Femeia balanta

Femeia balanta

 

Citeste si: Nativul Balanta  Barbatul Balanta  Alte zodii

 

Un copil mi-a pus cândva o întrebare dificilă: “De ce doamnele poartă pantaloni şi bărbaţii folosesc colonie frumos mirositoare?”, a vrut el să ştie. I-am răspuns la repezeală ca să nu mai aibă timp să se gândească la alte ghicitori: “Pentru că în fiecare femeie există o mică parte care e masculină şi în fiecare bărbat are o părticică feminină.” Acest lucru e valabil, mai mult sau mai puţin pentru toate zodiile, dar Balanţei i se potriveşte perfect. Chiar şi în cel mai viril şi aspru bărbat din Balanţă poţi găsi o urmă din sexul opus, iar Venus are grijă să joace aceeaşi festă şi femeilor zodiei.

Femeia balanta poate fi delicată că un iepuraş alb, pufos, şi poate vorbi cu voce şoptită, blândă, dar extrem de convingătoare. Se poate îmbrăca în mătăsuri şi dantele, iar părul îi poate mirosi a cele mai dulci parfumuri. E posibil chiar să arate ca o păpuşică pe care o poţi ridica cu o singură mână (deşi un ascendent în Taur sau Săgetător o poate face să fie ceva mai grea). Dar cu toată feminitatea ei, manierismele drăgălaşe şi graţia adorabilă, acesta fată poate purta o pereche de pantaloni cu surprinza- toare lejeritate, iar pantalonii îi vor veni chiar bine. Mintea ei va avea o logică de-a dreptul masculină şi îţi va face faţă cu succes în orice fel de discuţie.

E posibil chiar să te întreacă uneori, deşi latura feminină a Balanţei e prea subtilă ca să te lase să te prinzi că e mai deşteaptă ca tine până nu se vede trecută cu bine de lună de miere. În timpul “sezonului de împerechere” va avea grijă să nu te bată la şah, dar nu-şi va ascunde la nesfârşit inteligenţa în spatele acelor gropiţe drăgălaşe. Până la urmă, vei vedea desfăşurându-se în toată splendoarea ei acea forţă a minţii ei.

Majoritatea femeilor din Balanţă vor scoate la iveală acel spirit sclipitor ori de câte ori se va aborda un subiect care oferă cea mai mică şansă de controversă. Poate fi orice, de la felul în care-ţi porţi gulerul la cămaşă, până la motivul pentru care nu reuşeşti să obţii o mărire de salariu. (În ultimul caz, va considera că e parţial vina ta şi parţial a şefului tău. La Balanţe lucrurile se echilibrează întotdeauna). Dacă refuzi să muşti momeală, va discuta singură în contradictoriu. O fată din Balanţă poate stârni o astfel de discuţie singură, o poate continua şi chiar sfârşi de capul ei. Singura ta contribuţie poate fi ceva de genul “Dar de ce?” sau “N-aş prea crede”, dar asta e tot ce-i trebuie pentru ca ea să-ţi ofere un monolog strălucit, care poate să dureze mai mult de o oră. Însă pe tot parcursul lui, probabil că vei fi topit de încântare, copleşit de farmecul ei.
Cam la fiecare trei propoziţii îţi va oferi zâmbetul acela delicios şi tu vei ajunge să-ţi schimbi părerea la fel de uşor cum îşi schimbă ea sexul arogându-şi prerogativele bărbăteşti şi transformându-se apoi rapid din nou în iepuraşul adorabil după care eşti topit. Te va convinge cu o logică pură ca un cristal. Nu vei pierde nimic, cu excepţia mândriei tale, dar nu-i vei duce dorul prea tare, căci vei fi sub vraja zâmbetului blând, venusian. În plus, de obicei are dreptate, căci deciziile ei sunt la fel e bine cântărite ca cele ale Curţii Supreme de Justiţie. Această femeie nu are nevoie de prea multe încurajări ca să se lanseze într-o comparaţie verbală între două puncte de vedere, oricare ar fi acestea. Un an electoral îi va oferi ocazia perfectă ca să-şi exerseze talentele retorice şi argumentaţia logică. Ea poate fi o activistă politică excepţională, o dată ce s-a hotărât care candidat are dreptate.

