Nativul balanta

Nativul Balanta

Citeste si: Barbatul Balanta  Femeia Balanta  Alte zodii

Nativul Balanta: Balanțele detestă să fie nepoliticoase, dar vor îndrepta tabloul strâmb de pe peretele casei tale şi îţi vor da mai încet televizorul. Balanțele iubesc oamenii, dar urăsc mulţimile. Ca nişte porumbei ai păcii, aceşti nativi umbla să medieze şi să împace persoanele certate, dar lor le place la nebunie o ceartă straşnică în care să fie implicaţi. Sunt blânzi şi plăcuţi, dar pot fi şi posomorâţi şi nu suportă să primească ordine. Balantele sunt extrem de inteligente, iar în acelaşi timp sunt incredibil de naive şi credule. Vorbesc până te înnebunesc de cap, dar au un talent minunat de a şti să asculte. Balantele sunt persoane agitate, dar rareori se grăbesc sau se pripesc. Nu mai înţelegi nimic? E şi firesc. Aceasta zodie are o inconstanţă care te poate scoate din minţi şi îi bulversează pe nativi la fel de mult cât pe ceilalţi.

Mulţi îţi vor spune că Balanţa e numai iubire şi frumuseţe şi drăgălăşenie şi lumina. E adevărat, până la un punct, şi nu prea. Doar pentru că simbolul zodiei e strălucitorul cântar al justiţiei nu înseamnă că nativii sunt întotdeauna perfect echilibraţi. Du-te la o farmacie şi roagă pe cel care lucrează acolo să te lase să vezi cum cântăresc componentele preparatelor. Spune-i că vrei să afli cum “funcţionează” mătuşa Martha. Ai să vezi de câte oscilaţii e nevoie până ca cele două talere ale cântarului să fie în echilibru perfect. După acest experiment vei şti că Balantele sunt calme, echilibrate, drăgălaşe, politicoase şi fermecătoare doar din când în când. În restul timpului, ele sunt enervante, certăreţe, încăpăţânate, agitate, deprimate şi confuze. Nativul e acum aşa, acum invers, dar după un timp, apare şi momentul de echilibru perfect.

Ca să-ţi dai seama care sunt trăsăturile fizice caracteristice acestor oameni trebuie să să te concentrezi la fel de tare ca şi atunci când e vorba de personalitatea lor. Nu prea există trăsături tipice Balantelor, decât dacă punem la socoteală gropita lui Venus. Chipul lor e în general echilibrat, plăcut, dar nu remarcabil, aşa că mai bine începem cu gropitele. De obicei vei descoperi două în obraji sau una în barbă. Dacă nu le găseşti pe fată, caută la genunchi. Multe Balante fac gropite la genunchi. Fii discret, dar verifică. Nu te descuraja dacă persoană are gropite la genunchi, dar nu s-a născut în octombrie,. Cu siguranţă are un ascendent în Balanţă.

După ce ai verificat chestia cu gropitele, vei observa că chipul nativilor poartă întotdeauna o expresie plăcută. Chiar şi atunci când Balanta e furioasă, ea va reuşi cumva să pară blândă, sau măcar neutră.. Vocile celor dominaţi de Venus sunt de obicei dulci şi limpezi ca un clopot, iar ei rareori le ridică pentru a ţipa sau urla. O Balanţă e singura fiinţă de pe lume care poate spune “Te urăsc şi am să-ţi trag un pumn în nas de să te umplu de sânge” cu tonul cu care ar recita “Pe lângă plopii fără soţ”. Gura lor are de obicei o formă arcuita, iar buzele sunt de culoarea vişinatei. De fapt, chipul tipic unei Balanţe îţi poate aminti uimitor de tarte, de o cutie cu bomboane, sau un fursec. Unii arată ca nişte acadele umane sau o îngheţată de caramel cu multă frişcă deasupra. Acestea sunt şi lucrurile după care se dau în vânt, de altfel, iar dacă o Balanţă citeşte asta cu siguranţă salivează deja.
Femeile sunt aproape întotdeauna drăguţe, iar bărbaţii sunt de obicei frumoşi. Totuşi, nu toţi oamenii frumoşi din lume sunt născuţi în Balanţă. Frumuseţea venusiană e ceva aparte şi uneori nu e uşor de recunoscut. Secretul e să te gândeşti la expresiile drăgălaşe ale lui Dwight Eisenhower şi Brigitte Bardot şi atunci îi vei descoperi. Problema e că uneori femeile arată ca Eisenhower iar bărbaţii ca Brigitte Bardot.

