Barbatul Rac

Barbatul Rac

Nu te aştepta ca acest bărbat să-şi pună sufletul pe masă la prima întâlnire. Racii nu se confesează niciodată străinilor şi există anumite lucruri pe care nici cei mai buni prieteni ai lor nu le ştiu despre ei. Va fi nevoie de mult timp şi de multă răbdare ca să ajungi să-l cunoşti cu adevărat. Dacă-l prinzi într-una dintre fazele lui nesuferite s-ar putea nici să nu-ţi doreşti să-l cunoşti, dar nu renunţa aşa uşor.

Poate fi superficial şi uşuratic, dar şi sensibil şi loial. Pe neaşteptate, acea încruntare sumbră se poate transforma într-un zâmbet blând. Nesfârşitele lui nemulţumiri şi comportamentul necioplit pot fi înlocuite treptat de un ton tandru şi de un chicotit înăbuşit, sau chiar de hohote de râs dezlănţuite. Când e trist şi îngândurat vei dori să-l îmbrăţişezi şi să-i alini melancolia. Când îşi manifestă mintea ascuţită, intuitivă, te vei holba la el cu gura căscată. Precauţia lui te va impresiona, iar pesimismul lui te va deprima.

Acest bărbat poate fi atât de curtenitor, manierat şi atent, încât aproape că te vei aştepta să te invite la un menuet. Nu încape nici o îndoială: e un visător romantic şi totuşi e atât de raţional şi practic încât duşmanii s-ar putea să-l poreclească „Cap Pătrat”. Ce poţi face cu un astfel de bărbat? Să încerci să-l înţelegi. Acestea nu sunt schimbări profunde de personalitate. Doar faze lunare care îi traversează conştientul: azi sunt, mâine dispar. Atât în timpul cât şi între aceste faze, Racul rămâne fidel propriei personalităţi. Firea lui nu deviază niciodată de la tiparul de bază, în ciuda schimbărilor de expresie. Încearcă să-ţi aminteşti întotdeauna că, deşi purtarea Racului poate fi aspră şi distantă, inima lui e întotdeauna caldă, afectuoasă şi atât de sentimentală încât îl face deseori să se simtă vulnerabil.

În astfel de momente se strecoară în carapacea lui, la adăpost faţă de propriile emoţii. Vei crede că e un nesuferit şi vei renunţa la el când se va retrage într-o tăcere ofensată, dar de îndată ce va trage precaut cu ochiul pe afară, ca să vadă lumina zilei, vei fi din nou tentată să te apropii de el. Din păcate, bărbatul din această zodie e în stare din când în când să strice cheful de viaţa tuturor celor din jur, manifestându-şi dispreţul faţă de toţi şi de toate, împrăştiind posomorala şi pesimism peste tot. În schimb, alte ori poate fi la fel de amuzant ca un urangutan apucat de sughiţ.

Normal că nu ştii dacă să-i întorci spatele sau să-l strângi în braţe. Schimbările de temperatură ale unui lunar pot bulversa pe oricine. Acum te ia frigul sub privirile lui îngheţate, acum te sufoci de atâta devotament. Toanele lui se manifestă cel mai acut când se teme că va pierde ceva. Poate pe tine. Asigură-l de o mie de ori că eşti a a lui. Cuvintele de dragoste sunt un balsam pentru sufletul lui. Bineînţeles, el se poate rătăci într-una din fazele lui zurlii tocmai în mijlocul unei scene romantice într-o noapte cu lună plină.

Exact când te laşi purtată pe aripile unui vis trandafiriu, el se oferă să-ţi recite poezia lui favorită. Tu suspini, te laşi tandră pe umărul lui şi închizi ochii. Apoi va scoate din el ceva de genul „Am pierdut o batistuţă / Mă bate mămica…”, ceea ce te va smulge instantaneu din vraja momentului, dar luna aia plină poate avea influenţe bizare asupra unui Rac. Vreau să spun că omul ăsta poate fi de-a dreptul plecat cu sorcova, chiar dacă e suficient de deştept ca să facă un milion de dolari şi să-l păstreze.

Acum, că a venit vorba de bani, am veşti bune pentru tine. Dacă eşti genul de fată căreia îi place să-şi plătească la timp chiria, te-ai îndrăgostit de omul potrivit. Securitatea financiară îi e aproape la fel de dragă că tine. Oi fi tu cu un pas înainte, dar poţi să consideri banii principalul tău rival. Aproape toată viaţa va umbla după ei cu hotărâre şi un fel de fervoare tăcută, aproape religioasă. Finanţele l-au fascinat din copilărie şi îi va face mult mai mare plăcere să economisească decât să cheltuie. Nu e chiar un zgârie-brânză, dar hai să zicem că n-ai să-l vezi niciodată aprinzându-şi ţigară cu o bancnotă de 50.000 ca să-şi impresioneze anturajul.

