Nativul Sagetator

Nativul Sagetator

Oamenii dominaţi de Jupiter sunt foarte temperamentali şi nu suportă să fie acuzaţi de lipsa de onestitate. O acuzaţie nedreaptă sau o insultă adusă integrităţii lor le va provoca o indignare explozivă, dar după o izbucnire temperamentală incendiară, Săgetătorul tipic se va simţi cuprins de remuşcări şi va încerca să dreagă lucrurile. Îţi va învineţi ochiul şi te va băga în spital, dar probabil că a doua zi te va îngropa în flori şi compasiune. O ofensă îl va face să uite de starea lor de spirit de obicei veselă şi optimistă şi va da drumul unui potop de vorbe dure, care pun de obicei la punct orice scandalagiu. Bărbaţii îşi vor folosi pumnii şi vor dispreţui armele. O persoană grosolană, care insultă un Săgetător, se va trezi împrăştiat pe trotuar, întrebându-se ce camion l-a lovit. De obicei, Arcaşul întâi acţionează şi vorbeşte şi abia după aceea se gândeşte la consecinţe.

Mulţi Săgetători caută luminile rampei şi nimeni nu e mai fericit decât ei să ofere bis după bis unui public încântat. E în stare să cânte până răguşeşte sau să danseze până îşi toceşte tălpile, numai de dragul încântării de a se exprima. Industria spectacolului e plină de Săgetători.

În femeile şi bărbaţii din acest semn există o puternică latură religioasă, mai ales în tinereţea lor. Sunt foarte interesaţi de probleme bisericeşti, dar o dată cu vârsta, devin tot mai sceptici în privinţa dogmei, înclină să se îndoiască de lucrurile în care credeau până atunci şi încep să caute valori perfecte. Un Săgetător care să nu aibă un set de genţi de voiaj e o raritate. Nativilor le place la nebunie să călătorească şi de obicei, au cel puţin un bagaj pe care-l ţin mereu gata făcut, pregătit pentru a fi folosit într-o clipă.

Întotdeauna vei observa la naivul, curajosul, optimistul Săgetător o trăsătură copilăroasă. El refuză să accepte gravitatea vieţii, deşi unii dintre ei reuşesc să facă faţă responsabilităţilor cu multă conştiinciozitate după ce trec de prima tinereţe. Însă nu sunt niciodată cu adevărat fericiţi atunci când simt povara acestor responsabilităţi. Firea jupiteriană se revoltă împotriva restricţiilor şi dacă acestea sunt prea multe, pot provoca nativului boli grave. Dacă Săgetătorul supravieţuieşte acestora şi risipei de energie pe care o face, poate ajunge la vârste matusalemice. Majoritatea arcaşilor îşi păstrează până la sfârşit mintea ascuţită ca briciul, dar rafinată de vârstă. Senilitatea nu e aproape niciodată o problemă la ei.

Zonele sensibile ale nativului sunt şoldurile, plămânii, ficatul, braţele, mâinile, umerii, intestinele şi labele picioarelor. Dragostea lui pentru sporturi şi natura poate duce la accidente din cauza excesului nesăbuit de activitate fizică. Nimeni nu-l va putea ţine într-un pat de spital mai mult de câteva zile. Jupiterianul acceptă cu greu faptul că e bolnav şi se însănătoşeşte cu o rapiditate uluitoare. Viaţa îi înfrânge rareori definitiv pe aceşti oameni. Ei cred cu toată fiinţa că ziua de mâine va fi cu siguranţă mai bună decât cea de ieri, iar cea de azi e destul de interesantă. Toanele întunecate trec la ei aproape înainte ca norii să apuce să acopere soarele.

Fiecărui Săgetător îi plac jocurile de noroc, cu excepţia celor care au o influenţă conservatoare, precaută, în harta lor astrală. Puţini dintre ei pot rezista impulsului de a arunca vreo câteva bancnote pe masa cu postav verde. Sunetul zarurilor scuturate în paharul crupierului îi atrage pe jupiterieni ca un cântec de sirenă. Dacă planetele au avut aspecte adverse la naştere, un Săgetător poate arunca pe geam averi uriaşe sau poate pierde banii de chirie pe un cal. Las Vegasul atrage Săgetători ca mierea albinele. Acelaşi lucru e valabil şi pentru jocurile de noroc mai serioase, precum bursă şi cotaţiile imobiliare. Din fericire, majoritatea nativilor ţin sub control aceste impulsuri, dar chiar şi ei vor risca din când în când câteva zeci de mii la un poker mic sau pe un bilet de bingo.

