Nativul Pesti

Nativul Pesti

Dacă vei da peste un Peşte stând în spatele unui ghişeu de casierie sau într-un birou de preşedinte de bancă, să ştii că ai în faţa ochilor o specie rară. Foarte puţini nativi suportă să stea prea mult timp într-un singur loc. Vei avea mai multe şanse să întâlneşti nativii la o şedinţă de spiritism, într-o galerie de artă, într-o mânăstire, la un concert sau la un spectacol într-un club. Mai poţi să încerci şi la o întrunire a scriitorilor, în culisele unui teatru sau pe un iaht.

Cu cât sunt circumstanţele mai artistice, mai relaxate, mai imaginative sau ezoterice, cu atât mai multe şanse ai să prinzi în plasă o frumoasă captură de Peşti. Plasa ta va fi plină de vietăţi colorate, variate, sclipitoare, dacă o arunci la petreceri sau baluri.
Neptunienii au foarte puţină ambiţie să obţină valori lumeşti. Bogăţia nu prea îi atrage şi foarte puţini acumulează averi, dacă nu le moştenesc sau nu le obţin prin căsătorie. Sigur, nu au nimic împotriva banilor, dar sunt mult mai conştienţi de faptul că aceştia sunt trecători decât noi, ceilalţi. Cine a spus: „Nu vreau să fiu milionar, doar să trăiesc ca un milionar”, era sigur Peşte. Inima nativului tipic nu cunoaşte lăcomia. Lipsa de grijă pentru ziua de mâine frizează la ei cu nesăbuinţă. Faţă de trecut au o înţelegere intuitivă, iar faţă de prezent, o blândă toleranţă. Nu e deloc uşor pentru un Peşte să se zbată ca să înoate împotriva curentului. Mult mai des şi mult mai uşor e să se lase în voia curentului, indiferent unde i-ar duce. Dar înotul în amonte e adevărată provocare a Peştilor şi singurl mod de a găsi vreodată adevărata seninătate şi fericire. Capcana care ameninţă să îi înghită pe cei născuţi în această zodie este alegerea celui mai uşor drum. Acesta îi ademeneşte irezistibil, dar duce către o viaţă irosită.

Te va impresiona plăcut farmecul natural al Peştilor şi bonomia lor leneşă. Nativului îi sunt indiferente majoritatea restricţiilor dacă nu îl lipsesc de libertatea de a visa şi de a se ghida în viaţă cu ajutorul sentimentelor. Şi mai inddiferente îi sunt insultele, reproşurile şi părerile vitriolante ale altora. Spune-i unui Peşte că societatea e decandenta, guvernul se duce de râpă, poluarea ne ucide pe toţi şi lumea se sfârşeşte, iar el va căsca, sau va zâmbi fermecător sau va adopta o expresie vag înţelegătoare. Foarte puţine lucruri îl vor stârni în aşa hal încât să acţioneze violent. Sigur, Peştele nu e total opac. Are şi el un temperament. Când acesta se manifestă, în sfârşit, nativul poate fi de un sarcasm muşcător, căci are o limbă ascuţită şi o minte tăioasă ca un brici. Neptunienii pot să aibă izbucniri de furie şi să fie iritabili, dar în mod normal va alege calea minimei rezistete, evitând confruntările, iar apele lui Neptun îi vor înlătura repede furia. Să-l faci pe nativ să se enerveze e ca şi cum ai arunca o pietricică într-un lac nemişcat ca o oglindă. Vei face ceva vălurele, dar în scurt timp suprafaţa va fi din nou netedă.

Când întâlneşti oameni născuţi în această zodie uită-te mai întâi la labele picioarelor lor. Vei vedea că sunt neobişnuit de mici şi delicate, chiar şi la bărbaţi, sau vor fi uriaşe şi late. Şi mâinile lor vor fi la fel: fie mici fragile, cu o formă excepţional de frumoasă, sau mări, ciolănoase, ca ale unui plugar. Pielea lor e moale ca mătasea, părul e subţire, deseori ondulat şi de obicei deschis la culoare, deşi sunt şi destui Peşti bruneţi. Ochii nativilor au o calitate lichidă, privire filtrată printre gene şi plini de lumini ciudate.