Trecând peste înclinaţia tipică a Balanţei de a cântări totul de două ori, ca să se asigure că n-a omis nimic, nativa poate fi o femeie şi jumătate pentru un bărbat interesat de o idilă sau de companie, sau de amândouă. Tendinţa ei de a contrazice e de fapt bazată pe o dorinţă sinceră de a lua o decizie imparţială. Lucrurile ar putea sta mai rău. Măcar ea nu-şi inventează propriile reguli pe parcurs şi nici nu sfidează cu încăpăţânare orice logică, refuzând să asculte vocea raţiunii, ca femeile din alte zodii. Şi-apoi, majoritatea opiniilor ei sunt prezentate cu diplomaţie şi tact, ceea ce îndulceşte pilula într-un anumit grad.

S-ar putea să te cam plictisească digresiunile ei pe teme mărunte, insignifiante, dar, când va fi vorba de ceva important, vei aprecia eforturile ei de a fi corectă şi capacitatea ei de a judeca nepărtinitor, cântărind toate aspectele subiectului. Alte femei vor azvârli în stânga şi-n dreaptea opinii care reflectă, de fapt, firea lor, fără să le pese prea mult de ce crezi tu sau de un răspuns cinstit. Pentru o Balanţă, opiniile personale nu există. Părerea ta merită tot atâta respect ca a ei până la luarea unei decizii finale, pe baza fisurilor din eşafodajul argumentelor ei, al tău şi al tuturor filozofilor.

Majoritatea venusienelor au o carieră, căci le plac banii pentru că îşi pot cumpăra lucruri frumoase cu ei. Nativa adoră hainele frumoase, parfumurile scumpe, muzica clasică. În general, Balanţele au nevoie de sume considerabile de bani pentru a se desprinde de sordidă realitate înconjurătoare, care le poate provoca o stare de rău fizic şi emoţional. Dar mai există un motiv pentru care ţine să muncească şi să câştige bani. Bărbatul ei. Dacă exita un lucru pe care femeia din Balanţă îl preţuieşte mai mult decât orice pe lumea asta este bărbatul pe care a ales să-l iubească, respecte şi organizeze.

Detestă să-şi facă pasienţe. Parteneriatul, atât în dragoste cât şi în afaceri, constituie cea mai profundă nevoie a ei. Nu-i place să lucreze singură şi e pur şi simplu incapabilă să trăiască singură. Pentru ea, mariajul e o firmă mixtă, iar regulile sunt la fel de inflexibile ca cele ale unei companii. Tu eşti preşedintele asociaţiei şi ţi se acordă respectul cuvenit. Ea e şefa consiliului director şi te va împiedica să faci greşeli, în felul ei feminin, protector. E făcută pentru munca în echipă.

Va dori să ia parte la cât mai multe dintre activităţile şi hobby-urile tale. Această femeie e dispusă să fie o gazdă perfectă pentru asociaţii şi prietenii tăi chiar şi în lipsa ta, dar e suficient de feminină ca să te sprijine şi să te urmeze când vrei să-ţi schimbi cariera, să vă mutaţi în alt oraş sau să cultivi noi prieteni. Toate astea sunt domeniile în care tu decizi. Rolul ei este să înlăture obstacolele din calea ta şi ca să se asigure că nu strici ceva prin acţiuni impulsive sau judecăţi pripite.

Adevărata Balanţa nu are de gând să fie un bolovan legat de gâtul soţului ei. Vrea doar să înlăture toate stâncile din calea lui. La suprafaţă nu e nici pe departe atât de dominatoare cum e în sinea ei, pentru ca ultimul lucru pe care şi-l doreşte e să facă afirmaţii categorice, care să-ţi dea ocazia să dai vina pe ea mai târziu. În cele mai multe cazuri va avea mare grijă unde păşeşte (exceptând cazul când are un ascendent în Berbec – şi dacă eşti însurat cu o astfel de femeie ai o mare problemă).

