ideile. Filosofia uraniană e că fiecare are nevoile lui proprii, dansează după propria muzică şi individualitatea ar trebui respectată.

Rareori ai să vezi un Vărsător luptând feroce pentru o cauză. Ei trăiesc după propriul sistem de valori şi consideră că asta e suficient. Lasă-i pe Berbec, Leu, Scorpion şi Săgetător să apuce sabia şi să lupte glorios pentru a-i elibera pe nedreptăţiţi. Uranianul e prea ocupat să descopere cauzele revoluţiei, să asculte necazurile oamenilor şi să împartă compasiune înţelegătoare. Nativul crede în schimbările violente, dar lasă violenţa în seama altora. Nu e un laş, dar pur şi simplu nu are echipamentul necesar pentru bătălie. Când un scandal îl ia prin surprindere, fie va ataca orbeşte, derutat, fie va fi de acord cu adversarul ca să pună capăt disputei. Reacţia lui e imprevizibilă, dar un lucru e sigur. A doua zi opinia lui va fi la fel de fermă ca înainte. Oricine are pregătire şi talent la dezbateri îl poate învinge de obicei, căci atenţia lui poate să rătăcească foarte uşor spre abstract într-o confruntare a inteligenţelor. Vărsătorul luptă cel mai bine cu pălăria. Şi-o pune pe cap şi pleacă. Însă mintea lui plină de respect pentru adevăr nu se va clinti nici un milimetru când e ferm convins de ceva, în ciuda faptului că nu-i plac disputele neplăcute. Toate ţipetele şi presiunile emoţionale din lume nu-l vor face să se abată de la calea ideilor lui independente.

Un alt motiv pentru care Vărsătorul se confruntă deseori cu critici ostile e faptul că e mereu plin de surprize. Te poate conduce spre vest, ca apoi să se întoarcă şi să mărşăluiască spre est fără să te prevină. El are o anume încăpăţânare în hotărârea lui de a nu te anunţa ce pune la cale.

Uranianului nu-i vine foarte uşor să aibă încredere în oameni. Mai întâi trebuie să-ţi întoarcă pe toate fetele motivele posibile şi chiar sufletul, dacă se poate. S-ar putea să ai senzaţia că fiecare cuvânt al tău şi fiecare gest sunt catalogate şi puse la păstrare în mintea lui intuitivă pentru a putea apela mai târziu la aceste date. Aşa şi e. Poate că ţi se pare din când în când pierdut în vise, dar să nu te laşi înşelat. Probabil că ţi-ar putea spune şi câte gene ai. Să nu te aştepţi niciodată ca un uranian să te accepte la prima vedere. El vrea să ştie ce se ascunde dincolo de chipul tău şi va pune întrebări foarte jenante ca să afle. Dar trebuie să ştii că o dată ce ai fost acceptat îţi va fi loial şi prietenia lui nu va fi zdruncinată de bârfe răuvoitoare. Nu va crede şoaptele răutăcioase ale inamicilor tăi, dar le va asculta cu siguranţă din pură curiozitate. Fii însă sigur că analiza finală şi decizia îi vor aparţine în totalitate.

Maladiile uraniene au de obicei legătură cu sistemul circulator. Nativii tremură de frig iarna şi suferă de cald vara. La bătrâneţe sunt predispuşi la varice şi îngroşarea arterelor, dacă emoţiile lor sunt orientate în direcţii negative şi au tendinţa să sufere accidente la picioare, mai ales la gambe şi glezne. Oasele gleznei sunt deseori fragile şi s-ar putea ca nativii să se plângă de dureri în picioare din caza proastei circulaţii. Alte probleme de sănătate ar fi durerile dese în gât şi uneori palpitaţii, dar aceste nu sunt grave. Uranienii au nevoie de foarte mult aer curat, somn şi exerciţiu fizic, dar rareori se folosesc de aceste remedii naturale. Nu au parte de prea mult aer curat pentru că de obicei închid ferestrele, se înfofolesc în pături şi tot se plâng că le e frig. Tensiunea nervoasă tipică nativilor îi împiedică deseori să se odihnească suficient, şi deseori somnul le e tulburat de vise stranii.

