Femeia Pesti

Femeia Pesti

Coada se formează în dreapta şi vă rog să nu vă înghesuiţi. Probabil că nu sunt destule femei din zodia Peştilor pentru toţi bărbaţii, dar asta nu e un motiv să vă călcaţi în picioare. Va trebui să-ţi aştepţi rândul şi să speri să ai noroc.

Chiar şi fără astrologie au ajuns la toate urechile zvonuri despre farmecele femeii din zodia Peştilor. Are şi ea defectele ei, desigur, dar la prima vedere e întruparea primei iubiri a fiecărui bărbat, poate cu un strop de iepuraş Playboy adăugat pentru a condimenta amestecul. Cred că ar fi bine să recunoaştem de la început că femeia modernă, emancipată, cu imaginea ei dură, puternică, a făcut să crească şi mai mult valoarea fetei din Peşti. În atmosfera asta de eliberare de vechile prejudecăţi sexiste, neptuniană retrasă, drăgălaşă şi neajutorată trebuie să folosească un par ca să ţină bărbaţii la distanţă.

Nici nu e surprinzător că e atât de căutată. Nativa rareori încearcă să-şi pună în umbră bărbatul, fie că e al ei cu acte sau nu. Nu are nici cea mai mică, ascunsă şi nevrotică dorinţa de a-l domina, în nici un fel. El e liber să-i ţină scaunul când stă la masă, să-i aprindă ţigara, să o ajute să-şi pună haina şi să vorbească despre cât de minunat e el, cât îl ţin puternile. Ea nu vrea decât ca el să o protejeze şi să aibă grijă de ea. E foarte fericită să se sprijine de umărul lui larg şi să-i dea de înţeles, privindu-l cu ochii mari şi plini de uimire, cât e de puternic şi cât de multă nevoie are ea de el în lumea asta înspăimântătoare. Gândeşte-te numai la câţi lupi stau la pândă că să devoreze Scufiţe Roşii. Numai gândul la asta poate face o fată să-i vină să leşine. Chiar dacă nu e chiar aşa de victoriană (deşi multe peştoaice sunt), nativa va fi o ascultătoare fascinată a tuturor necazurilor lui şi o alinare la vreme de criză.

Această femeie crede că iubitul, parternerul, tatăl, fratele ei, de fapt, orice bărbat, poate cuceri lumea şi legat la ochi şi e uimitor de constatat de cât de puţin din această încredere înduioşătoare a ei e nevoie ca să facă un bărbat să creadă acelaşi lucru. Şi te mai miri că e atât de căutată… Ea e un refugiu calm, intim, de linişte şi relaxare pentru mândrul ei bărbat, departe de lumea dezlănţuită, cu zgomotul ei. Luminile din bazinul peştoaicei sunt scăzute, liniştitoare şi alină ochii obosiţi care au fost bombardaţi toată ziua cu lumini de neon şi cifrutele acelea de la bursă pe care ea nu le-ar putea înţelege nici dacă viaţa ei ar depinde de asta. (Deşi, dacă viaţa ei ar depinde de asta, probabil că şi-ar ascuţi creionul şi ar scoate calculatorul).

Iarna, ea poartă mănuşi pufoase, de angora. Primăvara poartă fuste lungi, vaporoase, delicate. Vara o vei vedea într-un bikini sumar, iar toamna va arăta adorabil stând alături de tine pe stadion, cu mâinile în buzunarele tale ca să le încălzească, întrebându-te din când în când cât e scorul. Ea e etern feminină, în toate anotimpurile. Cu riscul de a folosi un eufemism, bărbaţii trag la ea ca muştele la miere.

După numai câteva vorbe schimbate cu ea şi un bărbat se relaxează instantaneu. Vede în minte lemne trosnind în foc într-o noapte geroasă de iarnă, sau se închipuie într-un hamac într-o încântătoare zi de primăvară, fără să fie sâcâit de nimeni. Ea îi dă foarte clar de înţeles că nu-l va învinovăţi niciodată pentru problemele pe care le va avea în carieră sau pentru greşelile săvârşite accidental. Va fi întotdeauna vina altcuiva din punctul ei de vedere. Nu va face niciodată presiuni asupra lui ca să avanseze mai repede pe scara ierarhică. Propriul lui ritm e perfect pentru ea. Mai e nevoie să explic de ce femeia din Peşti e cea mai periculoasă amantă din tot zodiacul? AVERTISMENT! După căsătorie s-ar putea să-ţi mai dea câte un ghiont. de fapt, s-ar putea să te îmboldească destul de mult. Într-un fel, aşa-ţi trebuie, dacă te-ai lăsat orbit de farmecele ei. De multe ori ea poate fi usturător de sarcastică, dar fiecare femeie trebuie să aibă defecte, iar nativa noastră va fi preponderent blândă şi nu pusă pe hartă. Ca să devină o adevărată scorpie trebuie să fie sătulă de lenea sau cruzimea extremă a partenerului şi cine zice că un soţ crud sau leneş nu merită o scorpie? Eu nu. Eu sunt de partea ei.