Deseori ei sunt chiar uşor exoftalmici şi foarte fascinanţi. Unii ochi neptunieni sunt pur şi simplu superbi. Nu există alt cuvânt care să-i descrie mai bine. Trăsăturile nativilor sunt elastice şi mobile şi de obicei vei descoperi pe chipul lor mai multe gropiţe decât riduri. Sunt puţini Peştii înalţi. Trupurile lor sunt uneori construite stângaci, dar datorită graţiei lor extraordinare rareori observi acest lucru. Ei par să plutească în loc să meargă, ca şi cum ar înota de-a lungul străzii sau prin cameră. Uneori aşa şi e. Unde e lichidul? Probabil că prin apropiere, iar Peştele e atras de el. Poate fi o pasiune pentru apa rece ca gheaţa, un obicei de a bea zece căni de ceai sau cafea pe zi, o atracţie irezistibilă pentru sucuri sau ceva mai… tare. Ca şi Scorpionii şi Racii, Peştii ar face bine să nu se atingă de alcool. Foarte puţini dintre ei sunt în stare să bea un şpriţ la o petrecere şi atât. Din păcate, foarte mulţi nativi găsesc în alcool un refugiu din faţa problemelor. Îi ademeneşte cu un fals sentiment de siguranţă, iar acest cântec de sirenă e foarte periculos. Sigur, nu orice Peşte care bea un capuccino cu rom devine alcoolic, dar procentajul e mult mai mare decât la orice altă zodie.

Nativul s-a născut cu dorinţa de a vedea lumea prin ochelari cu lentile roz. Ştie foarte bine că există o latură urâtă şi neplăcută a omenirii, dar preferă să trăiască în lumea lui acvatică, blândă, unde toţi oamenii sunt frumoşi şi toate acţiunile sunt adorabile. Dacă realitatea devine prea îngrozitoare ca ei să o mai poată privi în faţă, Peşti evadează deseori în vise roz-bombon, cu baze din puf de lebădă şi nici o şansă de a se adeveri vreodată. Când viaţa îl azvârle cu toată puterea într-un râu statut de eşecuri zdrobitoare şi condiţii disperate, în loc să facă un salt şi să iasă din mlaştină, el are mai degrabă înclinaţia să se ascundă în spatele iluziilor lui verzui, ca să nu fie nevoit să ia decizii pragmatice. Un Peşte confruntat cu un eşec tinde să-i facă faţă cufundându-se şi mai mult în speranţele sale deşarte, când o schimbare drastică de atitudine şi o acţiune în forţă i-ar putea aduce succes în lumea reală, nu doar în imaginaţia lui.

Nu orice nativ cade în această capcană tipic neptuniană, dar sunt destui, aşa că avertismentul merită notat. Un scriitor din această zodie poate fi tentat să zacă prin baruri ani în şir, spunându-şi că adună material, când de fapt adună doar praf şi facturi neplătite. Pictorul din această zodie care nu găseşte un susţinător se poate plimba prin parc zi după zi, murmurându-şi în barbă că studiază natură pentru a-i folosi ca fundal la marea lui capodoperă, când de fapt pensulele lui adună mucegai. Unde e îngerul care să-l sprijine în timp ce umple pânzele cu culori splendide? O femeie neptuniană lăsată de capul ei cu un venit fix care să-i ajungă doar cât să nu ajungă în stradă şi să-i asigure ceva de mâncare în fiecare zi, îşi va trece zilele visând, amintindu-şi cu drag de trecut, gândindu-se cu speranţe vagi la viitor şi lăsând să treacă pe lângă ea prezentul.

