Nativul Leu

Nativul Leu

Aţi cunoscut recent o persoană care v-a spus: „N-am nevoie de favorurile tale” şi în acelaşi timp v-a orbit cu strălucirea zâmbetului său superb? Atunci aflaţi că i-aţi căzut victimă marii feline. Nu e deloc ceva neobişnuit pentru Leu să-şi afişeze în acelaşi timp mândria arogantă şi drăgălăşenia voioasă, acesta fiind motivul pentru care lumea îi iartă orice. Leul-felină stăpâneşte peste toate celelalte animale. Persoana din zodia Leului e stăpânul tuturor, inclusiv al tău. (Bine, bine, ştiu că de fapt nu e adevărat, dar te rog, nu-i spune asta! I-ai frânge inima lui mare, caldă şi egoistă.) Cel mai bine e să-i cânţi în strună. Atunci va toarce în loc să ragă. Leul pendulează între momentele de energie gregară şi cele de superbă indolenţă, în care abia îşi poate stăpâni căscatul.

Dacă vrei să studiezi fiara, caut-o în toate locurile la mare modă din oraş. Cel puţin jumătate dintre oamenii pe care îi vei vedea acolo trăind pe picior mare vor fi Lei. Mâţele mai timide vor sta acasă, dar tot lăfăindu-se în confort şi distrându-se pe cinste. Leul urăşte întunericul la fel de mult pe cât urăşte plictiseala. Dacă vezi un nativ care roşeşte uşor, nu confunda roşeaţa de timiditate cu cea provocată de mândria rănită sau de emoţia de a-şi vedea iubita. Nu există Lei introvertiţi, ci doar Lei care se prefac a fi introvertiţi. S-ar putea să vezi câţiva nativi care se învârt prin lume cu o aparenţă de forţă, hotărâre şi demnitate tăcută. Nu te lăsa păcălit de acel tors molatec. Chiar şi Leii blânzi sunt convinşi în sufletul lor că au dreptul regal de a domni peste familie şi prieteni şi pândesc din culise momentul când vor putea prinde un loc în lumina reflectoarelor. Dacă nu mă crezi, ia un Leu care se dă drept introvertit şi atacă-i mândria. Ia de la el ceva ce consideră că i se cuvine, dă-i ordine şi nu-i arăta nici o brumă de respect. Răgetul acelei mâţe blânde se va auzi din celălalt capăt al oraşului. E nevoie de mult curaj ca să-l provoci când îşi apără drepturile şi demnitatea. Unii nativi se mai îmblânzesc o dată cu vârsta, dar Leul nu îşi pleacă niciodată capul mândru. Niciodată.

Cât despre atributele fizice ale celor dominaţi de Soare, uită-te în jur după oameni cu o coamă de păr dat pe spate, ca să le lase fată liberă şi o atitudine leneşă, înşelătoare. Leii au un mers drept şi mândru, cu o moliciune pisicească în pas. Femeile combină graţia felină cu un fel de intensă incandescenţă interioară, bine camuflată de purtarea lor blândă, calmă şi echilibrată. Dar nu uita că Leoaica e pregătită în orice clipă de atac dacă se simte ameninţată. Ghearele ei or fi ascunse în perniţe, dar sunt mereu bine ascuţite. Îi vei observa aerul dominator şi ţinuta princiară în timp ce trece privindu-i de sus pe muritorii din jur. În general, mişcările şi vorba nativilor sunt tacticoase, căci ei rareori vorbesc repede, aleargă sau se grăbesc. Într-un grup îţi va fi imposibil să ignori prea mult timp un Leu. Fie va atrage atenţia tuturor prin declaraţii şocante şi acţiuni dramatice, fie va obţine aceeaşi atenţie bosumflându-se şi ascunzându-se după ficusul din cameră până când cineva se va grăbi să vină să-l întrebe ce i s-a întâmplat.

În zodie există destui nativi cu ochi albaştri, dar mulţi Lei, în special cei de sex feminin, au ochi căprui închis, uşor ridicaţi la colţuri, blânzi la început, dar plini de foc şi pară mai apoi. Părul e brun sau blond-roşcat, de obicei ondulat, purtat fie într-o coafură sălbatică, neglijentă, ridicat în sus pe creştet şi pe părţi, fie e bine întins şi netezit pe lângă cap. Tenul lor e de obicei rumen. E de-a dreptul amuzant să urmăreşti efectul ciudat pe care-l au nativii asupra oamenilor. E greu să stai în faţa Leului fără să-ţi îndrepţi spatele, trăgându-ţi burta şi scoţând pieptul înainte. Pur şi simplu nu-mi dau seama dacă noi, oamenii obişnuiţi, facem asta ca să imităm atitudinea regală a Leului din faţa noastră, sau ca să ne adunăm curajul pentru a suporta o posibilă predică, deoarece acestor nativi le place la nebunie să dea sfaturi. Nu se pot abţine să nu-ţi spună exact cum trebuie să-ţi trăieşti viaţa, adoptând un ton uşor superior, condescendent. Această înclinaţie pentru a da lecţii este motivul pentru care mulţi nativi ajung să fie profesori, politicieni sau psihiatri. E de-a dreptul exasperant să vezi cât de bine se pricep să găsească motivaţii pentru orice şi să îţi rezolve problemele. Păcat că nu sunt în stare să se ocupe de propria viaţă cu aceeaşi uşurinţă şi subtilitate.