Atât arcaşii timizi cât şi cei plini de forţă îşi vor asuma oricând riscul de a se îndrăgosti, fără să stea pe gânduri. Ei se aruncă în iubire cu capul în înainte, abandonându-i-se cu inconştientă, dar deseori se opresc brusc atunci când e rostit cuvântul „căsătorie”. Deşi Săgetătorul e cald şi minunat în dragoste şi alte realității interumane, e cam alunecos şi greu de prins. Simbolul lui e centaurul: jumătate cal, jumătate om, ceea ce îi conferă un avantaj evident atunci când cineva aleargă după el, cu condiţia să nu se împiedice în propriile picioare.

Câteva dintre cele mai neplăcute trăsături ale unora dintre Săgetători sunt temperamentul violent, excesele alimentare şi alcoolice, care pot duce la obezitate şi alcoolism, o inteligenţă sclipitoare pătată de sarcasm usturător sau excentricitate extremă şi incapacitatea e a păstra un secret. Dar nici una dintre acestea nu trebuie neapărat să rămână defecte permanente. Ele pot fi uşor eliminate datorită hotărârii tipice Săgetătorilor. Jupiterianul tipic îţi va împrumuta bani fără să te facă vreodată să te simţi jenat că ai cerut sau măcar obligat să-i dai înapoi. Casnica din semnul lui Jupiter va adopta un orfan sau un animal pierdut şi va face întotdeauna loc pentru încă o persona la masa ei.

Arcaşul va îmbrăţişa o cauză măreaţă cu devotament orb şi va crede că posibilităţile oferite de aceasta sunt mai mari decât părţile negative, atitudine provenită din imaginaţia lui debordantă şi gândirea progresistă. El îşi prezintă întotdeauna punctul de vedere folosind argumente obiective, raţionale, uneori făcând praf opoziţia cu satira lui tăioasă, şi totuşi, nu se ştie cum, reuşeşte să nu se implice în scandal. Însă eroul din el e oricând gata să izbucnească oricând cineva atacă miracolul sau cauza lui din momentul respectiv. E un inamic de temut, căci ţinteşte la fix atunci când îşi face timp să se concentreze asupra victimei sale. Atunci, săgeţile lui îşi ratează rareori ţinta. Ele sunt înmuiate în remarci spirituale şi inteligente şi sunt suficient de ascuţite ca să străpungă orice armură.

Deşi foarte puţini Săgetători sunt cu adevărat amuzanţi, e ciudat felul în care spun o glumă, căci pierd ritmul şi strică poanta. Publicul (acasă sau într-o sală de spectacol) va hohoti de râs din cauza evidentei stângăcii, dar sufletul jovial al jupiterianului va crede că toată lumea râde datorită minunatului lui simţ al comediei. E de-a dreptul vesel!
Bărbat sau femeie, arcaşul se poate purta atât de stângaci, sau se poate preface că e atât de retras, încât ar putea să-ţi dea impresia că nu e prea inteligent sau că e timid. E adevărat că sunt câţiva nativi care adoptă un comportament excentric, de sihaștri, dar asta nu face decât să le dea ocazia să-şi ascută şi mai mult mintea, ajungând până la geniu.
Deşi Săgetătorii au memorii uluitoare, care îi ajută să spună cu exactitate ce au făcut pe 14 aprilie 1983 şi îşi amintesc fiecare detaliu al cărţilor şi filmelor, ei pot uita unde şi-au lăsat haina. Majoritatea îşi pierd mereu mănuşile, cheile, portofelele şi unii spun că şi-ar pierde şi capetele dacă n-ar fi prinse de gât.

Un jupiterian nu e în stare niciodată să spună o minciună fără să fie prins. Nimeni nu-l crede. Înşelătoria nu stă în firea lui şi când încearcă s-o abordeze e dat în vileag rapid şi sigur. Ar face bine să spună întotdeauna adevărul, fie ce-o fi! Nici chiar mintea lui atentă, ascuţită, nu-l va putea salva de rezultatele unei astfel de excursii în ţara minciunii, cu excepţia cazului în care are un ascendent în Scorpion. Acest gen de nativ e destul de rar, dar fii pregătit să întâlneşti câteva exemplare.

În adâncul sufletului lui, Săgetătorul e convins că de fapt viaţa e un circ, iar el e clovnul care face tumbe şi sare prin cercuri violet, îmbrăcat în costum bleu ciel. Chipul lui e vopsit în culori aprinse, iar ochii îi strălucesc de curiozitate şi veselie. Că e îndrăzneţ sau retras, adevărata fire a acestui idealist generos e la fel de veselă ca un pom de Crăciun. Plin de vitejie, îşi prinde o garoafă peste inima lui mare şi-şi încordează arcul, îndreptându-l spre cer. Când ţinteşte drept, el poate trimite săgeata dincolo de stele, spre locul unde se nasc visele.

Citeste si: Barbatul Sagetator  Femeia Sagetator  Alte zodii