Nativul Capricorn

Nativul Capricorn

E destul de greu să prinzi caracteristicile Capricornului. Vei învăţa să-l recunoşti, dar îţi vor trebui nişte exerciţii preliminare. Studiază păianjenul tăcut din colţ. Nu are nici o şansă în faţa insectelor zburătoare, rapide. Dar ele ajung în plasa lui inteligent întinsă şi păianjenul învinge. Aminteşte-ţi de broască ţestoasă din fabulă lui Esop, care se ia la întrecere cu iepurele. Nu are nici o şansă, nu-i aşa? Dar iepurele cel sprinten o ia razna în toate direcţiile, uitând scopul cursei şi ţestoasa învinge. Priveşte capra neagră cum escaladează muntele. Nu are nici o şansă în faţa strategiei inteligente a oamenilor care o urmăresc. Dar vânătorii rămân în urmă în timp ce rezistenţa capră se caţără hotărâtă din stânca în stâncă pe copitele ei special formate. Şi capra învinge.

Acum poţi trece să studiezi un Capricorn. Unde îl vei găsi? în orice loc care îi poate oferi şansa de a avansa şi de a-şi îmbunătăţi personalitatea şi calităţile. Oriunde îşi poate urmări ambiţiile secrete. Încearcă la o întrunire socială. Capricornul nu e genul petrecăreţ, dar capra pe care o studiem urcă pe scara socială la fel de uşor ca pe munte. Alege un grup eclectic, de preferinţă situat la nivelul celor cu venit superior. Poţi încerca şi nivelul persoanelor cu venit mediu, dar cu cât cobori mai mult sub acest nivel, cu atât mai puţine şanse ai să găseşti un Capricorn. Probabil că nu va purta pe cap un abajur, nu va dansa step şi nici nu va atrage atenţia asupra lui în nici un fel. El va fi spectatorul care priveşte totul admirativ din fundal. S-ar putea nici să nu-l observi la început în timp ce el urmăreşte tăcut şi calm toate personalităţile ostentative, agresive, fermecătoare, îndrăzneţe şi sclipitoare din jurul lui. Toţi cei din grup vor părea să fie mult mai bine echipaţi decât el pentru cursă. Orice cursă. Mulţi dintre ei merg la cacealma, unora le e frică, dar toţi sunt bine lustruiţi şi puşi la punct, iar Capricornul nu pare a avea nici o şansă în faţa lor. Şi totuşi, va învinge.

Fiindcă nativul se amestecă atât de bine în mulţime, camuflându-se în mod inconştient în fundal, nu e întotdeauna uşor să recunoşti caracteristicile fizice ale acestui semn. Capricornii pot fi îndesaţi şi musculoşi, subţiri şi înalţi, sau dolofani şi moi. Dar indiferent de forma corpului, capra va da impresia că e bine înrădăcinat în locul în care se află, până când se decide să se mute în alt loc. În general, oamenii dominaţi de Saturn au păr drept, des, întunecat, privire directă şi insistenţa şi ten măsliniu sau arămiu. Vei vedea şi Capricorni cu păr blond şi cârlionţat şi ochi albaștri, dar priveşte-i atent. Sincer, nu-i aşa că arată ca şi cum ar fi trebuit să aibă păr, ochi şi piele întunecate la culoare? E o subtilitate delicată, dar validă. Ia-o pe Marlene Dietrich de exemplu. Ten ca porţelanul, ochi verzi şi păr ca mătasea de porumb. Mai priveşte-o o dată. Urmăreşte-i mişcările calme, meticuloase. Ascultă-i vocea adâncă, voalată. Ia în consideraţie legendara ei minte de afaceristă dură şi ambiţia. Nu sunt astea calităţi pe care te aştepţi să le găseşti la o brunetă? Dacă stăpâneşti această subtilitate nu vei fi niciodată păcălit de înfăţişarea unui Capricorn.

Personalitatea saturniană e mereu înconjurată de un uşor aer melancolic şi grav. Nici unul dintre nativi nu reușește să evadeze complet de sub influenţa saturniană, care le impune o autodisciplină severă şi refuzarea multor plăceri personale. Mulţi Capricorni au tălpi puternice şi poartă pantofi comozi. Mâinile lor sunt îndemânatice, vocile sunt de obicei egale şi liniştitoare şi probabil că vei observa o blândeţe care flatează şi convinge. Capricornii pot avea o înfăţişare şi un comportament la fel de inofensive ca o pernă de puf, dar sunt duri ca ghearele unui tigru. Ei sunt insistenţi, rezistă neabătut la orice, reuşind să digere insulte, tensiuni, presiuni, dezamăgiri şi îndatoriri neplăcute cu tot atâta calm ca şi capra care poate digera cutii de tablă, sticlă spartă şi carton. Ca şi acest animal, nativii au stomacuri de fier şi coarne periculoase. În timp ce extravertiţii veseli îşi împrăştie energia pe deal şi pe vale, Capricornii nu deviază nici cu un centimetru de la calea lor. Ei îşi urmează constant cărarea ascendentă, cu o încredere înnăscută în siguranţa drumului bătut de alţii înainte, convinşi că scurtăturile tentante sunt pline de capcane.