Nativa tipică a acestei zodii este o fină intelectuală şi are o putere de analiză uluitoare, ceea ce poate fi de mare ajutor în rezolvarea problemelor tale de serviciu. Rareori permite emoţiilor să stea în calea luării unei decizii obiective şi de obicei îţi poate da sfaturi mai bune decât avocatul tău. Mai mult decât atât, ea îţi oferă aceste perle de înţelepciune pe o tavă de argint, înconjurate de farmec şi acoperite cu un înveliş de sugestii amicale. Mâna ei de fier poartă o mănuşă din catifea moale şi îţi poate da ghiont ca să te aducă pe calea cea bună cu atâta delicateţe încât vei jura că schimbarea a fost ideea ta.

Un bărbat născut în zodia Berbecului, Scorpionului, Taurului sau Leului îşi va pune de obicei nevasta din Balanţă pe un piedestal şi o va idolatriza. Ceea ce e bine, pentru ca şi ea îl idolatrizează. Cei care vizitează cuibul unei Balanţe care şi-a găsit perechea potrivită vor avea impresia că se uită la Adam şi Eva înainte de apariţia şarpelui care a stricat totul. (Două Balanţe căsătorite vor deveni invariabil ori porumbei mereu îndrăgostiţi, ori adversari înverşunaţi. Vor trece de la o extremă la alta).

Există multe avantaje când locuieşti cu o femeie născută în Balanţă. Nu-ţi va deschide niciodată corespondenţa. Pur şi simplu nu i-ar trece prin cap să fie atât de lipsită de onoare. Niciodată nu-ţi va dezvălui secretele de serviciu în faţa prietenilor şi nu te va face de râs în faţa şefului. Probabil că-l va cuceri şi pe el cu farmecul ei, cu acelaşi surâs cu care ţi-a topit inima când ai văzut-o prima dată.

Există unele native influenţate de poziţii negative ale lui Marte, care pot avea uneori emoţii excesive, sau pot mânca şi bea mai mult decât ar trebui, dar aceste cazuri sunt extrem de puţine. Chiar dacă o Balanţa se mai împiedică uneori de propriile talere, mai devreme sau mai târziu va ajunge la acea stare de armonie paradisiacă. Vor exista momente când te vei întreba dacă e înger sau diavol, dar de cele mai multe ori, îngerii vor “lupta” în tabăra ei.

Probabil că nu vei avea a te plânge de lipsa de demonstraţii fizice ale iubirii ei pentru tine, pentru că e sentimentală ca dantela veche, dar şi extrem de afectuoasă. Deşi gângurelile şi alintările ei sunt sincere, acele priviri dulci, atingeri tandre, îmbrăţişări calde şi sărutări frecvente joacă şi rolul de camuflaj pentru agresivitatea ei masculină ascunsă.

Locuinţa voastră s-ar putea să arate ca o reclamă pentru mobilă sau covoare. Culorile se vor asorta, iar mobila va fi de bun gust. Tablourile vor fi drepte pe pereţi, iar mesele vor fi de obicei servite la timp. În cazul celor mai multe venusiene poţi să te aştepţi şi la şerveţele de damasc, tacâmuri argintate, flori pe masă, porţelan, lumânări, vin, muzica lentă şi un meniu echilibrat. Dacă mai pui la socoteală şi mintea ei ascuţită şi spiritul sclipitor, ce poţi să mai ceri? Pentru ea, “ocupaţia” de femeie este o carieră pe viaţă şi e imposibil să nu atingă perfecţiunea la un moment dat.
Latura ei masculină te va deranja rareori, cu condiţia să nu fii unul dintre acei bărbaţi imposibili care se cred Henric al VIII-lea şi au pretenţia că femeile din viaţa lor să se comporte ca nişte consoarte supuse, îngrozite să nu-şi piardă capul dacă spun şi altceva în afară de “da” şi “nu”. Consoarta ta din Balanţă va spune cu siguranţă mai mult decât atât! Ei îi place să vorbească. Dar e şi un ascultător care te flatează cu atenţia acordată când simţi nevoia să spui ce ai pe suflet. Această femeie este şi dură şi moale în acelaşi timp şi nu orice femeie e capabilă de o asemenea performanţă în echilibristică.

