Nativul Gemeni

Nativul Gemeni

Dacă uneori o persoană din Gemeni îţi dă impresia că vezi dublu, nu da fuga la oculist ca să-ţi schimbi dioptriile. Adu-ţi aminte că semnul Gemenilor e un semn dublu şi că există două laturi distincte ale personalităţii lui schimbătoare. Uite-l, nu e! Iubire a fost oare licărirea aceea pe care ţi s-a părut că o vezi trecând într-o clipă peste trăsăturile lui mobile? Sau a fost ură? Extaz? Inteligenţă? Regret? Bucurie? Schimbările de expresie ale Gemenilor sunt la fel de fascinante de urmărit ca luminile psihedelice dintr-o discotecă.

E greu să-ţi dai seama unde se termină realitatea şi unde începe iluzia. La ei acestea se amestecă, apoi se separă. Ca să ştii unde poţi da peste această creatură versatilă trebuie să fii aproape clarvăzător. Ea poate fi azi aici, iar mâine în cu totul altă parte. Aşa, dintr-o dată. Un Geamăn îşi poate schimba hainele, slujba, viaţa amoroasă sau locuinţa tot atât de repede pe cât îi ia să se răzgândească. Adică foarte repede. E greu să găseşti un exemplar pe care să-l studiezi. Încearcă la o librărie. El e genul care răsfoieşte cărţile, pentru că îşi dă seama de esenţa unei cărţi dintr-o simplă frunzărire a păgânilor. (Nu e o simplă întâmplare ca John F. Kennedy era proverbial pentru viteza cu care citea.) Oamenii aflaţi sub influenţa lui Mercur mai au şi enervantul obicei de a citi mai întâi ultima pagină a unei cărţi. Dacă ştii vreun Geamăn care să fi citit vreodată o carte de la cap la coadă fără să se fi plictisit la jumătate, trimite-l pachet la Antipa, secţia Ciudăţenii ale naturii, sau verifică-i harta astrală. Sigur vei găsi influenţe din Taur, Capricorn sau alt semn perseverent.

Cu siguranţă vei găsi un Geamăn sau doi schimbând replici inteligente cu diverse persoane pe culoarele unui post de radio, ale unei firme de relaţii cu publicul, la o editură, un salon auto sau o agenţie de publicitate. Când ai găsit acest argint viu studiază-l cu atenţie, chiar dacă vei fi sleit de puteri după ce îl vei urmări peste tot. Primul lucru pe care-l vei observa va fi că emană o energie nervoasă atât de puternică, încât aerul din jurul lui pur şi simplu trosneşte şi pocneşte de scântei electrice. Sunt şi câţiva Gemeni care vorbesc rar, dar majoritatea turuie, iar absolut toţi prind din zbor ceea ce vrei să le comunici.

Fie că e bărbat sau femeie, Geamănul nu are răbdare cu capetele pătrate conservatoare sau cu cei care nu sunt în stare să ia o decizie cu privire la poziţia pe care se situează în anumite probleme. Geamănul ştie exact pe ce picior dansează, cel puţin în clipa respectivă.

Cu excepţia cazurilor în care ascendentul său e în conflict cu tendinţele mercuriene, Geamănul e în general subţire, agil şi mai înalt decât media. Mulţi au trăsături mici, tăioase, ca figurile dintr-o camee. Există şi unii cu ochi căprui închis, dar majoritatea au frumoşi ochi verzi, albaştri, aurii sau cenuşii, cu formă bine conturată, jucăuşi şi sclipitori. Gemenii nu îşi lăsă privirea asupra unui obiect pentru mai mult de câteva secunde. Ba chiar privirea lor alertă, fugară, e deseori cel mai uşor mod de a-i recunoaşte. Tenul e mai mult palid, dar se bronzează uşor – un alt mod de a-i depista vara. Debordează de nerăbdare, sunt prietenoşi fără ezitare şi au mişcări neobişnuit de rapide şi de graţioase. Părul lor poate fi închis la culoare, deschis sau ambele, cu şuviţe combinate, care exprimă caracterul lor dual. Nasul le e drept şi lung sau delicat, dar în orice caz bine marcat. Bărbaţii sunt predispuşi la chelie şi ambele sexe tind să aibă frunţi înalte. Indiferent de vârsta lor, ei par mai tineri decât sunt de fapt, căci au o înfăţişare fără vârstă.