Capricornii îi admiră enorm pe cei care i-au precedat şi au ajuns în vârful muntelui, stabilind regulile călătoriei. Ei curtează succesul, respectă autoritatea şi onorează tradiţiile. Mulţi oameni energici, impulsivi, îi etichetează drept snobi şi rigizi. Ca răspuns, Capricornul îşi poate eticheta criticii drept repeziţi şi nesăbuiţi, dar de obicei e prea înţelept ca să-şi facă duşmani fără să fie neapărată nevoie. Saturnienii se supun. Ei acceptă. Se adaptează. Sau e doar o aparenţă? Capricornul permite altora să meargă înaintea lui, dar deseori ajunge primul la destinaţie, sfidând logica. E foarte atent să evite obstacolele, pietrele ascuţite. Nu e de mirare că aceşti oameni se împiedică extrem de rar. Ochii lor nu sunt lipiţi de stele, ci sunt îndreptaţi mereu înainte, iar picioarele le sunt bine înfipte în pământ. Gelozia, pasiunea, impulsul necontrolat, furia, frivolitatea, risipa, lenea, neglijenţa, toate acestea sunt obstacole. Alţii n-au decât să se împiedice de ele şi să cadă, dar nu şi Capricornul. Poate că va arunca o privire în urmă, simţind milă pentru cei căzuţi, sau recunoştinţa pentru sfaturile şi ajutorul primite de la ei în trecut, dar îşi va continua ascensiunea constantă până când îşi va atinge scopul.

Există Capricorni delicios de romantici, care înţeleg ciudata lumină a lunii şi superbele culori ale aripilor fluturilor, dar nu se vor lăsa orbiţi de emoţii. Dacă un nativ scrie o poezie frumoasă, plină de imaginaţie şi fantezie, tema va fi solidă şi punctuaţia va fi corectă. Va avea un înţeles clar şi sentimentului nu îi va fi permis să înece versurile cu sirop. Nu sfida convenţiile dacă vrei să câştigi respectul caprei. Chiar şi cei mai îndrăzneţi (adică excepţiile) vor respecta măcar graniţele cele mai îndepărtate ale acceptabilităţii sociale. Scenele publice şi pasiunile viscerale, dezlănţuite, nude, îi fac să se simtă îngrozitor de stânjeniţi.
Unii nativi vor uita să-şi ascundă ambiţia şi vor refuza să muncească dacă nu vor fi lăsaţi să conducă. Aceştia sunt capre încăpăţânate, care insistă să înceapă de la vârf, acolo unde simt că le e locul. Desigur, o astfel de atitudine dă naştere unei persoane posomorâte, pesimiste, reci şi egoiste, care e imposibil de mulţumit. Însă de obicei câteva ghionturi zdravene sunt de ajuns ca să-l aducă pe calea cea bună.

În general, Capricornii tineri sunt mai mulţumiţi decât cei mai vârstnici şi au şi de ce. Ca în tradiţia asiatică, nativii tineri îi idolatrizează pe strămoşi şi pe bătrâni. Respectul pentru înţelepciunea şi experienţa vârstei face parte din firea saturniană. Când se maturizează şi bătrânii dispar, acţiunile nebuneşti ale tinerei genratii îi pot speria şi ului pe saturnienii conservatori. Ei îşi clătină capetele şi murmură despre bunele vremuri de odinioară. Însă, din fericire, mulţi dintre ei se adaptează şi înfrunta noile provocări. E încântător să vezi un Capricorn cu păr sur distrându-se vesel cu cei tineri, descoperind pentru prima dată bucuriile copilăriei pe care le-a pierdut pe când era un mic puştan serios. Capricornii vârstnici fie se poartă ca nişte acrituri frustrate, fie sunt fericiţi, au interese noi şi se comportă ca nişte tineri moderni. Câţiva dintre ei sunt prinşi la mijloc şi zâmbesc larg, stăpânindu-şi încântarea, în timp ce stau pe margini şi bat tactul muzicii cu piciorul fără a reuşi vreodată să-şi adune curajul pentru a se arunca şi ei în vâltoarea distracţiei.
Rareori vei găsi nasul drept, bine format al saturnianului băgat în treburile altora şi nici nu-l vei auzi prea des bârfind. Dacă nativul suferă influenţe din Gemeni sau Peşti va fi puţin cam palavragiu, dar în mod normal îşi văd doar de treaba lor. Capricornii nu vor împărţi în dreapta şi-n stânga sfaturi pe care nu li le-a cerut nimeni, dar dacă faci apel la înţelepciunea lor practică, ţi le vor oferi pe un ton sever. În plus, vor avea pretenţia să le urmezi sfatul. Nativul a învăţat să accepte datoria şi responsabilitatea şi să tolereze frustrarea. Dacă nu-i poţi urma exemplul nu va pierde timpul dându-ţi lecţii, ci îţi va rezerva un strop de compasiune şi-şi va vedea de drum.