Poate că ai citit pe undeva că simbolul celor doi peşti înotând în direcţii opuse indică faptul că nativul e sfâşiat de dorinţe duale. Nu e adevărat. Gemenii au o natură duală. Cei doi peşti simbolizează cele două opţiuni oferite Peştilor: să înoate spre suprafaţă sau spre fundul oceanului, fără să-şi atingă vreodată ţinta. Nativii trebuie să ştie că trebuie să aducă un serviciu umanităţii, într-un fel sau altul şi să nu pună mare preţ pe avuţiile materiale. Einstein, care a „înotat” contra curentului, a adus lumii o nouă privire adupra Universului, dar şi Peştii care se lasă duşi de curent aduc o contribuţie, chiar şi numai curăţând zăpada de pe străzi sau spălând vase. Posibilitatea de a alege între aceste două extreme e mereu prezentă, pentru că nativii au talente deosebite, dar Peştele, care vede atât de bine în ambele direcţii, uneori nu poate vedea ceea ce e exact în faţa lui. Neptunianul se retrage mereu din faţa realităţii, fie în înălţimile sublime ale unei vieţi profesionale căreia i se dedică total, fie în stimulenţi şi emoţii artificiale.

Deşi Peştii se feresc de competiţie, mulţi dintre ei, chiar şi cei timizi, sunt împinşi de la spate de Neptun spre lumina strălucitoare a rampei, unde îşi pot folosi uluitoarele puteri interpretative pentru a proiecta spre sală toată gama de emoţii umane. În ciuda timidităţii lor naturale, deseori devin unii dintre cei mai buni actori ai momentului, cu condiţia să lupte împotriva dezgustului pe care-l resimt faţă de repetiţiile nesfârşite şi de plictiseala acumulării anilor de experienţă. Uneori, săgeţile ascuţite ale criticilor lasă răni atât de adânci în inima Peştilor, încât un potenţial star se poate retrage când mai are doar un pas până la celebritate. Memorizarea e rareori o problemă pentru nativi. Memoria Peştilor e legendară, deşi un ascendent bizar îi poate face să-şi uite propriul număr de telefon.

Pentru fiecare Peşte, de la pescar până la asistentă medicală, viaţa e doar o uriaşă scenă, trecătoare şi evazivă. Ştiind acest lucru, el primeşte fiecare furtună cu seninătate echilibrată. Uneori nativul are vise ciudate sau cosmaturi bizare, deseori premonitorii. Când el visează că se va întâmpla ceva, de obicei aşa va fi. Dacă îţi spune să nu urci în avionul ăla sau în maşină, ai face bine să o iei pe jos sau înot.

Astrologii care vorbesc despre un suflet bătrân se referă la un spirit care a trecut prin multe vieţi şi a păstrat înţelepciunea fiecăreia. Ei se referă deseori la Peşti, pentru că viaţa unui om născut în această zodie este fie cea mai dificilă obligaţie pe care şi-o poate asuma un spirit, fie o şansă de a atinge împlinirea spirituală supremă. Dacă Berbecul reprezintă în zodiac naşterea, Peştii reprezintă moartea şi eternitatea. Acesta e al doisprezecelea semn al zodiacului, o chintesenţă a tot ce l-a precedat, iar firea lui e un amestec al tuturor celorlalte, ceea ce e o povară foarte mare. Capacitatea lui surprinzătoare (care se face resimţită din când în când) de a organiza totul şi de a se concentra asupra detaliilor, ca şi blândeţea lui, reflectă lecţiile primite de la Fecioară. Raţiunea lui e la fel de dreaptă şi obiectivă că a Balanţei, precum şi dragostea pentru plăceri. Aceşti oameni au un simţ al umorului la fel de nebunesc ca şi Racul, de la care mai iau atât compasiunea cât şi ursuzenia. Uneori sunt plini de francheţe şi generozitate ca Săgetătorul, deschişi şi plini de viaţă ca Leul, dar şi plini de simţul datoriei ca şi Capricornul, de la care iau deseori şi dorinţa de a urca pe scara socială. În plus, e posibil ca Peştii să ia ceva din melancolia saturnienilor. Ceva mai mult. Ei pot fi la fel de plini de toane că Racii şi fericiţi ca Leii. Le place să tachineze şi să analizeze în stilul Vărsătorilor, debordează deseori de idealism şi entuziasm Berbecesc, dar fără forţă şi ambiţia acestuia. Un nativ al acestei zodii se poate mişca, gândi şi vorbi la fel de rapid că Gemenii. Dar poate fi la fel de leneş şi paşnic ca Taurul. Are spiritul scliptor al lui Mercur şi graţia blândă a lui Venus şi le combină cu spiritul pătrunzător şi mistic al Scorpionului, dar fără lipsa de scrupule a acestuia.

