Femeia capricorn

Femeia Capricorn

Nu există femeie Capricorn tipică. Ea poate fi un curator de muzeu care poartă ochelari de bunicuţa fiindcă are nevoie de ei, sau poate fi o dansatoare care poartă un bikini minuscul şi sclipitor fiindcă o amuză. O vei vedea prezidând severă o şedinţă cu părinţii, prăjind hamburgeri într-un local sau organizând cel mai mare bal de caritate din oraş. O femeie Capricorn poate decora rubricile mondene, poate zâmbi modest din spatele soţului ei politician sau turna lichide misterioase în eprubete. Dar indiferent de ce face sau ce poartă, Saturn îi va domina acţiunile şi ţelurile tainice.

Poate fi ultra feminină, flirtând şi fermecându-te până începi să te simţi ca un uriaş urs grizzly care o poate proteja de lumea rece şi rea. sau poate fi glacială, tăcută şi distantă, stând în siguranţă pe piedestalul ei de marmură şi provocându-te să fii suficient de inteligent ca să-i câştigi mâna superioară. Orice personalitate afişează, dedesubtul şiretlicurilor ei feminine sau al atitudinii ei practice, raţionale, se află acelaşi scop: o hotărâre inflexibilă de a pune mâna pe bărbatul potrivit, cel care poate deveni cineva, o poate face să fie mândră de el şi poate fi un tată bun pentru copiii ei.

Sunt atât de multe femei Capricorn care au cariere, încât ai putea crede că dragostea şi căsătoria vor fi întotdeauna pe locul doi în preocupările lor. În privinţa dragostei, ai dreptate. În privinţa căsătoriei, nu. Trebuie să înţelegi că ţelurile capricorniene sunt siguranţa, autoritatea, respectul şi poziţia socială. Are prea puţină importanţă dacă aceste nevoi sunt împlinite în spatele unei catedre, într-un birou de afacerist, sau alături de un soţ ambiţios ale cărui viaţă socială şi cămin le poate organiza cu uşurinţă graţioasă şi planificare riguroasă. Într-un fel sau altul, această femeie va obţine recunoaşterea de care are nevoie. Unele o obţin scriind cărţi, ţinând prelegeri, pictând sau compunând muzică. E uimitor cât de mulţi Capricorni de ambe sexe au talent artistic ieşit din comun! Poate că acesta provine din simţul lor înnăscut al echilibrului şi armoniei, din felul în care ştiu instinctiv ce e plăcut şi ce e bine sau corect.

E o chestiune delicată, dar chiar şi nativele pe care le găseşti în teatrele de mâna a cinşpea sau în cea mai veche profesie din lume (vor fi doar câteva) vor ajunge să se mărite cu directorul teatrului sau cu cel mai bun actor în primul caz, sau cu cel mai bogat client în al doilea. Capra trebuie să urce. Fie că încep cursa de sus sau de jos, pentru ele vârful muntelui e locul din care priveliştea li se pare cea mai satisfăcătoare. Saturniana nu are nimic ostentativ. N-o vei vedea niciodată izbind şi dând din coate, făcând scandal că să ajungă în faţă. S-ar putea să crezi că e suficient de docilă ca să se mulţumească cu locurile din spate, lăsându-şi concurenţa să i-o ia înainte. Aşteaptă puţin şi ai să vezi cine e promovat.

Te înşeli dacă îţi închipui că nu-şi va sacrifica niciodată cariera în favoarea căsniciei. Oferă-i şansa de a fi lider în societatea mondenă şi stăpâna unei locuinţe bine conduse şi vei vedea ce repede îşi pierde interesul pentru slujbă (unul dintre puţinele lucruri pe care le va face repede). Dacă vrei, femeia din Capricorn va fi fericită să continue să muncească pentru a te ajuta să urci spre succes, căci nu e leneşă. Însă va fi şi mai fericită savurându-şi statutul de soţie a ta, cu condiţia că statutul să fie bun şi să se bucure de securitate financiară.