S-ar putea să fi auzit că saturnienii fac căsătorii din interes, pentru bani sau poziţie socială. E o exagerare, dar nu foarte mare. Capra pragmatică se aruncă rareori într-o căsnicie sau într-o afacere dacă nu e pregătită emoţional pentru prima şi financiar pentru a doua. Aceşti oameni sunt în stare de lucruri ciudate pentru a obţine sentimentul de securitate. Gândul la zilele bătrâneţii nu le părăseşte niciodată mintea. Chiar şi cei tineri vor fi încântaţi instinctiv de vizitele la unchiul Nelu sau la mătuşa Jeni. La urma urmelor, afectuoasele rude pot avea oarece cecuri sau proprietăţi. Şi în plus, aceste vizite le dau saturnienilor un sentiment de confort şi familiaritate. În fond, cui i-ar plăcea să vadă că o avere e lăsată moştenire canarului… Ai putea spune că această atitudine e rece şi calculată, dar pentru Capricorn e doar de bun simţ, raţională. Ocaziile nu au de ce să bată de două ori la uşa nativilor, căci aceştia le vor auzi de la prima bătaie. de fapt, stătuseră cu urechea lipită de uşă, aşteptându-le.

În copilărie Capricornii tind să fie fragili, mai bolnavi decât alţi copii, dar o dată cu vârsta le creşte considerabil puterea şi rezistenţa la boli. Firea sobră, temperată a caprei tipice le dă o uimitoare putere de rezistenţă şi un potenţial de supravieţuire atât de mare, încât nu e ceva neobişnuit ca nativii să depăşească sută de ani. Aceşti oameni ar trebui să nu aibă prea mare nevoie de doctori şi spitale, dar au, pentru că teama, nesiguranţa, îngrijorarea şi pesimismul sunt mai mortale decât microbii. Nici o dietă echilibrată, nici un obicei oricât de sănătos nu pot învinge pericolele pesimismului. Capricornii care vor să evite bolile trebuie să facă mult sport în aer liber şi să îşi transforme personalitatea, pentru a fi mai optimişti, mai deschişi. Aerul curat, de ţară, şi briza proaspătă fac miracole pentru sănătatea lor. Aproape toate caprele de ambe sexe au piele sensibilă. Pot avea iritaţii pe fond nervos, alergii, zone aspre şi porţiuni descuamate, transpiraţii ciudate ca miros sau localizare, pori măriţi sau acnee. Problemele stomacale pe fond nervos sunt şi ele destul de comune. Rotulele, încheieturile şi oasele reprezintă zonele lor vulnerabile, şi e posibil să-şi rupă braţe sau picioare. Cele mai grave boli provocate de melancolia saturniană sunt paralizia psihosomatică, migrenele grave şi infecţiile renale.

Capricornii fie vor avea dinţi albi, frumoşi şi puternici, fie vor avea mereu probleme cu cariile şi vor face într-una vizite la dentist. În general, dacă evită afecţiunile insidioase provocate de depresii, tenacitatea şi forţa lor vitală e remarcabilă. Dar nu e plăcut să fii atât de longeviv dacă suferi de artrită şi reumatism. Capra trebuie să caute soarele şi să nu se ferească de plimbările prin ploaie dacă vrea să-şi păstreze sănătatea.

Capricornul e o persoană atât de timidă, dulce, poate puţin cam încăpăţânată, dar nu în mod agresiv. Pare atât de inofensiv! O persoană în care poţi să ai toată încrederea şi căreia poţi să i te confesezi în linişte. Cine i-ar vrea răul şi cine l-ar putea bănui de ambiţii ascunse? De fapt, Capricornul se foloseşte de slăbiciunile, pasiunile şi geloziile tale pentru a se face pe sine mai puternic. Îţi este folositor şi, în cele din urmă, îţi devine indispensabil, astfel încât îl vei ruga să preia conducerea. El va trage sforile cu modestie, din colţul lui, fără să fie ostentativ. Capra îşi încălca orgoliul pentru a obţine ceea ce doreşte cu adevărat orgoliul lui: poziţia de lider necontestat.

Nativul nu are nevoie să fie în fruntea paradei, dirijând fanfară. El dă permisiunea pentru paradă şi planifică traseul, organizând totul din culise. Toate cascadoriile periculoase, la mare înălţime, au nevoie de plasă de siguranţă a Capricornului atunci când dau greş şi se prăbuşesc. Paleta lui de culori cuprinde negrul intens şi bleumarinul (disciplină şi caracter oficial), maro (practic) şi verdele închis (vise oneste, profunde). Plimbă-te încet prin pădurea lui tăcută, căptuşită cu muşchi moale şi iedera şi caută cele opt comori ascunse ale lui Saturn. Rubine bogate zac îngropate sub salcia plângătoare a Capricornului. Rămâi acolo şi descoperă frumuseţea eternă a onixului pur, lucios.

Citeste si:  Barbatul Capricorn  Femeia Capricorn  Alte zodii