Barbatul Sagetator

Barbatul Sagetator

Nu vreau să te descurajez, dar bărbaţii din Săgetător au un obicei bizar. Se aruncă pe un cal alb şi pornesc în galop pe străzi fluturând o sabie în apărarea unei cauze. Apoi mai au o idiosincrazie. Fac tumbe ca nişte clovni la circ, amestecându-se printre elefanţi şi personaje bizare, cum ar fi femeia cu barbă, înfulecând veseli vată de zahăr.

Acest specimen poate fi capturat folosind anumite manevre. Dar mai întâi trebuie să-l dai jos de pe calul alb, să-l scoţi dintre elefanţi şi, desigur, femeia cu barbă trebuie să dispară şi ea. Cauzele şi circul nu prea mai lasă loc pentru o viaţă de familie, ca să nu mai vorbim de plimbări sub clar de lună.

Încă din start ai un atu. Sunt atât de mulţi Săgetători care galopează şi fac tumbe prin viaţă, încât vei avea de unde alege. Entuziasmul idealist şi curiozitatea unui bărbat din această zodie sunt contagioase. Sigur, uneori exuberanţa lui inocentă poate scăpa de sub control. De exemplu, te poate arunca în sus într-un moment de încântare nebunească, impetuoasă, ca apoi să uite să te prindă.
Aproape întotdeauna e înconjurat de o mulţime de oameni. Asta e un alt obstacol. Va trebui să-ţi faci loc cu coatele prin mulţime ca să ajungi lângă el. Dar nu fi pesimistă, căci acest bărbat e un optimist incurabil. Dacă duşmanii lui i-ar trimite o cutie cu balegă, el nu s-ar simţi jignit, ci ar crede că au uitat să-i trimită şi calul. Acest gen de optimism poate fi periculos. De fapt e vorba despre încredere oarbă, articol din care Săgetătorul are depozite uriaşe. Acest lucru îl face să aibă încredere naivă în orice şi oricine, aşa încât cade deseori în gropi. E firesc să se întâmple aşa când umbli cu un arc în mâna, ţintind mereu spre cer în căutarea unui scop înalt spre care nimeni n-a mai îndrăznit să tindă (sau nimeni n-a mai avut atâta lipsa de realism încât să încerce să-l atingă).

Totuşi, el nu e un visător cu capul în nori în sensul strict al expresiei. Visele lui sunt întotdeauna supuse scrutinului logic şi inteligent al lui Jupiter, precum şi curiozităţii lui. Dacă aceste vise supravieţuiesc cercetării lui minuţioase dar oneste, înseamnă că sunt probabil pe atât de practice pe cât sunt de nebuneşti, chiar dacă lumea nu e pregătită pentru ele. O dată ce a hotărât că există o şansă să le îndeplinească, nativul îşi scoate oalele cu vopsea şi pensulele şi începe să le coloreze cu cea mai vie şi curajoasă imaginaţie pe care ai văzut-o vreodată. Dar capetele pătrate stau totdeauna la pândă pregătite să calce în picioare ideile progresiste şi să le năbuşe înainte de a avea ocazie să-şi dovedească validitatea.

Imaginaţia lui nesfârşită îl poate face să se prăbuşească. Dar norocul are grijă să-l salveze exact la timp.Acest bărbat e de obicei atât de norocos, încât e de-a dreptul dezgustător şi ar trebui arestat. Dacă s-ar duce în munţi şi s-ar întoarce un un sac de pietre care s-ar dovedi a nu fi aur, el ar plânge un timp, după care ar descoperi că pietrele alea sunt minereu de uraniu. Dacă te apleci să culegi chestia aceea lucioasă de lângă gura de canal, te vei trezi în mână cu poleiala de la o lamă de gumă. Dacă se apleacă el, se va alege cu o bucăţică din diamantul Hope, scăpat pe jos de Harry Winston când a ridicat mâna să cheme un taxi.

Cu aşa noroc, e şi firesc să fie optimist. Bineînţeles, mai sunt şi zile când piatra e doar o piatră şi poleiala e doar poleială, dar Săgetătorul tipic îşi revine rapid după astfel de lovituri zdrobitoare. La fel stau lucrurile şi în dragoste pentru jupiterian. E norocos. Când nu e, îşi revine foarte repede. Singurul lucru pe care nu-l acceptă e lipsa de sinceritate, dar cam atât. De aceea are atât de mulţi prieteni şi cunoscuţi care-l simpatizează. El priveşte dincolo de exteriorul oamenilor, căutând valorile reale, intrinseci. Nu că n-ar avea duşmani, dar sunt mult mai puţini decât cei pe care îi au alte zodii. Cei care s-au simţit lezaţi de remarcile lui directe se vor uita urât la el şi le va veni să-l strângă de gât, dar de obicei le trece şi îşi dau seama că intenţiile lui sunt inofensive. Bărbatul din Săgetător păcătuieşte prin lipsa de tact şi de consideraţie, dar niciodată prin cruzime voită.

