Barbatul Capricorn

Barbatul Capricorn

E înconjurat de un zid pe care l-a construit singur. E timid, dar puternic şi dur. E plăcut, dar are o ambiţie feroce. Ca şi legendarul cowboy, bărbatul din Capricorn pare să prefere singurătatea. Nu e aşa. Nu chiar.

În adâncul inimii lui, Capricornul tânjeşte după adoraţie. I-ar plăcea la nebunie să încânte mulţimile cu acrobaţii nebuneşti la trapez. În visele lui cele mai ascunse, acest nativ e un romantic incurabil, dar Saturn îi înfrânează pornirile naturale cu o mie de lanţuri. Severa planetă a disciplinei îi dictează un comportament calm, acţiuni practice şi intenţii serioase. Aceasta e crucea lui şi deseori e foarte greu de purtat. Uneori îşi va masca frustrarea bruscându-i pe cei din jur, iar alteori te va ului cu un umor neaşteptat, surprinzător, deşi acesta va fi întotdeauna în stil ironic, persiflant. Dar, se ştie, asta e cel mai amuzant stil de umor şi Capricornii pot fi de-a dreptul spumoşi când sunt spirituali şi jonglează cu glumele seci.

Ia un bărbat Capricorn echilibrat şi de încredere, ia-l la bani mărunţi şi vei găsi în interiorul lui un visător blând şi vesel, care tânjeşte să simtă vântul libertăţii în plete şi e îmbătat de parfumul dulce al complimentelor, care e flămând de aventură şi emoţii. Sunt extrem de puţini aceia care pot elibera acest suflet singuratic din închisoarea lui secretă.
Probabil că ai ajuns deja să te gândeşti că tipul din Capricorn ar fi un profesor grozav dar un iubit jalnic. Tocmai ai hotărât că ai prefera să-l vezi preşedinte decât lângă tine la altar. Ţi-a creat impresia unui bărbat care ar prefera să-şi vadă numele la rubrica socială decât în jurnalul tău. Acum descoperi că are o inimă la fel de caldă şi prietenoasă ca un foc de lemne într-o noapte de iarnă. Ştiu, eşti entuziasmată, dar aşteaptă o clipă înainte să te repezi să-i rupi trei coaste strângându-l în braţe şi să aştepţi să te ducă în al nouălea cer. Surprizele pe care le-am descris mai sus fac parte din fiinţa lui interioară. Va fi încântat şi impresionat dacă le vei ghici prezenţa, dar ele sunt bine ascunse. Nu prea sunt şanse să lase vreodată acele vise nebuneşti să evadeze şi să o ia razna. E de-ajuns să ştii că sunt acolo. Nu te aştepta să-ţi vezi Capricornul zburdând desculţ printre margarete. Nu poţi schimba personalitatea lui esenţială, saturniană.

Însă poţi râde la povestirile lui cu câini până când adună suficient curaj să-ţi spună altele, mai sofisticate. Poţi face aluzii cum că ai impresia că sub atitudinea lui conservatoare sunt ascunse focuri înnăbuşite până când va avea suficientă încredere încât să lase să izbucnească la suprafaţă o flacără, două. Poţi să-i spui că visele lui ţi se par mai vii decât ale celorlalţi, pentru că nu există vis mai sclipitor ca cel transpus în realitate, încurajându-l astfel să viseze şi mai mult. Într-o bună zi, va ajunge în vârful muntelui său, iar tu vei fi alături de el, plină de mândrie pentru hotărâtul tău Capricorn şi bucuroasă că ai crezut în visele lui pragmatice.
Capricornii se prefac că pot trăi fără complimente, iar felul în care se poartă atunci când li se face unul e o dovadă destul de convingătoare. Dacă i-ai făcut vreodată un compliment bărbatului tău din această zodie şi ai văzut cum ricoşează de expresia lui impenetrabilă ştii la ce mă refer. Nu te grăbi să tragi concluzii. Numai pentru că nativii sunt experţi la a se amăgi singuri nu trebuie să cazi în aceeaşi capcană. De fapt, el are o nevoie disperată să i se spună că e bun, inteligent, frumos, sexi şi interesant, dar fiindcă nu lasă să se vadă această nevoie, rareori îi este satisfăcută. În consecinţă, nu va fi obişnuit cu complimentele şi nu va prea şti ce să facă atunci când cineva îl va admira în mod deschis, aşa că-şi ascunde jena cu o glumă sau va ignora complimentul, reacţie care îi va convinge pe oameni să nu mai rişte niciodată să flateze chipul acela împietrit. Se creează impresia că urăşte complimentele, aşa că primeşte tot mai puţine. E un cerc vicios. Poate că e mai mult vina ta decât a lui. Data viitoare când îl flatezi, uită-te la urechile lui. Vezi cum s-au înroşit? Vezi sclipirea aceea slabă din ochii lui? E încântat cum nu se mai poate. Doar pentru că nu se apucă să ţopăie sau să se rostogolească prin iarbă ca Leul nu înseamnă că nu e profund fericit şi foarte mândru. Simte nevoia să ştie că vezi ce om minunat e. Firea lui şi stelele îl împiedică să-şi facă reclamă. Va trebui să fii tu agentul lui de publicitate.