Una dintre trăsăturile caracteristice cele mai încântătoare la această femeie e bună creştere naturală şi atitudinea rafinată. Poţi cunoaşte o nativă crescută într-o magherniţă de la periferia mizeră a oraşului, al cărei tată lucrează în mină, dar dacă nu se hotărăşte ea să-şi dezvăluie provenienţa vei fi convins că e produsul unei familii bune, vechi, şi e absolventă uneia dintre cele mai bune şcoli. Atât de mult fac parte din însăşi natura lor simţul social şi al aparenţelor conservatoare, convenţionale.
Orice bărbat implicat într-o relaţie cu o femeie din Capricorn ar trebui să ştie un lucru esenţial despre această zodie. Nativa pare să fie mult mai echilibrată şi calmă decât este de fapt.

Comportamentul ei te poate convinge să e stabilă ca o stâncă şi nimic nu-i poate tulbura suprafaţa calmă. Adevărul e că această femeie are multe toane. Vei spune că aşa sunt toate femeile, dar capricoarna are unele perioade foarte negre, care nu trec prea repede. Dacă simte că e prost tratată sau se simte neapreciată, va fi posomorâtă zile şi săptămâni în şir, ba chiar luni. Ea spune că această atitudine e raţională şi practică, dar mohoreala, depresia şi pesimismul saturnian au rădăcini mult mai adânci. Ele sunt declanşate de frica de viitor, grijile pentru prezent, ruşine pentru trecut, sau de bănuială că cei din jur îşi bat joc de ea sau că într-un fel sau altul e nepotrivită cu împrejurimile.

Aceste femei nu acceptă prea uşor să fie tachinate, aşa că încearcă să renunţi cât mai mult la asta. La drept vorbind, le este imposibil să priceapă poanta atunci când ele sunt victimele glumei. Nu e nevoie să o copleşeşti întruna cu complimente (oricum va simţi când acestea nu vor fi sincere), dar nu glumi cu ea când e vorba de lucruri importante şi laud-o suficient de des ca să ştie că îi cunoşti adevărată valoare.

În situaţii romantice acestei femei îi este foarte greu să se relaxeze. Sub suprafaţa rece a Capricornului există destulă dorinţa fizică, mult mai multă decât îşi închipuie cei din jur, dar aceasta nu e niciodată satisfăcută în mod superficial. Să pierzi vremea cu îmbrăţişări nebuneşti şi săruturi extatice când viitorul e nesigur nu e deloc hobby-ul ei favorit. Totuşi, o dată ce s-a hotărât că tu eşti bărbatul potrivit şi situaţia financiară e stabilă său ambiţia ta e suficient de mare, ea va fi la fel de caldă ca un panda drăgălaş, afectuoasă şi chiar pasională. Capricornii nu cred în vise vagi care plutesc fără ţintă pe un cer senin. Ei vor să ştie exact unde îi duce corabia iubirii şi vor să fie siguri că apele pe care pluteşte sunt sigure. Trebuie să construieşti o fondaţie solidă casei tale dacă intenţionezi să-i treci pragul cu o capricoarna în braţe. Ai grijă să fie bine asigurată şi ipoteca să fie plătită.

Probabil că saturniana va fi un fel de fluturaş social, extrem de conştientă de cerinţele etichetei, şi va avea înclinaţii spre obiceiurile vechi, cum ar fi inele gravate pentru şerveţele şi scaune tapiţate cu goblenuri. Totul trebuie să fie corect şi tradiţia trebuie urmată cu orice preţ. Din când în când s-ar putea să prindă obiceiul de a face cumpărături în cele mai scumpe şi exclusiviste magazine, unde va insista să găsească chilipiruri. Nu o deranjează să cumpere o rochie de pe raftul cu reduceri de preţ atâta timp cât rochia poartă o etichetă de firmă celebră.

Femeile din Capricorn au o frumuseţe deosebită, proaspătă. Rareori vei găsi una care să nu fie neobişnuit de atrăgătoare. Totuşi, ele sunt timide şi măcinate de nesiguranţă în ceea ce priveşte înfăţişarea lor şi s-ar putea să descoperi că au nevoie de asigurări constante ca să se convingă că sunt frumoase. Deşi nativele urăsc lipsa de onestitate de orice fel, de multe ori nu se dau în lături să mintă când e vorba de vârsta lor. Şi de obicei le merge, datorită bizarei influenţe saturniene. Când sunt mici, ele arăta ca nişte bătrânele micuţe, ca apoi, când trec de prima tinereţe, să înflorească brusc transformându-se în femei care arată ca nişte fete tinere.