Nu vreau să spun că femeia Balanta e masculină. Majoritatea lor aproape că sunt chiar mai feminine decât e în stare să suporte un bărbat normal. Şi cu siguranţă nu vreau să spun bărbaţii din Balanţă sunt feminini. De obicei sunt nişte masculi foarte virili. Dar nu se poate nega faptul că au o puritate a trăsăturilor care te împiedica să-i confunzi cu vreun boxer sau campion de lupte. Chiar şi acel rar exemplu de Balanţă despre care se poate spune că e urâtă, are o expresie atât de fermecătoare, încât eşti convins că chipul ei trădează un caracter foarte frumos.
Nu vei cunoaşte o Balanţă al cărei zâmbet să nu fie ca un nor moale şi alb. Acel surâs venusian poate topi o ciocolată de la cinci metri distanţă. Când îşi face apariţia, are puterea să transfigureze chiar şi cele mai şterse sau chiar urâtele trăsături.
Majoritatea Balantelor sunt mai degrabă pline de curbe decât de unghiuri. Părul lor e deseori ondulat. Nu sunt neapărat grase (deşi un ascendent în Taur poate produce şi asemenea specimene). Totuşi, uneori îţi fac figură, ţin regim şi apoi au o siluetă chiar subţire. Dar chiar şi atunci, curbele tot vor rămâne acolo, trupul lor arătând ca o clepsidră suplă. Ca s-o luăm din nou drept exemplu pe Bardot, în nici un caz nu poţi spune despre ea că e grasă, dar nici nu poţi spune că e slabă. Mai exista o caracteristică a Balanţelor, care te va face să le recunoşti imediat. Vei observa râsul lor viu, clocotitor, plin de veselie. O dată ce-l auzi, nu-l vei mai uita uşor.

Acuma, ai putea crede că e o binecuvântare să te naşti atrăgător şi cu gropiţe, să cauţi corectitudinea şi frumuseţea, să fii plăcut şi uşor de mulţumit. Ţi-ai putea închipui că blândeţea şi inteligentă, graţia şi compasiunea, sunt adevărate daruri de la vreo zână – naşa. Aşa şi e. Când talerele balantei sunt echilibrate îţi vine să crezi că ai întâlnit un înger coborât din Paradis. Problema e zâna aceea care tot inclina talerele, ba într-o parte, ba în alta. Parcă nu se poate hotărî dacă a făcut o greşeală sau nu şi transmite indecizia asta şi nativilor din Balanţă. Mai întâi vor turui într-una, monopolizând conversaţia. Apoi vor asculta atent, cu un interes care te flatează. Când alţii se ceartă, Balanta va juca rolul pacifistului, liniştind pe toată lumea. Apoi se vor întoarce brusc la 180 de grade şi vor lua cu bună ştiinţă partea oponentului tău, stârnind o discuţie aprinsă numai de dragul scandalului. Nativii caută armonia. Totuşi, mulţi se dedau la excese de mâncare, băutură sau amor fizic, dând complet peste cap talerele alea, ca să nu mai vorbim de armonia care zboară pe fereastră.

Zile, săptămâni şi chiar luni la rând Balanta poate fi prea ocupată ca să se distreze. Va lucra până târziu în noapte şi se va trezi o dată cu răsăritul soarelui. Te oboseşte numai să o priveşti. Apoi, brusc, se va trânti într-un fotoliu şi va spune: “Sunt frânt!”. O dată ce au făcut asta, nu-i mai vezi mişcând nici un muşchi. Va fi un efort pentru nativ şi să ridice lingura sau paharul la gură (dar vor reuşi). Dacă e prin preajma cineva dispus să îi servească, nativii vor pretinde că acea persoană să facă totul pentru ei. Când cade în letargie, Balanţa nu mai poate fi mişcată nici cu buldozerul. Va vorbi, va citi, va casca, va moţăi, se va uita la televizor sau se va uita pe fereastră şi abia va fi în stare să se târască în dormitor (dar va reuşi). Toată cicăleala sau ţipetele din lume nu o vor impresiona. E ca şi cum ar fi pe altă lume. După un timp, când şi-a refăcut forţele, va simţi un val de energie şi va porni din nou la treabă într-o viteză nebună. Din nou va munci ca un rob, păstrând echilibrul în mod miraculos, în timp ce îşi planifica sarcinile cu uşurinţă eficienta. Deşi Balanţa nu e un semn dublu, majoritatea prietenilor lor au impresia că de fapt cunosc două persoane complet diferite. Spune cuiva care a cunoscut o Balanţă în perioada sa de activitate intensă ca acest om e leneş şi te va privi ca pe un om nebun.