Totuşi, asta îl face pe Leu atât de adorabil: superioritatea lui sinceră şi talentele excepţionale, amestecate cu o îngrozitor de transparentă vulnerabilitate a ego-ului. Mândră şi demnă felină vulnerabilă? Absolut! Nativul e profund rănit când nu îi respecţi înţelepciunea şi generozitatea. Ca să-l îmblânzeşti, tot ce ai de făcut e să-l flatezi. În nouă cazuri din zece, fiara se va transforma într-o pisicuţă sfioasă şi docilă, care mai are puţin şi se rostogoleşte de plăcere în căldura complimentelor. Vanitatea este călcâiul lui Ahile pentru severul Leu. Flatarea are asupra lui acelaşi efect ca o sfoară cu motocei asupra mâţelor, lipsa de respect îl umple de furie oarbă, iar aceste două extreme îi afectează judecata echilibrată.

Există unii nativi care îşi controlează cu succes aceste tendinţe, dar ele sunt întotdeauna prezente într-o măsură mai mică sau mai mare la cei născuţi în această zodie. Încearcă şi ai să vezi. În toiul uneia dintre predicile pe care ţi le ţine, întrerupe-l respectuos şi spune-i prietenului tău din Leu că arată absolut magnific în puloverul pe care-l are pe el. Rezultatul va fi, probabil, o abruptă dispariţie a demnităţii când Leul va roşi şi va spune, complet deconcertat: „Serios? Chiar crezi că arăt bine?”. În majoritatea cazurilor, un compliment la adresa intelectului lor va avea acelaşi efect. Leul nu se poate abţine să nu se simtă superior şi să nu facă gesturi dramatice din când în când.

Leul îşi va irosi rareori energia încercând să scoată apă dintr-o fântână secată, aşa cum face deseori Berbecul. Acest lucru face ca el să fie un extraordinar de bun organizator şi un înţelept distribuitor de sarcini. Ordinele lui sunt surprinzător de eficiente atunci când mai renunţă la teatralismul lui, căci poate fi un maestru al discursului simplu, direct. El îşi exprimă aprobarea deschis şi cu generozitate şi poate face complimente aproape jenant de extravaganţe. Nici cu exprimarea nemulţumirii nu e deloc zgârcit. De obicei vorbeşte serios, orice ar spune. Vorbele lui pot alina sau ustură, dar nu te lasă niciodată indiferent.
Când bărbatul sau femeia din această zodie joacă rol de gazdă, te poate face să te simţi ca şi cum ai fi oaspetele familiei regale. Leii îşi înconjoară musafirii cu mormane de mâncare excelentă, vinuri bune, femei frumoase şi muzică liniştită. Nici Ludovic al XIV-lea nu s-a bucurat de atâtea fineţuri! Dar după asta… potopul! În cazul multor Lei, după serile romantice cu dans, romantism şi cine rafinate urmează un potop de cereri în căsătorie, pasiune, lacrimi, furie, scuze, într-un cuvânt, o uriaşă confuzie sentimentală.

Acum că am ajuns la subiectul legăturilor amoroase, subiect foarte firesc atunci când e vorba despre nativii acestei zodii, ar trebui să ştii că nu vei găsi prea mulţi burlaci sau fete bătrâne născute în semnul Soarelui. Poate că atunci când îl cunoşti Leul e singur, dar e cu siguranţă, fie îndrăgostit sau pe cale să se îndrăgostească, fie proaspăt despărţit de cineva, caz în care va avea o expresie jalnică şi rătăcită. Mândria feroce a Leului e cauza ruperii multor legături sentimentale şi a desfacerii multor căsătorii. Ţi se rupe inima să vezi un nativ rămas fără pereche, dar dacă mândria lui a fost rănită de partenerul sentimental (fie el cu sau fără acte), tristeţea sfâşietoare din ochi dispare şi nativul devine feroce şi sălbatic. Totuşi, nimeni nu poate suporta mai multe într-o demnă tăcere sau nu se poate adapta cu mai mult curaj la conjuncturi triste decât cei născuţi sub semnul Soarelui. Ei îşi vor păstra mereu încrederea şi, când e nevoie, chiar şi optimismul.

Deoarece puterea de iertare şi compasiunea fac parte din natura Leilor, împăcările sunt cam la fel de frecvente ca şi despărţirile în viaţa lor emoţională, o dată ce flăcările indignării şi demnităţii rănite se sting şi ei se simt singuri. Solarii sunt aproape tot timpul măcinaţi de pasiune, nu numai pentru o persoană de sex opus, ci şi pentru viaţă, pur şi simplu. Atât pentru Lei cât şi pentru pisicuţele retrase, viaţa fără dragoste e ca un ştecher fără priză. Când iubirea moare, pentru ei Soarele nu mai străluceşte.