Şi-apoi, feminitatea ei delicioasă acoperă orice defecte minore şi în cea mai mare parte a timpului, neptuniana e dulce, visătoare şi caldă. Deoarece Peştii înoată în ambele direcţii o dată, ea se adaptează superb şi fără proteste la situaţii conflictuale care le-ar transforma pe majoritatea femeilor în epave nervoase. Desigur, din când în când s-ar putea să iasă la suprafaţă din mintea ei de obicei placidă oarece cuvinte iritate. Există şi peştoaice sensibile, care au fost tratate dur în copilărie sau adolescenţă şi permit resentimentelor acumulate să scindeze cele două părţi ale semnului ei zodiacal, ceea ce e foarte trist. O astfel de femeie devine o persoană singuratică, nefericită, înotând mereu cu furie şi dând nas în nas cu ea însăşi oriunde ar plonja ca să scape de demonii interiori, fără a-şi da seama că autocompătimirea şi întoarcerea spre sine a iubirii din firea ei sunt adevărata otravă. Drogurile, alcoolul şi falsele speranţe ascund adevărul de privirea ei şi o fac să nu mai vadă bolovanii din râu, care i-ar putea duce distrugerea. Dar neptuniana tipică păstrează intactă alăturarea celor doi peşti din simbolul ei, lăsându-i să conlucreze firesc, să plutească unul pe lângă altul înainte şi înapoi, astfel încât nu eşti niciodată sigur încotro se îndreaptă ea. Se spune că zodia Peştilor e o mare adâncă, misterioasă, în care se varsă toate râurile. Vei avea mai multe şanse să o prinzi dacă îi cunoşti câteva dintre secrete.

În primul rând, e subtilă. Dacă nu mă crezi, întreabă-i pe cei opt soţi ai lui Elizabeth Taylor. Ea nu e doar subtilă, dar uneori e chiar puţin trişoare când îşi pune în minte să te aibă la degetul cel mic.
Poate că tu cunoşti o neptuniană care poartă un şorţ ecosez şi un surâs timid şi e însăşi întruparea soţiei devotate, a gospodinei şi a mamei blânde. Îţi spui că nu e nici subtilă nici înşelătoare. Scuză-mi francheţea, dar te înşeli. Cunosc şi eu o nativă ca cea pe care tu o crezi atât de diferită de ce am spus eu. Femeia asta a reuşit să rămână în picioare după pierderea unui copil, după umilinţe, dureri, tragedii, sărăcie, temeri, plictiseală şi chiar după confuzia provocată de câteva perioade cu venituri neaşteptate. A făcut faţă genunchilor juliţi ai copiilor, hainelor pierdute, mitocăniilor soţului şi unui amestec de rude cum nu ai dori nici duşmanilor tăi. A înfruntat tot acest ghiveci al soartei cu rezistenţa lui Rocky. Asta numeşti tu fragilitate? Delicateţe? Şi în ziua de azi, cei doi copii adulţi ai ei o consideră o creatură fermecătoare, copilăroasă, neajutorată şi vulnerabilă, care are nevoie de protecţie şi nu pricepe în ruptul capului cum funcţionează mecansimul yalei.

Neptuniana e încântător de vagă şi visătoare. Nu ştie boabă de economie, dar reuşeşte să se îmbrace de parcă ar fi de viţă regală, să gătească deseori cine somptuoase, să plătească chiria la timp şi să trimită cadouri minunate la ocazii speciale, toate astea dintr-un venit mai mic decât bacşişurile unui chelner de la o cârciumă de cartier. E înconjurată de afecţiunea unui grup eterogen alcătuit din oamenii cu care intră în contact, precum administratorul, vânzătorul de la magazinul din colţ, poştaşul, plus vreo câţiva câini şi pisici vagaboande şi o mână de copii ai vecinilor. S-ar putea să aibă, totuşi, un duşman: bărbatul pe care l-a refuzat înainte să se mărite cu soţul ei. Probabil că de dezamăgire acesta s-a înrolat în Legiunea Străină, iar acum mă îndoiesc că ea mai ţine minte cum îl cheamă. Femei fără inimă, peştoaicele astea… Subtile şi înşelătoare. Dar nu încerca să spui asta vecinilor ei!

Ca şi vânturile de martie, nativa ta va avea multe toane. E îngrozitor de sentimentală, iar când îi sunt rănite sentimentele e în stare să verse râuri de lacrimi. Se va uita la tine cu atâta reproş că te vei simţi ca şi cum tocmai l-ai împuşcat pe iepuraşul de Paşti. Uneori acestor femei le intră în cap că sunt dezastruos de nepregătite pentru bătăliile feroce şi ambiţia obsesivă necesare pentru a supravieţui. Şi atunci se instalează depresia profundă. În acele momente va trebui să-i spui că e admirată pentru înţelepciunea ei adâncă, misterioasă şi pentru că e binecuvântată cu darul înţelegerii fiecărei fiinţe umane pe care a onorat-o vreodată cu prietenia ei. De obicei e adevărul adevărat. Cea mai grea lecţie pe care trebuie să o înveţe este să-şi depăşească timiditatea şi îndoielile. Dacă temerile ei au rădăcini adânci, se va izola de ceilalţi, apoi se va întreba de ce e singură. Se teme deseori că deranjează, că insistă prea mult, că profită de amabilitatea celorlalţi, când toate aceste gânduri nu sunt decât în mintea ei, în nici un caz a altora.