Balantele ştiu din instinct ca, pentru a păstra armonia trupului trebuie să alterneze pasele active cu odihnă completă. Aranjarea specială a genelor şi celulelor lor cere cu insistenta acest lucru şi majoritatea nativilor sunt foarte pricepuţi la păstrarea delicatului echilibru al fizicului lor. Totuşi, armonia minţii şi emoţiilor nu e la fel de instinctivă. Nativii pot vărsa râuri de lacrimi copleşiţi de emoţie, în clipa următoare pot fi usturător de sarcastici, ca apoi să devină veseli şi vioi ca nişte cintezoi. Sentimentele Balantei sunt foarte profunde, indiferent care dintre ele o cuprinde într-un moment sau altul. În plus, ea are o atitudine filozofică fata de bucurii şi tristeţi, atitudine care în final echilibrează lucrurile.

Instinctul îi păstrează pe nativi sănătoşi din punct de vedere fizic şi mintal. De obicei reuşesc să evite bolile grave. Cea mai mare ameninţare pentru sănătatea lor e excesul de un fel sau altul. Consumul de dulciuri poate provoca obezitate, probleme stomacale şi dermatologice. Excesul de alcool poate duce la grave afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare, care au ca rezultat violente dureri de cap. Depresiile pot provoca iritaţii pe piele sau chiar erupţii purulente. Partea sensibilă a trupului lor e pieptul şi uneori pot apărea probleme la tălpi şi la intestine, deşi acestea nu sunt foarte răspândite printre nativi. Mulţi dintre ei suferă de ulcer, nu atât din cauza stresului, cât din cauza exceselor alimentare şi din cauza emoţiilor lor fluctuante şi puternice. În general, Balantele sunt mai sănătoase decât majoritatea oamenilor, cu condiţia să nu se epuizeze şi să nu uite să-şi facă perioadele de odihnă completă. Efectul pe care-l au liniştea şi armonia supra sănătăţii venusienilor e miraculos. Când sunt bolnavi, ei au nevoie de lungi perioade de odihnă, fără situaţii stresante emoţional, în care să fie înconjuraţi de cărţile favorite, muzica lentă şi cuvinte liniştitoare. O asemenea atmosfera ajuta întotdeauna Balanţa să se pună rapid pe picioare.

Personalitatea Balantei e alcătuită din cantităţi aproape egale de bunătate, blândeţe, corectitudine, spirit de contradicţie, încăpăţânare crâncenă, logica filozofică şi nehotărâre. Să luăm de exemplu spiritul de contradicţie. Balanţa se va certa cu tine pe un subiect banal cum ar fi cât e ceasul, dacă ea considera că al tău a rămas în urmă cu două secunde. Nu-ţi închipui că ai să scapi cu generalizări de genul “Adolescenţii distrug ţară”. Îţi va fi servită o dizertaţie bine documentată şi amănunţit gândită despre rolul benefic al adolescenţilor şi tinerilor în societate. Să nu spui niciodată pe ton lejer “E o prostie să locuieşti la oraş când poţi locui la periferie. Nici nu se compara!”. Mai ales ultima remarcă e o greşeală imensă. E de-ajuns să pronunţi cuvântul “comparaţie” şi nativul din Balanţa se va dezlănţui. Poate face comparaţii toată noaptea, cu pauze pentru gustări. Nu ar avea nici o importanţă dacă ai susţine contrariul, căci Balanta ar ţine un discurs argumentând în favoarea ideii opuse. în fond, nu-i pasa de partea cui e într-o discuţie în contradictoriu, atâta timp cât e în tabăra opusă. Uneori, dacă se plictiseşte, poate schimba “taberele” în toiul discuţiei. Spune-i că-ţi place un film şi îţi va spune ce defecte are. Critică-l şi el îl va lăuda. În tot acest timp, va încerca să rămână corect. Balantei îi e groază să fie considerată o persoană cu prejudecăţi, la fel de mult pe cât îi e groaza de acuzaţiile nedrepte şi credinţa oarbă.