Probabil că ai văzut deja că vorbirea lui e la fel de directă ca şi traiectoria săgeţii lui simbolice. Poate spune lucruri absolut scandaloase, dar dacă eşti îndrăgostită de el va scăpa nepedepsit. Dar vei avea tot dreptul să te simţi jignită când un Săgetător pe care abia l-ai cunoscut se va uita la tine cu ochii lui strălucitori, plini de viaţă şi-ţi va spune că eşti exact genul de femeie pe care un bărbat şi-ar dori-o drept amantă. Tocmai când te pregăteşti să-i tragi vreo câteva poşete în cap, va arbora o expresie inocentă, ca de băieţel, şi-ţi va explica plin de candoare dezarmantă ca în Evul Mediu regii şi aristocraţii făceau căsătorii de convenienţă, aşa că soţiile lor erau de obicei urâte şi plicticoase. Dar amantele lor erau frumoase şi inteligente, fete pe care şi le-ar fi ales pentru a le fi soţii dacă regulile ar fi fost altele. A citit despre asta, pentru că l-a interesat întotdeauna perioada respectivă. Probabil că te vei calma şi chiar te vei umfla puţin în pene. Pe deasupra, vei fi şi impresionată. Câţi bărbaţi petrec ore în şir citind cărţi de istorie fără să fie obligaţi de cineva? S-ar putea chiar să fie un geniu! Ia gândeşte-te! Ai putea deveni soţia unui intelectual. Greşit! Ai putea ajunge amanta unui intelectual. Fiind deja topită după mintea lui, nu-ţi dai seama că e pregătit să atace în forţă din clipa în care ai reacţionat pozitiv la propunerea lui iniţială (şi nu-ţi închipui nici o clipă că a fost o remarcă întâmplătoare şi nu o propunere!).

Sigur, nu orice femeie va accepta o explicaţie atât de cusută cu aţă albă pentru nişte avansuri atât de evidente. Dar nu contează. Chiar şi după ce victima are o izbucnire indignată, se întorc la Săgetător devenind din nou prieteni apropiaţi după ce le trece furia. Asta ar trebui să-ţi dovedească în ce pericol uriaş te afli alături de acest tip atât de inofensiv în aparenţă. Cu zâmbetul acela larg, candid, naiv, nu aduce nici pe departe cu un lup. Mai degrabă cu şeful unei trupe de cercetaşi. Dar când vine vorba de amor nu e deloc un cercetaş şi ar fi bine să ţii minte asta când te invită într-o expediţie pe munte.
Bărbatul jupiterian îşi trăieşte viaţa sentimentală la nivel superficial, dar nu încearcă niciodată să ascundă acest lucru. (La urma urmelor, dacă-ţi cureţi din urechi pânza de păianjen a sentimentalismului, ai să-ţi aminteşti că a spus „amanta”, nu „soţie”).

Săgetătorul caută legături amoroase superficiale, întâmplătoare. Uneori ajung să fie atât de întâmplătoare încât sunt de-a dreptul promiscue. Din când în când, aventurile unui arcaş reuşesc să facă până şi un Scorpion să roşească. Şi aveţi cuvântul meu că Scorpionul nu roşeşte cu una cu două…

Să revenim la sinceritatea lui. E un subiect mult mai puţin delicat. Dacă experienţele amare ţi-au arătat cât de neserioase pot fi jurămintele eterne ale bărbaţilor, te va bucura onestitatea lui. Nici nu vei clipi când îţi va spune câte legături amoroase a avut şi ce aşteaptă de la cea cu tine, totul în cuvinte clare şi logice. Nu se va însura dacă va avea în mod conştient vreo îndoială în privinţa parteneri sale, dar poate ajunge să se implice într-o legătură care să ducă la încurcături care vor culmina cu o cerere în căsătorie, de obicei din partea fetei. În acest caz, o va rupe la fugă în direcţia opusă altarului, dar, fiind cam stângaci, s-ar putea să se împiedice şi ea îl va prinde înainte să apuce să ajungă prea departe. În acest caz, jupiterianul se va gândi bine şi va decide (complet ilogic) că, dacă l-a atras o anumită latură a ei (intelectul sau fizicul, nu contează care) va ajunge să-i placă şi cealaltă.