De obicei e o greşeală să încerci să legi Geamănul de un singur loc sau de o singură idee. O greşeală şi mai mare este să îl provoci la o înfruntare a inteligenţelor, căci e în stare să se bage şi să se scoată cu vorbă din situaţii dificile cu cea mai mare uşurinţă. Mintea îi merge cu viteza luminii, are simţul ironiei tăioase şi e mai deştept decât aproape oricine. Unii dintre mercurieni au o plăcere răutăcioasă să buimăcească minţile mai încete cu procesele lor mentale fulgerătoare. O astfel de persoană poate să apară din pământ lângă tine, să cuprindă curios cu privirea împrejurimile şi apoi să dispară într-o cu totul altă direcţie înainte să apuci să-i zici „Salut!”. Un cunoscut din Gemeni s-a logodit recent cu o minunată fată din Vărsător (dacă e cineva în stare să se descurce cu alunecosul geamăn, aceia sunt Vărsătorii) şi, cu o săptămână înainte de nuntă, toţi cunoscuţii puneau pariuri că mirele va găsi o modalitate de a aluneca din laţ, ca, într-un fel sau altul, nu va ajunge la timp la biserică. Dar a ajuns. Gemenii sunt plini de surprize. Mai ales când sunt îndrăgostiţi. Secretul aparentei lor ubicuităţi, al uluitorului lor talent de a face mai multe lucruri într-un timp mai scurt decât toţi ceilalţi oameni se află în dualitatea lor. Ei pot face două lucruri deodată cu mai puţin efort decât ne ia nouă să facem unul singur.

Deseori, femeile mercuriene calcă rufe, hrănesc copilul şi vorbesc la telefon în acelaşi timp. Unii jură că Gemenii se nasc cu câte un telefon în fiecare mână. Rutina de orice fel îl face pe Geamăn să se simtă ca o pasăre cu aripile tăiate ţinută în colivie. Aceşti oameni urăsc cu ferocitate monotonia şi platitudinea. În mod normal nu sunt cei mai punctuali oameni din lume – în afară de cazul în care au ascendent în Fecioară, caz în care devin adevărate orologii umane. Însă Geamănul tipic întârzie întotdeauna, nu pentru că nu are noţiunea timpului, ci pentru că ceva i-a captat interesul pe drum.

Dacă ai un prieten mercurian, probabil că ai simţit deja pe pielea ta un obicei tipic Gemenilor, care poate fi atât de enervant încât să-ţi provoace un ulcer. Îţi sugerează o activitate, de exemplu să treci pe la el pe-acasă (de obicei un apartament, căci o casă ar însemna ceva prea permanent pentru el), să mergeţi la un film vechi împreună, să jucaţi un baschet sau să mergeţi să beţi ceva. Tu îi mulţumeşti, dar îi spui că rămâne pe altădată. Geamănul insistă. E convingător. Te priveşte cu ochişori rugători şi ţese un cocon de farmec în jurul tău.

Vorbeşte atât de repede şi zâmbeşte atât de cuceritor încât, după un timp, cedezi. Are de făcut câteva comisioane, aşa că îţi dă întâlnire la colţul străzii cam într-o oră. La asta nu te aşteptai, aşa că încerci din nou să dai înapoi, dar el va recurge din nou la tehnicile mai sus menţionate şi te va face să accepţi întâlnirea. Te apucă toată plictiseală din lume încercând să găseşti ceva de făcut în ora respectivă, te mai dor şi picioarele, dar reuşeşti să supravieţuieşti şi te prezinţi la colţ la ora stabilită. Bunul tău amic apare gâfâind jumătate de oră mai târziu. Ei bine, s-a răzgândit. E frânt de oboseală. S-a hotărât să plece acasă, să se bage în pat şi să iasă în oraş mâine. Nu te superi, nu?

Doar un Geamăn ar putea evita un pumn în falcă într-un astfel de moment. Dar el reuşeşte. Îl ierţi, iar partea cea mai ridicolă e că în seara următoare te duci la întâlnire de parcă ai avea bun simţ, sau ce-o fi în capul tău! Numai tu eşti vinovat că ai cedat tacticilor de convingere ale Geamănului. Dacă te lasă cu ochii în soare şi a doua zi, aşa-ţi trebuie! Toţi oamenii din semnul lui Mercur simt nevoia profundă de a ascunde adevăratele motive ale faptelor lor. Ca şi Peştii, simt impulsul irezistibil de a se comporta exact pe dos faţă de propriile lor dorinţe. Dar această versatilitate şi uşurinţă a discursului îi face excelenţi politicieni şi experţi în domeniul relaţiilor interumane. Un Geamăn ştie cum să te abată de la cele mai bine înrădăcinate convingeri ale tale. Te poate suci ca pe un covrigel cu karate-ul lui mintal, te face să fii de acord cu el, iar tu o să-l mai şi iubeşti pentru ce ţi-a făcut.