Deşi are un excepţional simţ al umorului, Racul nu va găsi niciodată banii un subiect amuzant. Probabil că putea face calcule complicate în minte înainte să înveţe alfabetul şi la unsprezece ani câştiga deja ceva bani vânzând ziare. Să nu te miri dacă ai să descoperi că a păstrat prima lui puşculiţă, încă nedeschisă. Zornăitul arginţilor şi foşnetul bancnotelor îl liniştesc, dar nu se va lăuda cu contul lui din bancă. Racii colecţionează banii pur şi simplu pentru că îi iubesc. De fapt, probabil că-şi va minimaliza geniul financiar. Dacă te iei după el, e doar „un băiat sărac, care încearcă să-şi câştige existenţa şi să se descurce cum poate”. S-ar putea chiar să te apuce milă de el şi să te oferi să-l ajuţi să obţină un împrumut la bancă. Las-o baltă! Probabil că jumătate din banca aia e a lui.

Dacă are ascendentul într-un semn de foc, e posibil ca acest bărbat să aibă din când în când impulsuri extravagante, caroa le va rezista cu un curaj admirabil. Chiar dacă uneori scapă prin magazine la cumpărături inutile, ca să se binedispună, nu-şi va face un obicei din asta. Înainte să te apuci să murmuri printre dinţi „meschinul!” ar trebui să ştii că Racul are o idee foarte interesantă despre economie. El preferă să te ducă la cel mai bun restaurant, unde serviciul şi mâncarea să fie pe măsura preţului, decât să-şi ofenseze gusturile delicate cu cotlete de miel arse şi chelneri mojici la un local de mâna a doua.

El consideră că e o prostie să arunci banii pe fereastră pe un palton, când o haină de nurcă sau de vizon e o investiţie care se amortizează în câţiva ani. Un Mercedes conservator sau un jeep solid constituie o investiţie mai sigură decât o maşină ieftină care se strică de cum dai colţul. Calitatea şi prosperitatea sunt sinonime cu Racul. Ei, parcă ţi-ai mai venit în fire, nu? Chiar şi cei mai poetici şi visători reprezentanţi ai zodiei, care îşi petrec viaţa în lumea artelor, au un acut simţ al valorii banului. O fi el un pictor boem care trăieşte în mansardă, dar pe vreun raft pe-acolo sigur are nişte cecuri sau obligaţiuni. Când un nativ se lansează într-o carieră, sigur va ajunge printre primii. Talentul lui artistic e uimitor şi poţi să-ţi rogi liniştită Racul să-ţi picteze felicitările de Crăciun. Sigur vor fi adorabile, chiar dacă e un simplu amator.

Dacă e un adevărat bărbat al Lunii nu va fi înnebunit după hainele sport. Ţinutele lui sunt mai degrabă oficiale, căci îi plac croielile conservatoare şi finisajele de calitate. Deseori are o slăbiciune pentru butonii de guler, manşetele cu butoni şi cămăşile scumpe cumpărate en gros, fără monogramă (prea ostentativ; preferă subtilitatea). Chiar şi în timpul perioadelor financiare instabile – sau când încă nu a reuşit să strângă primul milion de dolari – Racul va reuşi să degaje un aer de bogăţie. Nu va avea întotdeauna avere, dar să vezi un nativ al acestei zodii la coadă la ajutorul de şomaj va fi un lucru la fel de rar ca un palmier în Siberia. S

ă sperăm, nu, să ne rugăm la Dumnezeu să-ţi placă mama Racului tău. E aproape sigur că va fi deseori pomenită în conversaţii, prin remarci precum: „Mama nu foloseşte niciodată farduri şi e o femeie frumoasă. Nu crezi că ţi-ai pus cam mult fard pe ochi, iepuraş?”. Sau: „Foloseşti foi de plăcintă şi fulgi de cartofi pentru piure? Când eram mic, mama făcea cu mâna ei până şi pâinea”. E foarte posibil ca această culme a virtuţilor să-şi facă apariţia în persoană când ţi-e lumea mai dragă, să te trezeşti că o îndelung planificată ieşire e anulată în ultima clipă fiindcă „iubito, trebuie să o duc pe mama până la ţară”. Cu alte cuvinte, Racul va ezita foarte mult înainte să îşi detroneze mama ca să te încoroneze pe tine regina a vieţii lui, mai ales dacă aceasta i-a asigurat un cuibuşor plăcut, plin de confort călduţ. Aceşti nativi sunt fie foarte, foarte apropiaţi de mamele lor, fie complet înstrăinaţi de ele.