Ar fi o greşeală îngrozitoare să-i respingi familia. Bărbatul care se însoară cu o Capricoarna se însoară cu rudele ei. Nu are rost să-ţi închipui că partenera ta e altfel. După un timp, nu-ţi va mai veni să râzi când vei auzi glume cu soacre (în schimb, s-ar putea să-ţi vină să plângi). De multe ori, saturniana e singurul sprijin al familiei ei, financiar, moral sau ambele. E posibil să poarte de grijă unui părinte bolnav cu un devotament care poate ajunge până la punctul în care ea ar renunţa pentru totdeauna la ideea unei căsătorii. Deseori, ea va face bucuroasă aceste sacrificii datorită iubirii ei sincere pentru familie, dar chiar dacă nu-i convine situaţia, puternicul ei simţ al responsabilităţii şi datoriei nu-i va permite să evadeze.

Aşa că n-ai de ales. Resemnează-te să-ţi flatezi soacra, sperând că e o femeie grozavă, care merită complimentele. Nu discuta în contradictoriu despre politică cu tatăl ei şi dacă chiar trebuie să-i critici fraţii şi surorile, ai grijă că aceste critici să fie constructive, bazate pe o încredere sinceră în potenţialul lor. În mod frecvent, Capricornii se trezesc împovăraţi cu rude bolnave sau aflate în nenorocire, iar nativa tipică nu va permite niciodată iubirii, oricât de puternice ar fi ea, să o facă să neglijeze aceste obligaţii. Ai face bine să planifici de la început, astfel încât să aveţi mereu o cameră sau două libere, pentru rudele aflat în vizită.

Dar există şi o parte bună. Vei avea o soţie care se va purta cu blândeţe şi consideraţie cu toţi membrii familiei tale. Femeia din acest semn va înţelege dacă dai săptămânal părinţilor tăi o sumă fixă şi probabil că va fi o bună prietenă pentru fraţii şi surorile tale. E genul de fată pe care o iei acasă ca să-ţi cunoască mama şi mama ta va fi imediat de acord cu alegerea ta. Din spirit de contradicţie tipic masculin, o asemenea încurajare imediată îi poate face să dea înapoi. E întotdeauna mai plăcut să lupţi împotriva obiecţiilor ridicate de părinţi privind femeia iubită. Dar nu vei face decât să-ţi calci pe inimă, căci mama ta are dreptate. Dacă e o saturniană tipică, această fată va fi o soţie excepţională.

Căminul unei Capricoarne arată mereu atât de impecabil fără ca tu s-o vezi făcând vreun efort, încât ai zice că se ascund prin colţuri zâne micuţe şi pitici care lucrează frenetic după miezul nopţii ca să spele, să lustruiască să gătească şi să facă ordine. Greşit! Ultimul loc unde te-ai putea aştepta să găseşti asemenea creaturi imaginare ar fi pe lângă un Capricorn. Spiritul practic al lui Saturn şi credinţa fermă în date ferme exclude în mod normal orice înțelegere pentru lumea celor nevăzute. O nativă nu ar crede în spiriduşi nici dacă unul i-ar dasa pe vârful nasului. Însă trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că, deşi nu e o visătoare cu capul în nori sau o adeptă a misterelor oculte, o dată ce e în posesia tuturor datelor concrete, această femeie e capabilă să vadă romantismul şi poezia din cele mai obişnuite situaţii.

Vraja vântului de nord nu îi este deloc străină, şi nici nu e surdă la cântecul argintiu al ploilor de primăvară. Muzica bună o tulbură profund şi este o protectoare fascinată a aproape tuturor formelor de artă. Poate că are nevoie să vadă şi să atingă vraja ca să creadă în ea. Un spiriduş ar avea mult mai multe şanse cu ea dacă ar veni şi i-ar spune fără ocolişuri unde e ascunsă legendara oală cu aur, în loc să facă aluzii la asta în basme.

Deoarece venerează tradiţia şi are un profund respect pentru cei care au depăşit obstacole uriaşe pentru a atinge succesul, acestei native îi vine mai uşor să se emoţioneze citind discursul de la Gettysburg decât să se entuziasmeze la auzul celei mai recente idei nebuneşti care ţi-a trecut prin cap. De fapt, ea e o adevărată romantică, cu o imaginaţie mult mai mare decât a acelor superficiali împrăştiaţi cu fantezii complet ireale. Fiecare fată de ianuarie are sufletul bântuit de poezie, dar nu are prea multă înţelegere pentru poeţii care flămânzesc prin mansarde neîncălzite. Ocupă-te de mâncare şi chirie şi abia apoi vezi-ţi de visul tău, oricare ar fi el. Acesta e motto-ul Capricornilor. De asemenea, asigură-te că visul merită efortul. Din punctul ei de vedere, eşecul nu are nimic romantic său magic.