Dar la primul semn de probleme, el ştie instinctiv care-ţi sunt punctele nevralgice şi îşi foloseşte inteligenţa şi limba bine exersată ca să te reducă la tăcere prin insinuări ameninţătoare. Între mercurieni şi scris e o relaţie ciudată. Fiecare dintre ei poate înşira cu inteligenţă vorbe pe hârtie şi poate face întorsături deştepte de frază. Vei găsi o grămadă dintre ei scriind discursuri, reclame, documentare, piese de teatru şi cărţi. Dar acestea vor fi romane, manuale, nonficţiune sau biografii şi aproape niciodată autobiografii. Extrem de rar vei găsi unul căruia îi place să scrie scrisori personale. Geamănul tipic detestă corespondenţa. Se vor codi săptămâni în şir înainte să răspundă unei scrisori. Motivul e clar, având în vedere că nu le place deloc să fie legaţi de vreo opinie: ezită să-şi pună gândurile pe hârtie, căci îşi dau seama instinctiv că mâine s-ar putea să nu mai creadă ce cred azi şi nu vor să-şi ia un angajament scris faţă de o părere sau o idee. Sunt născuţi cu acest mecanism de apărare. Există un număr uluitor de mare de scriitori din Gemeni care preferă să folosească un pseudonim. Aproape toţi mercurienii vorbesc, înţeleg sau pot citi în mai mult de o singură limbă, iar favorita lor e franceză. Într-un fel sau altul, ei vor triumfa cu ajutorul cuvintelor.

Gemenii pot vinde cuburi de gheaţă eschimoşilor şi vise pesimiştilor. Chiar dacă reuşeşti să prinzi un nativ într-un colţ, va schimba subiectul atât de repede şi va abate conversaţia de la persoana lui cu atâta abilitate, încât tot tu te vei trezi la podea. Uneori, tendinţa mercuriană de a păcăli oamenii poate duce la necinste sau activităţi infracţionale, dar nu atât de des pe cât ai putea crede. Deşi talentele lor îi pot duce pe unii Gemeni spre o viaţă de minciună şi înşelătorii, majoritatea sunt prea idealişti ca să ducă o viaţă de infractori. Totuşi, trebuie să recunoaştem că Mercur le oferă „ustensilele” cele mai bune pentru a obţine succesul în acest domeniu şi pot fi escroci sclipitori dacă vor asta. Cu dexteritatea lor, dacă fură un portofel, falsifică un cec sau bani, sunt – cel puţin – extrem de îndemânatici şi rareori sunt prinşi. Însă majoritatea Gemenilor sunt oneşti, iar unii chiar atât de sinceri încât îi rănesc pe cei din jur. Ei par să treacă dintr-o extremă în alta. Dar toţi – hoţi de buzunare, escroci sau cetăţeni oneşti – vor fi incapabili să reziste impulsului de a adăuga oarece înflorituri poveştilor lor din când în când. Dar asta nu înseamnă că mint, nu? Asta înseamnă că au imaginaţie!

Mercurienii au nevoie să-şi odihnească creierele dormind de două ori mai mult decât ceilalţi. Din nefericire, fiind predispuşi la insomnie, rareori se odihnesc cum trebuie. Totuşi, trebuie să încerce să se odihnească cât mai mult, ca să-şi refacă celulele cerebrale, căci epuizarea nervoasă constituie un pericol permanent pentru ei. Ca să nu ajungă prin spitale au nevoie de mult aer proaspăt şi soare. Lipsa acestora şi o activitate fizică redusă îi fac susceptibili la accidente şi infecţii la umeri, braţe, mâini, degete. Cei care-şi neglijează sănătatea mai sunt predispuşi la migrene, reumatism, artrita, probleme cu spatele, plămânii, labele picioarelor şi intestinele. Ciudat e faptul că Gemenii pot suferi o cădere nervoasă mai degrabă din cauza plictiselii şi a închiderii între patru pereţi decât de la activitatea excesivă.

În adâncurile firii lui nerăbdătoare şi cercetătoare Geamănul caută un ideal, iar principala lui problemă este identificarea acestuia. Ar putea fi orice, căci imaginaţia lui nu cunoaşte limite. Banii, faima, iubirea şi cariera nu sunt niciodată de ajuns. Pentru el, iarba e întotdeauna mai verde în curtea vecinului. Ce anume caută? Poate un continent ascuns adânc în sine însuşi, căci Geamănul e exploratorul mintal prin excelenţă. În ciuda faptului că e mereu înconjurat de mulţi oameni, el nu-şi împărtăşeşte sentimentele cele mai adânci decât cu unicul lui companion constant: geamănul din sine.

Citeste si: Barbatul Gemeni  Femeia Gemeni   Alte zodii