Acest bărbat înfloreşte târziu. În tinereţe este grav ca o bufniţă, dar se va relaxa treptat pe măsură ce se va maturiza şi, dacă e un Capricorn tipic, va ajunge să arate şi să se poarte mai tinerește decât toţi cei din grup. La alţi bărbaţi, trebuie să le tolerezi ani de zile nesăbuinţă superficială, ca apoi să te alegi cu un bătrân morocănos şi încuiat. Iubitul tău din Capricorn nu te va răpi ca să te ducă la Paris la începutul idilei voastre, dar s-ar putea să te ducă să vezi Taj Mahalul la lumina lunii patruzeci sau cincizeci de ani mai târziu, când alţi bărbaţi se plâng că le trosnesc încheieturile. Nu e rău deloc! Dacă eşti genul căreia îi place să se îndoape la început cu aperitive grele ca apoi să-şi mănânce conştiincioasă legumele, nu e pentru tine. O legătură amoroasă cu un Capricorn, dacă duce la căsătorie e ca şi cum ai lăsa desertul la urmă, aşa cum e firesc.

Desigur, procesul invers de îmbătrânire al nativului îţi poate provoca oarece probleme în sectorul „fidelitate”. Când idila voastră e proaspătă, vei avea prea puţine bătăi de cap cu loialitatea partenerului tău, dar când acesta va mai înainta în vârstă, s-ar putea să se mai abată puţin de la calea voastră comună. Totuşi, Capricornul e poate cel mai fidel dintre toate semnele zodiacale, pentru că acest bărbat consideră familia ceva sfânt. Indiferent de scăpările minore de mai târziu, acestea nu vor înlocui niciodată căldura căminului, copiii şi pe tine. Are un profund respect pentru legăturile de familie, aici incluzând atât familia construită cu tine, cât şi cea din care provine, căreia i-a fost devotat din copilărie.

E inacceptabil să-i insulţi mama sau să fii rece cu fratele lui. Pregăteşte-te să-ţi iubeşti rudele prin alianţă, chiar dacă sunt la fel de adorabile ca un cactus. Nu numai că le va lua apărarea, dar, dacă vei lăsa disputele să se agraveze, povara de a trebui să aleagă între cele două familii îl poate face pe nativ ursuz şi pesimist. Şi nu-ţi doreşti în nici un caz să vezi un Capricorn când pesimist şi posac. S-ar putea să dai peste un saturnian care manifestă un dispreţ făţiş faţă de rudele lui, sau care a retezat cu furie legăturile de familie şi nu a mai privit niciodată înapoi. Dacă vei da deoparte suprafaţa independenţei lui, vei descoperi în trecutul lui o rană profundă, emoţională, care a provocat de fapt acest comportament atipic. Mulţi Capricorni continuă să locuiască la părinţi mult timp după ce amicii lor au început să se bucure de deliciile unui cuibuşor de burlac. De obicei se îndrăgostesc mai târziu decât majoritatea bărbaţilor şi rareori se căsătoresc înainte să-şi construiască o carieră stabilă.