Va ceda, se va însura şi astfel va fi pregătit terenul pentru încă un divorţ tipic Săgetătorilor. Forţa raţiunii lui pare să-l părăsească în mod misterios atunci când e prins într-o capcană sentimentală.
Femeile înţeleg deseori greşit atitudinea Săgetătorului şi cred că relaţia e mai serioasă decât este. Aceeaşi atitudine a jupiterianului dă uneori impresia că vrea o legătură pasională, când el de fapt îşi doreşte o prietenie superficială, absolut platonică, sau vrea doar să-şi petreacă timpul cu o prietenă de sex feminin.

De aici pot rezulta multe încurcături cu rezultat negativ pentru arcaş, dar cu norocul lui, majoritatea acestor încurcături se sfârşesc cu bine. E clar că acest bărbat flirtează tot timpul, dar nu vrea doar sex. Îi plac varietatea şi stimularea intelectuală. Dacă o femeie începe să se agaţe de el ca un scaiete când el nu voia decât să se distreze, va încerca să treacă peste situaţie dând impresia că a fost doar o glumă. Bineînţeles, ea nu va prinde poanta. Mulţi nativi sunt acuzaţi că fac avansuri tuturor secretarelor atrăgătoare sau oricărei fete frumuşele pe care o văd. Ba, uneori, nu se abţin să flirteze şi cu bătrânica din colţ, de la chioşcul de ziare sau cu poliţistă care vrea să-i amendeze. Să fim serioşi! Nici un bărbat întreg la minte nu ar invita la o bere o poliţistă aflată în timpul serviciului! După ce-şi termină tura, da! Aşa că vezi şi tu de ce suspiciunile astea nefondate îl enervează pe arcaş. Dacă e să fim cinstiţi, în majoritatea cazurilor el nu făcea decât să fie prietenos.

Dacă eşti fată deşteaptă (şi ar fi bine să fii, pentru că aceşti bărbaţi vor neapărat ca femeia de lângă ei să fie inteligentă), te-ai prins deja. Nu fi geloasă. Nu fi bănuitoare. Lasă-i spaţiu de manevră dacă vrei să-l prinzi până la urmă. Nu-l lua la întrebări, nu-l cicăli, nu boci şi nu ameninţa că-l părăseşti. Copleşeşte-l cu libertate. Închipuie-ţi ce schimbare plăcută va fi asta pentru el faţă de celelalte relaţii ale lui. Dacă priveşti viaţa ca şi el şi iei oamenii aşa cum sunt, ai principalele „ingrediente” pentru a fi genul lui de femeie-soție. Atâta timp cât sunteţi sinceri unul cu altul, poate fi grozav să înălţaţi zmee împreună. Ce rost are să-ţi faci griji întrebându-te ce se va întâmpla când zmeele vor cădea la pământ? Nu. nu e nevoie să-i dai acestui bărbat tot ce-şi doreşte ca să poţi pună mâna pe el. E de-ajuns să fii ce doreşte. Fii atentă la tot ce te înconjoară. Lasă-l să-ţi domine şi canalizeze energiile. Îndrăgosteşte-te de sporturi. Du-te cu el în excursii cu cortul şi ia-ţi şi Saint Bernardul ca să va păzească. Fii generoasă, afectuoasă, entuziastă şi nu încerca să-l ţii încuiat în casă la tine pregătindu-i bunătăţi în fiecare seară. Spune-i foarte clar că nici el nu poate avea pretenţia să te ţină numai pentru el. Arată-i că eşti un spirit liber, ca şi el. Nu pune niciodată furtunul cu apă rece pe el când se înfierbântă din cauza unor idei nebuneşti şi găseşte-ţi alte preocupări cât timp el umblă de nebun trăgând cu săgeata în ţinte imposibil de atins.

Astfel, într-o seară minunată, îţi va mărturisi sincer că eşti cam tot ce îşi doreşte să fie o femeie. Când ajunge în acest punct, spune-i şi tu la fel de sincer ca şi el se încadrează în standardele tale, dar că a sosit vremea să luaţi o hotărâre. Subliniază faptul că-l placi atât de mult încât ai fi dispusă chiar să te măriţi cu el, dacă promite să nu-ţi răpească libertatea. În caz contrar, nu mai ai timp de pierdut pe lângă el, ceea ce e mare păcat, pentru că va potriviţi atât de bine, dar ai fost întotdeauna curioasă cum ar fi să ai copii. Maternitatea e o nouă aventură pe care ai vrea să o încerci. Ai grijă să aranjezi cu un fost iubit să te sune în toiul discursului. Acceptă lejer întâlnirea cu respectivul în faţa Săgetătorului tău. Când închizi, zâmbeşte-i strălucitor şi spune-i că nu vezi de ce nu aţi rămâne buni prieteni, apoi invită-l să vină cu tine la întâlnirea cu vechiul iubit ca să nu stea singur. Asta ar trebui să-i dea ultimul impuls necesar ca să te ceară de nevastă. (Cu plăcere!).