Din când în când câte o neptuniană îşi va masca timiditatea şi vulnerabilitatea cu remarci ironice, poante sarcastice, o faţadă de sofisticare şi o personalitate rece, independentă. Dar toate astea sunt doar un mecanism de apărare, un deghizament adoptat ca să-i ascundă nesiguranţa de ochii iscoditori ai oamenilor duri, care i-ar răni inima blândă dacă şi-ar expune-o. Cunosc o nativă care-şi descarcă sufletul scriind adorabile versuri şi cântece, dar în rest e imaginea clasică a femeii de carieră aspre, nepăsătoare, adică aşa cum vrea să fie văzută de oameni. Totuşi, nici măcar acest gen de neptuniană nu e în stare să se pună de-a curmezişul propriei zodii. Cu toată pretinsa ei independenţă, aşteaptă pe trotuar ca bărbatul cu care e să cheme un taxi. Din punctul de vedere al unei peştoaice sunt lucruri care pur şi simplu nu se fac, iar unul dintre ele este să nu te comporţi ca o doamnă în public. Astfel, ea păcăleşte o mulţime de bărbaţi, care ar putea să-i înlăture temerile şi s-o facă să-şi renege des proclamata afirmaţie „Cine are nevoie de un soţ? Ăştia nu sunt buni decât să-ţi încurce viaţa”. Închipuieşte-ţi! Să auzi aşa ceva de la o femei din Peşti, care are nevoie să aparţină cuiva mai mult decât are nevoie de aer său somn.

Neptuniana îşi va dărui toată inima copiilor, mai puţin bucată uriaşă pusă deoparte pentru tine. Îi va iubi pe toţi, dar cei care vor fi mai urâtei, mai slabi, mai mici sau mai bolnăvicioşi s-ar putea să aibă un pic mai multă iubire din partea ei. Nu există altă femeie în lume care să înţeleagă că ea timiditatea băieţeilor sau problemele adolescentine ale fetelor. Ea va sacrifica orice pentru că progeniturile ei să aibă tot ce nu a putut ea avea în copilărie. S-ar putea să fie prea îngăduitoare, căci disciplinarea copiilor nu îi vine deloc la îndemână. Dar trebuie făcută să înţeleagă că lipsa fermităţii e deseori la fel de gravă ca neglijarea completă a copilului. Explică-i acest lucru cu blândeţe. va înţelege fără să se supere şi va începe să fie mai fermă cu cei mici. Multe mame din Peşti reuşesc să găsească o fericită cale de mijloc între severitate şi blândeţe, iar copiii lor le sunt recunoscători toată viaţa.

Neptuniana va accepta bucuroasă să fii tu cel care pune pâinea pe masă. Probabil că va prefera să nu intre în competiţia brutală a lumii comerciale, dar o va face dacă tu ai nevoie disperată de încă un venit. Ea s-a cam săturat de lumea aceea când lucra pentru compania aceea mare, buimăcitoare şi te aştepta pe tine să apari în viaţa ei şi să o salvezi. Nu toate, dar unele native sunt cam cheltuitoare. S-ar putea să aibă nevoie de ajutor ca să înţeleagă de ce nu mai rămâne cu nici un ban după ce se întoarce de la cumpărături. Dar în caz de urgenţă, se va descurca şi fără articolele fine cu care îi place să se înconjoare.
Nu uita niciodată când e ziua ei, sau aniversarea căsătoriei, sau cea a zilei în care ai cerut-o de nevastă. Ea nu va uita. N-am să uit niciodată o peştoaică mică, brunetă, cu ochi verzui, care s-a măritat peste noapte cu un sportiv celebru. Când l-a întrebat, curioasă, cum de i-a venit să o ceară de nevastă, el a răspuns: „Păi, a fost tare ciudat. În ziua aia nici nu-mi trecea prin minte să te cer. Eram în parc, lângă lac. Gagicile care stăteau pe-acolo la soare aveau părul ud, lăţos, de la înot şi arătau încinse şi transpirate, cum stăteau întinse pe bănci. Tu erai sub un copac, într-o rochie albă, de dantelă, şi arătai atât de proaspătă şi diferită de toate celelalte…Arătai… ei bine, arătai cam ca o fată”.

Asta e cel mai subtil secret al neptunienei. Fie că îşi urmează chemarea într-o mânăstire, fie într-un bar, ca şi cântăreaţă senzuală, ea e fată. Din cap până în picioare. Sută la sută.

Citeste si: Barbatul Pesti  Nativul Pesti  Alte zodii