Peştele conţine dragostea pentru discuţii în contradictoriu a tuturor semnelor de aer, dragostea de natură a tuturor semnelor de pământ şi aspiraţiile arzătoare ale tuturor semnelor de foc. Dar e mereu schimbător. Din acest punct de vedere e complet neinfluentabil. Singura calitate care provine de la propriul lui semn e ciudată lui putere de a se detaşa de propria persoană şi a vedea trecutul, prezentul şi viitorul ca pe un tot. Dragostea pentru muzică şi artă, precum şi simţurile sale extrem de ascuţite şi versatilitatea provin de la alte zodii, dar profunda înţelepciune şi compasiune sunt ale lui şi derivă din cunoaşterea tutror experienţelor umane. Acum că înţelegi toate astea, te mai miri că prietenii tăi din Peşti sunt uneori o enigmă, ca să nu mai vorbim de ocaziile când sunt de-a dreptul trăsniţi şi excentrici?

Peştii tind să creadă că vor trăi veşnic şi deseori se poartă ca şi când ar fi convinşi de asta. Nativul nu prea are grijă de el însuşi. De cele mai multe ori îşi cheltuie energia de prisos (şi nu are prea multă) ajutându-şi rudele cu probleme sau prietenii împovăraţi de necazuri. În oricare dintre aceste cazuri, sănătatea Peştelui e pusă la grea încercare, căci el are rareori o constituţie robustă. El trebuie să-şi păstreze energia şi să se abţină să apeleze la stimulatori sau sedative, să nu cedeze în faţa epuizării fizice sau cererilor de ajutor lansate de cei din jur. Extrem de fragili în pruncie, deloc rezistenţi în copilărie, Peştii par să aibă un metabolism leneş, motiv pentru care se trezesc deseori obosiţi şi lipsiţi de vlagă. Obiceiurile alimentare nesănătoase pot provoca probleme la ficat, funcţiilor intestinale şi digesitiei. Destul de comune sunt accidentle la labele picioarelor, şolduri şi mâini, ca şi răcelile, gripă şi pneumonia. Plămânii lor sunt destul de vulnerabili, iar gleznele şi degetele picioarelor sunt şi ele fragile, încă din naştere. Peştii par să aibă fie platfus şi afecţiuni metatarsiene, fie labe ale picoarelor extraordinar de puternice şi suple. Nu există cale de mijloc. Însă au o rezistenţă interioară ascunsă, iar una dintre provocările adresate lor este să descopere această forţă şi să o scoată la suprafaţă. Nativii sunt în stare să se autoconvingă, aproape hipnotic, de aproape orice: că le e frică de şoareci, înălţime, metrou, lift, oameni, sau că nu le mai e frică de toate acestea.

Una dintre armele lor secrete e umorul. Ei zâmbesc ca să ascundă lacrimile nevărsate. Sunt maeştri ai satirei şi s-ar putea să te crispezi în urma unei remarci aruncate atât de lejer încât nu-ţi dai seama exact care a fost intenţia Peştelui, dar ai sentiment deranjant. Nativul poate împrăştia în jur observaţii caustice atât de rapid, încât îţi va fi greu să ţii pasul. E un farsor excelent şi se pricepe grozav să arunce replici extrem de amuzante păstrându-şi pe chipul elastic o expresie gravă, chiar tristă. El poate trece cu graţie de la comedie bufă la glume sofisticate, caustice. Uneori umorul e cald şi inofensiv, alteori e rece şi necruţător, dar întotdeauna e o modalitate de a camufla o altă emoţie pe care neptunianul vrea să o ascundă.