După nuntă, probabil că n-ai să ai probleme cu rudele lui. Mulţi Săgetători sunt şocant de dezinteresaţi de legăturile de familie. Ei nu acceptă teoria legăturilor de sânge afectuoase, decât dacă rudele merită afecţiune. Chiar şi cei care ţin la părinţi şi fraţi sau surori reuşesc să păstreze o distanţă sănătoasă faţă de ei. Îi vizitează şi le arată afecţiunea lor caldă, dar nu acceptă niciodată ca aceştia să se bage în viaţa lor personală. Ai grijă că nici rudele tale să nu intervină între voi.

Ţine o geantă de voiaj gata pregătită. Vei călători mult. Vei lua şi acum Saint Bernardul, pentru că soţului tău îi plac animalele. Vezi-ţi de propriile preocupări şi lasă-ţi soţul să iasă în oraş fără tine ori de câte ori vrea. Nu-i pune niciodată la îndoială sinceritatea. Când e furios, Săgetătorul poate scoate o uşă din balamale sau poate găuri peretele cu pumnul. E doar modul lui de a se elibera de mânie, dar ai o groază de strâns după aceea şi apoi, cât de des poţi să chemi zugravul? E mult mai simplu pentru toată lumea să nu-l acuzi de lipsă de integritate. Când face ceva rău, aproape sigur îţi va spune. Va fi de ajuns de greu de înghiţit această onestitate fără să-ţi mai faci probleme imaginare. Fă exerciţii pentru a fi pregătită să faci faţă acestei situaţii şi fii gata să afli că tot pe tine te iubeşte. Fii la fel de practică ca şi el în privinţa emoţiilor umane. Vei descoperi cu surprindere cât de puternică poate fi iubirea sădită pe un sol atât de onest. Adevărul dă naştere la permanenţă într-o relaţie.

Va trebui să petreci nişte ore bune gătind pentru el şi servindu-l. Fiindcă e fan al sporturilor, probabil că va avea pretenţia să urmăreşti cu el meciurile la televizor. Dar te va lua şi la toate numeroasele lui evenimente sociale dacă eşti atrăgătoare şi amuzantă şi dacă-ţi plac oamenii. Săgetătorii nu suportă femeile mohorâte, care stau lipite de ei tot timpul şi nu se adaptează în societate. Va fi mândru de talentele tale speciale şi n-ar strica să ai măcar vreo două. Citeşte cât mai mult şi pregăteşte-te să aperi unele dintre cauzele lui, mai ales pe cele pierdute.

S-ar putea să fie cam extravagant şi îi va plăcea din când în când să joace un joc de noroc, dar acelaşi impuls îl va determina să fie foarte generos în privinţa cheltuielilor tale, dacă e un arcaş tipic.
Aşteaptă-te la oarece critici directe, deseori dureros de lipsite de tact. Ar trebui să te fi obişnuit deja cu asta. Vei avea destul de lucru dregând busuiocul între el şi prietenii lui. Tu eşti cea care-l înţelege cel mai bine, ţi-aminteşti? Tu l-ai făcut să creadă asta în seara în care ai pus problema căsătoriei.

Copiii îl vor încânta mult mai mult când vor fi ceva mai mari, dar bebeluşii îl vor bulversa puţin. Taţii din Săgetător adoră să-i ia pe cei mici în excursii. S-ar putea să fie mai apropiat de băieţi, pe care-i va include în activităţile lui, sportive sau de altă natură, dar va fi foarte tandru cu fetele. Copiii îl vor considera mai degrabă amic decât tată. Cu cât vor creşte mai mari, cu atât se vor apropia mai mult de el. Din când în când, onestitatea lui îi va deranja, mai ales atunci când simt nevoia de intimitate. Copiii sunt sensibili când e vorba de secretele lor şi s-ar putea ca sentimentele lor să fie rănite din cauza întrebărilor lui curioase şi a observaţiilor lui pe şleau. Escapadele adolescentine mai degrabă îl vor amuza decât îl vor înfuria, dar e posibil ca însăşi toleranţa lui să-i facă să nu sară calul. Probabil că va fi sever cu ei numai când vor minţi. Nu-l ignora în favoarea celor mici. Când vrea să te ia cu el într-o aventură, lasă baltă scutecele şi talcul, cheamă o dădacă (nu pe maică-ta!) şi du-te.

Arcaşul gândeşte atât cu mintea cât şi cu inima. Nu va fi întotdeauna înţelept. Uneori va fi nesăbuit de curajos. Se va împiedica şi va cădea, apoi se va ridica şi va încerca din nou. Dar îi vei ierta aproape orice, pentru că te va iubi cu sinceritate.

Citeste si: Nativul Sagetator  Femeia Sagetator  Alte zodii