Cât despre exerciţiu fizic, dacă n-a fost învăţat de mic să iubească sporturile, e greu să-l îmboldeşti pe uranian şi să meargă mai repede, darămite să alerge. Adevăratele probleme de sănătate ale uranienilor nu încep decât la maturitate, când încăpăţânarea lor creşte. Aceşti oameni sunt extrem de uşor de hipnotizat. Mulţi simt intuitiv acest lucru şi se feresc să se expună dar, făcută de un specialist, hipnoza le-ar putea vindeca unele dintre numeroasele lor fobii.
Vărsătorii nu au memorii grozave, dar nici nu au nevoie să memoreze prea multe, din moment ce par să prindă cunoştinţe din aer.

De ce şi-ar îmbâcsi mintea cu lucruri de care s-ar putea să nu aibă nevoie niciodată, când pot să-şi întindă antenele invizibile şi să prindă tot ce le trebuie? Probabil că aceşti oameni vor veni acasă de la cumpărături fără să fi cumpărat nici măcar un articol de pe listă. Nativul tipic este întruchiparea legendarului profesor distrat. E în stare să treacă pe lângă soţia lui pe stradă fără să o salute dacă e adâncit în conversaţie cu un prieten.

Puterea de concentrare a Vărsătorului poate fi uluitoare. Totuşi, e în stare să prindă lucruri care se petrec în spatele lui, dacă vrea, ca un radar. Nativii pot purta o conversaţie complicată fără să piardă nici o mişcare din ceea ce se întâmplă în cealaltă parte a camerei, dacă se hotărăsc că îi interesează. Uneori ai putea să juri că n-a auzit nici un cuvânt din ce ai spus, ca a doua zi el să-ţi repete totul, cuvânt cu cuvânt, ca un casetofon. Nu subestima niciodată puterea unui uranian de a se îmbiba cu informaţii în timp ce pare complet absent, chiar dacă uneori se poate pierde în concentrare.

Capacitatea extraordinară a nativului de a plonja în necunoscut şi de a absorbi secrete mistice fără măcar să încerce duce spre o stranie intuiţie, o putere premonitorie uluitoare. Cunosc un Vărsător care răspunde la telefon înainte ca acesta să sune şi, mai mult, ştie dinainte cine e la celălalt capăt al firului. Aproape fiecare uranian are o sensibilitate unică, ce îl ajută să-ţi cunoască cele mai ascunse dorinţe. Fără cuvinte, el înţelege o nevoie îngropată atât de adânc în sufletul tău încât nici tu nu eşti prea conştient de prezenţa ei. Prin acelaşi proces bizar, el poate să-ţi transmită sentimente şi gânduri, chiar dacă e cu spatele la tine.

Unii dintre ei nu au nevoie de serviciile poştale ca să trimită o telegramă. Totuşi, gândirea lor nu are nimic superstiţios. Că e mecanic auto sau muzician, Vărsătorul e un adevărat om de ştiinţă şi nu se va grăbi să tragă o concluzie până când nu a întors totul pe toate părţile. Însă când ajunge la o concluzie, aceasta va rămâne bine înfiptă în creierul lui. Când e vorba de progresul omenirii, mintea lui e mai deschisă ca a oricui, dar se închide ermetic când e vorba de propriul lui comportament, care poate fi neaşteptat de conservator.

Vărsătorii detestă minciuna şi înşelătoria. Îţi vor da bani în dar, dar nu le cere un împrumut, căci urăsc să împrumute sau să ceară împrumuturi. Dacă totuşi amicul tău uranian îţi împrumută bani, ai grijă să-i dai înapoi exact când ai spus. O promisiune încălcată poate provoca o fisură adâncă în prietenia voastră.

Aceşti nativi se ţin de cuvânt şi-şi plătesc facturile şi au aceeaşi pretenţie de la tine. Însă toată această dragoste de adevăr poate fi distorsionată într-un comportament dubios, căci poate răspunde la întrebări atât de inteligent, încât creează impresii greşite. Dar îşi va exprima liber indignarea dacă va prinde pe altcineva folosind această delicată nuanţă de minciună. Rareori va minţi de-a dreptul, dar te poate păcăli în moduri extrem de subtile. Permanenta goană după adevăr şi dorinţa de a-şi ascunde propriile motive sunt trăsături incompatibile şi Vărsătorii trebuie ca la un moment dat să privească în faţă această problemă dacă vor să afle adevărul adevărat despre sine.

Citeste si: Barbatul Varsator   Femeia Varsator   Alte zodii