Cu ochiul lor format pentru aprecierea pedigriului şi a perfecţiunii, vor studia peisajul cu mare atenţie. Saturnianul va alege o fată care va deveni o bună mamă. Apoi, va trebui ca ea să fie o bună gospodină şi să gătească bine. În plus, va trebui să se îmbrace bine ca să-i impresioneze pe asociaţii şi prietenii lui şi, dacă se poate, să fie mai presus de aceştia în privinţa provenienţei, manierelor, educaţiei şi inteligenţei. La sfârşit, va arunca o privire rapidă ca să vadă dacă fata e frumoasă sau dacă i se pare atrăgătoare din punct de vedere sexual. După cum vezi, nu e nici o nenorocire dacă ai păr lăţos, nu te dai cu parfum, iar picioarele tale nu stârnesc invidia actualei Miss Univers. Cotrobăie prin cufăr după arborele genealogic şi arată-i cam pe ce ramură se află Bibescul familiei. Invit-o pe mama lui la prânz în oraş o dată pe săptămână şi lasă-l să vadă cât eşti de practică eşti când e vorba de buget. La următoarea voastră întâlnire ia-o şi pe surioara ta în vârstă de patru ani. Dacă eşti singură la părinţi închiriază copilaşul vecinilor. Şterge-l la nas cât mai frecvent şi mai blând cu o batistă din pânză (nu cu şerveţel), vorbeşte cu Capricornul despre dorinţa ta de a fi consilier municipal şi de a te ocupa de îmbunătăţirea urbei, mergi încet şi egal, aruncă în conversaţie câteva expresii franţuzeşti şi/sau englezeşti şi dă ochii peste cap de plăcere când vezi un bebeluş într-un cărucior.

Ai grijă să-i arăţi că îl consideri pe tatăl lui cel mai înţelept domn pe care l-ai cunoscut vreodată şi fă referiri întâmplătoare la unchiul care a lucrat cu Traian Vuia la construirea primului avion cu reacţie, sau la strămoşul care a stat alături de Cuza la divanul ad-hoc. Dacă eşti frumuşică, e cu atât mai bine. Dar frumuseţea nu va înlocui niciodată în ochii lui puloverul pe care l-ai tricotat pentru mătuşa lui, Getuța. Aproape că pot să-ţi garantez că acest bărbat nu se va însura în veci cu tine dacă nu treci testele familiei lui. Bineînţeles că există excepţii, dar sunt atât de rar încât ar fi o nebunie să rişti crezând că bărbatul tău saturnian e una dintre ele.

După ce familia lui te-a cerut de nevastă (sau el te-a cerut) pune piciorul în prag. Cu fermitate! Spune-i că îi iubeşti din tot sufletul pe ai lui, dar tu ai acceptat să împarţi patul şi casă doar cu el. Dacă nu faci asta, vei petrece multe seri de sâmbătă gătind pentru unchiul Costel sau ajutându-i surioara să treacă prin chinurile adolescenţei.

Deoarece Capricornii sunt întotdeauna uşor emoţionaţi în prezenţa sexului opus, unii dintre ei vor face câteodată aluzii fără perdea, se vor chinui să încerce să facă insinuări cu subînţeles erotic sau vor părea duri, aspri şi lipsiţi de orice scrupul sau sensibilitate. E doar felul lor de a încerca să fie „ca băieţii”, o metodă tipică de a-şi ascunde jena şi curiozitatea provocate de pasiunile arzătoarea ale altor persoane, mai agresive. Nu te lăsa amăgită şi nu-ţi închipui că vrea să fiţi un cuplu ca Bonnie şi Clyde. Eşti o doamnă şi nu cumva să uiţi asta! O fi aruncând el câte o privire fugară spre vreo „doamnă a nopţii”, dar aceea nu e în nici un caz genul de femeie pe care ar lua-o de nevastă. S-ar putea ca asta să-ţi sune a sfat primit de la mătuşa ta Agepsina, fata bătrână a familii, dar dacă crezi că e o prostie dă-i înainte şi poartă bikinii minusculi şi rimelul verde, toarnă pe tine o sticlă de parfum şi sărută-l în public. Poate că vei merge în cele din urmă spre altar cu cunună de lămâiţă pe cap, dar sigur nu va fi lângă tine un mire saturnian.