Comportamentul ei dulce şi talentul de a-ţi netezi cu blândeţe fruntea încruntată te poate face să crezi că e slabă şi neajutorată sau că va fi panicată şi feminină când se va ivi o criză. Te înşeli amarnic. Acea adorată creatură mică şi delicată e nouăzeci la sută făcută din oţel curat. Nu e cazul să rămâi legat la ochi o viaţă doar pentru că nu ai văzut ce zace în ea atunci, la început, când plănuia cu şiretenie să te prindă în mreje în timpul acelor partide de şah pe care te tot lăsa să le câştigi. Deschide bine ochii la următoarea urgenţă familială şi vezi cine menţine, de fapt, totul şi pe toţi pe linia de plutire.

Adevărul acesta nu trebuie să te facă să te simţi mai puţin bărbat. Nimeni altcineva nu va şti câtă nevoie ai de ajutorul ei la cârmă când lucrurile devin furtunoase. Ea nu se va lăuda niciodată cu asta. Fii recunoscător că ai pe cine te baza. Şi-apoi, arată tare bine în blugii ăia pe care-i poartă la cumpărături sau la picnic. E ceva normal ca femeile să poarte pantaloni, atâta timp cât au destulă minte încât să poarte mătase la petreceri şi dantelă în pat. Ea aşa face. Una dintre cele mai valoroase calităţi ale ei este capacitatea de a-şi ascunde inteligenţă ascuţită sub o feminitate fără cusur.

Copiii vor fi iubiţi şi îngrijiţi cu tandreţe de o mamă Balanţă, dar, ca să fim sinceri, se vor situa pe locul doi, la destul de mare distanţă de tine, ocupantul incontestabil al primului loc în viaţa ei. Ei vor primi o porţie mare din inima ei, dar nu le va permite niciodată să se atingă de acel colţ pe care ţi l-a dăruit ţie înainte ca ei să apară. Dacă joaca lor îţi deranjează odihna, poate fi foarte severă, iar dacă nu te vor asculta, ea se va înfuria mai rău decât atunci când n-o ascultă pe ea. Cei mici vor fi drăgălaşi şi curaţi în copilărie şi vor deveni adulţi politicoşi şi ordonaţi, cu condiţia să nu-i răsfeţi tu, caz în care ea nu va interveni, căci tu eşti domnul şi stăpânul castelului.
Copiii nu vor fi nicodata neglijaţi sau ignoraţi, dar adevărul adevărat este că motivul pentru care a vrut să devină mamă a fost ca să-ţi poată oferi astfel şi mai multă fericire. Nu le va permite niciodată să fie nerespectuoşi cu tine. Totuşi, dacă devii cam prea despotic, le va oferi un umăr moale pe care să plângă şi chiar le va strecura în buzunar o ciocolată fără ştirea ta, atunci când vei pune piciorul în prag cu prea multă severitate.

E adevărat că s-ar putea să ciugulească dulciuri cam prea des şi să se îngraşe. E posibil chiar să stea prea mult prin oraş, la dans, sau să bea un păhărel în plus. Vor fi momente când va fi cam prea autoritară şi altele când te va scoate din minţi cu vorbăria. Dar toate acestea se vor întâmpla numai când talerele balanţei ei emoţionale vor fi temporar dezechilibrate. Întotdeauna vor reveni la stadiul de echilibru perfect o dată depăşit momentul dificil, mai ales dacă îi oferi afecţiunea şi înţelegerea necesară că armonia să revină în sufletul ei.

Care altă femeie mai poate arăta ca o prinţesă când o duci la bal şi imediat după aceea să-şi lege şireturile la bocanci, să-şi tragă fermoarul la pufoaică şi să te ajute să tai buşteni pentru şemineu? Balanţa are suficientă feminitate pentru primul caz şi destulă putere pentru al doilea.