E posibil să fii nevoit să-ţi împarţi soţia saturniană cu diverse cauze. Ea va fi o luptătoare neobosită în favoarea celor săraci şi lipsiţi de apărare, dar va prefera să-şi dezvăluie latura caritabilă în eforturi de grup şi nu faţă de indivizi separaţi. Nativele acestei zodii sunt lidere înnăscute pentru organizaţiile de femei.

Probabil că femeia din Capricorn va instila în cei mici respectul pentru calitate. Îi va învăţa să mănânce tot, să nu facă mofturi, să rabde situaţiile neplăcute sau să renunţe la ce e prea neplăcut. Ei vor primi cele mai bune porţii de mâncare şi mama lor le va cumpăra pantofi de cea mai bună calitate. Pentru ea, a face economie nu înseamnă a cumpăra lucruri ieftine. Va pretinde de la copii să fie respectuoşi cu rudele şi bătrânii şi vor avea maniere impecabile. Nu vor fi răzgâiaţi şi nici nu li se va permite să fie neascultători. Dacă îi faci cadou o carte despre psihologia copiilor o va folosi probabil ca să ardă una la fund unuia dintre micii zurbagii şi abia mai târziu va apuca să o citească. Poate că nu va fi prea încântată de pupăturile lipicioase ale celor mici, dar există puţine mame mai devotate decât Capricoarna. Copiii ei o vor găsi întotdeauna dispusă să-i asculte cu atenţie şi respect. S-ar putea ca mama saturniană să fie cam severă şi inflexibilă când ei vor trece prin diversele faze ale creşterii, dar îi va asculta fascinată când vor realiza ceva.

Această femeie nu va fi niciodată prea ocupată ca să acorde progeniturilor atenţia ei interesată. După ce copiii devin adolescenţi, s-ar putea ca între ei şi mama lor să se ridice câteva bariere, căci conservatorismul saturnian se va ciocni de liberalismul tinereţii. În acea perioadă s-ar putea ca ea să aibă nevoie de ajutor ca să înţeleagă visele entuziaste ale copiilor. S-ar putea să primească nişte lecţii dureroase până să înveţe că nu le poate dicta cu cine să fie prieteni. Dar e suficient de inteligentă ca să se adapteze şi să-şi ascundă coarnele dacă îşi dă seama că va avea mai mult de pierdut decât de câştigat.

Deoarece multe femei Capricorn au piele sensibilă, soţia ta nu se va prea farda. Multe dintre ele sunt alergice la farduri. Dar natura le-a răsplătit cu frumuseţe naturală care n-are nevoie de artificii şi şi-o vor păstra mult timp după ce obrajii altor femei se vor fi ofilit. Unele dintre native te uluiesc cu tenuri încântătoare, trăsături ferme şi ochi sclipitori la optzeci de ani şi chiar mai mult.

Ajut-o cu răbdare pe Capricoarna ta să-şi depăşească lipsa de încredere în propria persoană. Numai pentru că nu acceptă să se amăgească singură nu înseamnă că e lipsită de imaginaţie. Încearcă vreo câteva din visele ei practice şi ai să fii uimit de cât sunt de plăcute. Probabil că încăpăţânarea e unul dintre defectele ei, dar nu e o plângăreaţă sau o cicălitoare agitată. Te va împinge spre succes, dar va fi tandră şi devotată. În ciuda felului ei blând, chiar modest de a fi, ea va şti exact cum să te joace pe degete. Dragostea ei are o bogăţie profundă, mult mai durabilă decât iubirea pretenţioasă, carbonizantă, sclipitoare a altor femei. Cine zice că această femeie nu crede în basme? Numai o saturniană poate privi adânc în ochii unui broscoi stângaci şi va vedea că e, de fapt, un prinţ deghizat. Mai mult decât atât! Dacă te însori cu ea nu vei rămâne niciodată fără şosete curate.

Citeste si:  Nativul Capricorn  Barbatul Capricorn  Alte zodii