În firea lui există o uriaşă milă şi dorinţă de a-i ajuta pe cei bolnavi şi slabi. Spre deosebire de Fecioară, Peştele încearcă să-i înţeleagă şi pe cei nefericiţi, singuri, pe rataţi şi pe rebeli, indiferent cât ar fi ei de ciudaţi sau de marginalizaţi. Dacă ai nevoie de zece mii sau de un milion, de un împrumut substanţial sau doar de o mică încurajare pe care nu vrea să ţi-o dea nimeni, du-te la un Peşte. Nu vei primi nici predici, nici priviri dispreţuitoare. El nu judecă pe nimeni, fie acela hoţ, criminal, drogat, pervers, păcătos, sfânt, ipocrit sau mincinos. Vei fi copleşit de puterea lui de înţelegere, ca şi de ajutorul practic pe care-l poate oferi. El simte fiecare viciu şi virtute şi cunoaşte capcanele fiecareiea. De aceea, mulţi nativi intră în rândurile clerului şi-şi petrec viaţa în rugăciuni şi contemplare. Există neptunieni scorţoşi şi repeziţi, dar asta e doar o carapace fragilă, creată pentru protecţie. Ei află de timpuriu cât de fragili sunt. Lumea încă nu e acordată pe sensibila lungime de undă a Peştelui, aşa că, pentru a evita să fie ridiculizat şi pentru a nu fi lăsat fără un sfant, el învaţă să se prefacă indiferent. Din cauza insensibililor care ar fi în stare să-l calce în picioare, nativul e obligat să-şi ascundă adevărata fire. Profunzimea apelor neptuniene îl face să absoarbă fiecare durere şi bucurie şi s-o resimtă ca şi când ar fi a lui, nu e de mirare că el pare dezinteresat când aude povestiri triste. Însă nu uita că e doar o faţadă. Dacă ai fost respins o dată, mai încearcă o dată şi adevăratul Peşte va ieşi la suprafaţă.

Superba imaginaţie a Peştilor, minunatul lor umor şi simţul frumoasului pot creea cele mai delicate şi totuşi perene proze şi poezii. De fapt, fără eforturile lor artisitice şi compasiunea lor, lumea n-ar putea exista. Planeta s-ar opri din rotaţia ei. Vei găsi deseori Peşti care şi-au îngropat visele personale pentru a lumina vieţile prietenilor şi rudelor singure sau triste, sau pentru a aduce publicului darul râsului şi lacrimilor prin intermediul scenei, plătind pentru asta cu intimitatea pe care ei o preţuiesc atât de mult.

Talentul lor actoricesc e evident chiar şi când încerci să prinzi la colţ unul dintre aceşti peşti alunecoşi. Nativul urăşte să răspundă la o întrebare directă prin „da” sau „nu”. Pentru el e întotdeauna „poate”. Simplă curiozitate de a afla ce carte a citit recent sau dacă i-a plăcut o piesă îţi poate aduce un răspuns evaziv fără nici un motiv. El poate da drumul al lacrimi, ca în clipa următoare să dea drumul la râsete ca şi când ar avea un buton invizibil. Nici una dintre stări nu e reală cu adevărat. Totul este iluzie când e vorba de Peşti şi nici chiar ei nu prea reuşesc să facă diferenţa între realitate şi jocul de oglinzi. Spiritul lor e la fel de imposibil de cuprins cu mintea ca şi adâncurile oceanelor. Sufletul lui altruist e plin de iubire inepuizabilă, blândă, pentru fiecare creatură, ceea ce e o calitate aproape divină atunci când nu e transformată în autocompătimire şi iubire de sine. Peşti tipici sunt casnicele guralive cu inimi destul de mari cât să încapă necazurile tuturor vecinilor, precum şi barmanii răbdători care ascultă plini de înţelegere sute de poveşti amare în fiecare săptămână.

Suspendat undeva între apele tăcute ale mării şi ceaţa de deasupra ei, abia atingând uneori pământul în cazuri de extremă urgenţă, Peştele îşi duce viaţă în singuratica înţelegere a unor adevăruri prea adânci pentru a putea fi exprimate în cuvinte.

Citeste si: Barbatul Pesti  Femeia Pesti  Alte zodii