Relaţia nu e niciodată lejeră, ca la majoritatea oamenilor. Cei care nu-şi idolatrizează mamă sunt fie adoptaţi, fie gelozia simţită faţă de tată a creat un blocaj emoţional, rezultând răceală şi izolare. Însă la Racul tipic, e mult mai probabil ca problema să fie apropierea exagerată. N-are rost să ne ascundem după degete: dacă eşti îndrăgostită de bărbatul ăsta va trebui să-i cultivi mama şi va trebui să-i fii rival în timp ce o copleşeşti cu complimente. N-o lăsa niciodată să te întreacă la gătit şi gospodărie.

Las-o să te înveţe să faci tort de bezea, căci îi va plăcea asta. Apoi pune mâna şi dă-i clasă făcând de una singură un muşchi Stroganoff, de să le lase gura apă. Ai grijă să-l răsfeţi pe Rac cel puţin la fel de mult ca mama lui, adică foarte mult, căci probabil că a fost obişnuit să fie lumina ochilor ei. Dacă te agiţi în jurul lui, îl hrăneşti regulat, îl serveşti la masă, îl îngrijeşti când e bolnav şi-l învălui cu tandreţe la culcare, vei avea un Rac tare dulce şi afectuos. Aceşti bărbaţi nu vor recunoaşte niciodată, dar adoră să fie alintaţi şi îngrijiţi de femei. Însă există trăsături care vor compensa aceste lucruri. În primul rând, va fi şi el un bucătar bunicel.

S-ar putea să te surprindă când te va aştepta cu o masă completă de mare clasă. Când acest bărbat te invită la el acasă la cina e de obicei foarte serios. Dacă spune să urci la el ca să-ţi arate colecţia lui de discuri, probabil că nu va fi doar un text, ci chiar intenţia lui. Oricum, vei fi în siguranţă, căci de obicei lunarul e un gentleman până în clipa în care tu încetezi să mai fii o lady. Aşa se făcea pe vremea bunicii şi, pentru el, alea sunt „vremurile bune”.

Pune-i întrebări despre istorie şi despre arborele lui genealogic. Va fi teribil de încântat. Dacă îţi spune că vrea să-ţi facă poze nu o rupe la fugă pe scări. Fotografia e un hobby comun printre Raci şi puţini bărbaţi din acest semn trec prin viaţă fără să aibă măcar un aparat de fotografiat. Pentru el nu e uşor să-şi găsească o femeie demnă de interesul lui, dar când acest lucru se întâmplă, va fi emoţionant de sentimental şi o va scălda în cadouri şi admiraţie. Dar standardele lui sunt destul de înalte, căci Racul se teme să nu se ardă. Un eşec sentimental, care pentru alţii ar însemna câteva săptămâni de tristeţe, pentru Rac constituie un dezastru.

Dacă ceva îl separă de o parteneră care îi devenise apropiată, el poate să o iubească la fel ca în prima zi mulţi ani după despărţire. În mod normal nu se aruncă din prima într-o relaţie, dar dacă e sigur că pe tine te vrea, timiditatea se va transforma peste noapte în tenacitate şi îţi va umple cutia de scrisori, va dormi pe covoraşul de la uşă şi îţi va monopoliza telefonul până vei ceda. Poate vrei să ştii ce fel de tată e Racul? Aici avem veştile cele mai bune: în adâncul inimii lor, toţi Racii sunt mame. Chiar şi bărbaţii.

Vreau să spun că va avea o răbdare infinită cu copiii, va fi sincer interesat de fiecare durere de dinţi, vânătaie sau jucărie stricată, va purta coif din hârtie cot la cot cu ei de ziua lor şi va petrece ore în şir distrându-i pe cei mici. Racii sunt mândri de fiii lor şi feroce de protectori cu fiicele, însă când vor deveni adolescenţi, tentativele lor de a renunţa la sprijinul şi protecţia lui îl pot transforma din nou într-un crab nesuferit. Foloseşte cifrele ca să-l convingi că greşeşte, ştii cât e de impresionat de ele: „Acum avem doi copii.

Când se vor căsători s-ar putea să avem şase sau opt nepoţi, ca dividendele la bancă. Şase sau opt aduc şi mai multă fericire decât doi, nu?”. Şi cu ăsta l-aţi prins. „Mă bucur că eşti de acord, iubitule. Acum, te rog, spune-mi unde ai ascuns rochia de mireasă a fiicei noastre. Şi încă ceva, dragule, n-ai vrea tu să desfaci cătuşele fiului nostru ca să se poată duce la Starea civilă, unde e aşteptat?”. Nu încercaţi să faceţi asta când e lună plină, s-ar putea să înţeleagă greşit. Racului îi vine foarte greu să renunţe la controlul asupra celor dragi, dar dacă îi aminteşti că tu îi eşti încă alături, probabil că va slăbi strânsoarea asupra copiilor.

Citeste si: Nativul Rac  Femeia Rac  Alte zodii