Un dar frumos pentru soţul tău Capricorn ar fi o carte de poezii, cu cât mai romantice cu atât mai bine. Dacă nu-l înveţi timpuriu arta exprimării afecţiunii, s-ar putea să devii o nevastă căreia nu-i lipseşte nimic, care e adorată şi apreciată cu căldură, cu un soţ absolut perfect, dar neîmplinită emoţional. Nu va mai avea nici un rost atunci să te plângi că nu-ţi spune niciodată că te iubeşte. Se va uita, doar, la tine cu o privire inocentă şi îndurerată sau cu dezgust posomorât (în funcţie de cât de puternică a fost influenţa lui Saturn la naşterea lui) şi-ţi va explica răbdător: „Eşti nebună. Îmi amintesc perfect că ţi-am spus că te iubesc când ţi-am dat inelul de logodnă şi încă o dată când s-a născut micul Alex”.

El consideră că ar trebui să ştii ce simte pentru tine din moment ce te susţine financiar şi îţi acordă privilegiul de a-ţi permite să fii mama copiilor lui, să dai cu mătura prin casa lui şi să-i lustruieşti trofeele. Pentru Capricorn, declaraţiile sentimentale constituie o poleială de prost gust a crinului romantismului. S-ar putea să te întrebe: „Ce vrei, să fiu Pacientul englez?”. Ăsta e momentul să spui tare „da”. Îl va şoca şi speria puţin. Nu se va transforma în Ralph Fiennes, dar s-ar putea să-şi dea seama că un „iubito”, murmurat tandru la momentul potrivit nu-i va ştirbi cu nimic masculinitatea.

Ca tată, va fi însăşi personificarea expresiei „pater familias”. Va sta întotdeauna în capul mesei, inclusiv la picnicuri, chiar dacă asta înseamnă să stea în muşuroiul de furnici sau în urzici. Va pretinde respect şi ascultare şi va insista să impună disciplină şi rutină. În schimb va oferi devotament total, chiar autosacrificiu şi probabil că va fi de acord cu petreceri cât mai mari de zilele de naştere ale celor mici şi cu Crăciunuri cât mai vesele. Tatăl din Capricorn va avea grijă că progeniturile să meargă regulat la dentist, să-şi facă lecţiile şi nu se va sfii să le aplice corecţii corporale când va fi necesar. Nu strică să-i aminteşti că a fi părinte poate fi plăcut şi amuzant, nu numai o responsabilitate serioasă. Învaţă-i pe copii să-i dea sarutări generoase înainte de a pleca la culcare şi încurajează-l să-i ducă la meciuri, la pescuit sau la înot. Dacă e puţin cam sever, nu uita că ei vor avea de câştigat din asta în timp, cu condiţia ca tatăl lor să nu exagereze. Când va deveni bunic, Capricornul tău va deveni şocant de îngăduitor.

Bunicii din această zodie sunt dădace grozave. Cunosc unul care cutreieră cartierul pe role alături de nepoţi.
Un Capricorn se însoară rareori în grabă şi majoritatea mariajelor lor sunt solide. Dar dacă s-a însurat cu cine nu trebuie, va pleca brusc şi soţia lui nu va avea parte de o a doua şansă. Acest bărbat detestă divorţul, dar când acesta se va petrece, va fi definitiv. Cu alte cuvinte, când s-a săturat, gata!

Probabil că soţul tău saturnian va programa amorul fizic, trecându-l pe lista de lucruri de făcut ca pe cumpărături, corespondenţă, vizitele la muzeu sau la medic. Acest lucru poate părea rece şi lipsit de sentiment, dar nu uita că pragmaticul Capricorn va fi interesat de aspectul fizic al iubirii mult timp după ce alţi soţi de aceeaşi vârstă vor începe să recurgă la poezie pentru a-şi exprima afecţiunea. Ţii minte? Desertul la urmă!

Citeste si:  Nativul Capricorn  Femeia Capricorn  Alte zodii