Nativii acestei zodii nu contează niciodată pe alţii. Preferă să fie ei cei care acordă sprijin. Îi atrage ideea de a fi responsabili de cei slabi şi neajutoraţi. Poate că Leul rage şi se bate cu pumnul în piept că toată lumea se sprijină de el şi e obligat să-i care pe toţi în spate, dar nu daţi nici o atenţie lamentărilor lui. Adoră să fie sprijinul tuturor. Încearcă să-i uşurezi povară sau să-i dai o mână de ajutor şi vei vedea ce repede şi dispreţuitor îţi va refuza ajutorul. Mai mult ca orice, preferă să evite acceptarea de ajutor financiar. Deşi rămâne deseori fără nici un ban, e întotdeauna sigur că va găsi o modalitate de a-şi reumple rapid buzunarele. Puţini nativi îşi supraveghează cheltuielile. Majoritatea sunt în adâncul sufletului nişte pariori, deseori de o extravaganţă nebunească. Chiar şi acele rare feline care ţin cu grijă de fiecare bănuţ se vor îmbrăca luxos şi vor arăta întotdeauna prospere. Leul vrea ca totul în jurul lui să fie de prima mână, luxos, şi va cheltui bucuros cu largheţe pe plăceri şi distracţie. El dă bani aproape oricui. Dacă îi ceri un împrumut şi nu are bani, va prefera de o mie de ori să se împrumute din altă parte decât să recunoască faptul că Regele nu-şi poate ajuta supuşii aflaţi în nevoie. Însă va face asta numai în ultimă instanţă, căci îi este groază să apeleze la alţii pentru bani, sfaturi sau încurajări. Nativii au suficient orgoliu ca să se încurajeze singuri, sunt destul de deştepţi ca să aibă propriii lor bani şi Dumnezeu ştie cât de mult detestă să ceară un sfat! Sfaturile se cer de la cei care-ţi sunt superiori într-un fel sau altul şi cine poate fi superior unui Leu?!

Solarii au deseori febră mare, sunt predispuşi la accidente, boli bruşte şi violente şi sunt de obicei imuni la maladii cronice, de lungă durată. Având în vedere faptul că ei rareori fac lucrurile pe jumătate, aceşti oameni fie radiază de o incredibilă vitalitate, fie se plâng că sunt cu un picior în groapă, această din urmă reacţie fiind consecinţa faptului că se simt neapreciaţi sau au o nevoie disperată de afecţiune. Aceşti nativi au ori inimi extrem de puternice, ori suferă de vreo afecţiune cardiacă. Ei pot suferi de dureri de spate şi de umeri, probleme la coloană vertebrală şi aparatul reproducător, pot avea accidente la picioare, glezne şi pot suferi de răguşeală sau dureri în gât. Din fericire, îşi revin rapid după boală, iar principalul pericol care îi paşte e neglijenţă faţă de propria lor sănătate şi refuzul de a se îngriji temeinic atunci când se îmbolnăvesc.
Cu cei din semnul Soarelui nu există cale de mijloc. Sunt fie îngrozitor de neatenţi, îngălaţi şi neglijenţi, fie meticuloşi şi ordonaţi. Le place bârfă şi se simt jigniţi şi excluşi când în jurul lor se petrece ceva ce ei nu înţeleg. Leii au o fire destul de fixistă.

E greu să-i ademeneşti să se abată de la o cale stabilită, deşi ei îi pot convinge pe alţii, datorită talentului lor oratoric. Pot da dovadă de tot atâta energie neîmblânzită ca o rachetă spaţială, după care pot deveni la fel de leneşi şi somnoroşi ca o pisică moţăind la soare. Când muncesc, muncesc. Când se distrează, se distrează. Când se odihnesc, se odihnesc. Majoritatea Leilor au un talent impresionant de a delega plini de veselie cele mai neplăcute şi urâte sarcini altora, în timp ce ei se ocupă de probleme importante, cum ar fi să decidă cine ar trebui să fie următorul preşedinte şi cum ar putea fi câştigat nu ştiu ce război.

Spre propria surpriză, când pe umerii săi cade o adevărată urgenţă, nativul se descurcă lejer cu ea şi îşi face datoria fără să clipească, ajutându-i pe neajutoraţi, protejându-i pe cei înfricoşaţi (deşi în sinea lui s-ar putea să fie de două ori mai speriat decât ei), înveselindu-i pe cei melancolici. Aceasta e natura înnăscută a Leului, care va ieşi la iveală după ce lasă în urmă faza de playboy. Leul e un prieten extraordinar de loial, un inamic puternic, dar drept, creativ şi original, plin de forţă şi vitalitate. Noi, ceilalţi, îi trecem cu vederea aroganţa, înfumurarea uneori imposibilă, crizele de vanitate destul de ridicole şi lenea, pentru că inima lui e din aur curat, metalul zodiei solare.

Floarea celor din această zodie e macul, numerele norocoase sunt unu şi patru, culoarea e purpuriul, iar piatră care îi aduce soarele în viaţă e topazul.

Citeste si: Barbatul Leu   Femeia Leu   Alte zodii