E o trăsătură admirabilă, desigur, dar atâta balans al talerelor poate scoate din minţi o persoană optimistă şi chiar poate împinge Balanta într-o stare de constanta nehotărâre. Chiar şi cei mai controlaţi venusieni detesta să ia decizii într-o clipă, fără să ia în considerare toate posibilităţile. Pentru ei, corectitudinea e un adevărat fetiş. Un general născut în Balanţa este un excelent strateg, iar planificarea lui atentă poate câştiga o bătălie înainte chiar ca ea să aibă loc. Totuşi, în sinea lor, aceşti nativi urăsc vărsarea de sânge. Numai gândul la război le face rău. Capacitatea lor de a vedea o problemă din toate unghiurile, de a calma temperamentele violente şi de a le linişti fac din venusieni cei mai buni mediatori, capabili să reunească oameni care se urăsc şi nu au încredere unii în alţii şi de a-i face să coopereze în armonie. Un ofiţer născut în octombrie va lăsa pe alţii să ia decizii rapide în focul luptei, în timp ce el va pune la cale sclipitoarele manevre strategice care vor salva milioane de vieţi şi vor duce şi la câştigarea războiului.

Din cauza acestei probleme pe care o au când e vorba să ia o decizie, Balantele pot ajunge să întârzie la servici fiindcă nu s-au putut hotărî dimineaţă dacă să-şi pună mai întâi papucul stâng sau pe cel drept. Chiar şi în cazul venusianului mediu, vei observa această tendinţa de a cântări lucrurile şi a despica firul în patru până te apuca nebunia. Va spune: “Dacă faci asta, se va întâmpla cutare şi cutare. Pe de altă parte (aceasta e una dintre expresiile lor favorite!), dacă faci invers…” Nimic nu e mai chinuitor decât să urmăreşti un nativ încercând să ia o hotărâre. Şi nici nu-i place să fie grăbit sau influenţat când ia o hotărâre. Dacă nu ai răbdare, poţi transforma Balanta într-un munte de încăpăţânare pe lângă care Taurul pare un naiv numai bun de învârtit pe degete. Nerăbdarea e o trăsătură pe care majoritatea venusienilor nu pot să o suporte. Persoanele superficiale, pripite, impulsive, care nu se gândesc la consecinţe îi scot din minţi pe cei din Balanţă.

Partea amuzantă e ca venusienii vor nega întotdeauna imediat când sunt acuzaţi de indecizie. Nu-i lăsa să te vadă zâmbind. în traducere, asta înseamnă că, deşi le ia o perioadă de timp diabolic de lungă ca să ia o decizie (lucru pe care se fac că-l uita), o dată ce au ajuns la o concluzie, ei rămân fixaţi la ea. Dacă îi dai timp, nativul va pune în aplicare decizia finală cu o asemenea convingere încât ajunge să creadă că e o persoană fermă, cu mare putere de decizie. Oricum, când spune că nu e deloc nehotărât nu face decât să stârnească una dintre controversele pe care le iubeşte atât de mult. Când îţi contrazice analiza astrologica, spune-i cu îngâmfare: “Mă aşteptam să adopţi atitudinea asta. Balantele se contrazic întotdeauna din orice.” Asta îl va face să se urce pe pereţi de nervi, dar îl va face să îşi dea seama care e adevărul şi pentru el adevărul e foarte important. Nu strica nici să-i atragi atenţia că nu e corect din partea lui să nu ia în considerare argumentele ambelor părţi. Până la urmă va vedea logica raţionamentului.

Puţini dintre cei născuţi în Balanţa sunt excentrici sau ostentativi. în general ei detesta manifestările publice de furie sau pasiune, aşa cum detesta şi exagerările. Au o capacitate de concentrare fantastică şi le place să mediteze la subiecte profunde. Au o afecţiune înnăscută pentru cărţi şi un respect adânc pentru cuvântul tipărit. Aproape sigur vei găsi o bibliotecă bine garnisita în casa fiecărei Balante.

Venusianul adora armonia sunetelor, a culorilor, poezia şi folosirea corectă a cuvintelor, atât în scris cât şi în discuţii. Indiferent de imaginea pe care o proiectează în societate, nativul din Balanţă e îndrăgostit de tot ce e bun şi curat, frumos şi plăcut. În adâncul său el are suflet de artist. Muzică liniştită, blândă, conversaţia interesantă, mâncarea bună şi vinul de calitate sunt pentru el un adevărat balsam. Mintea lui e sclipitoare ca diamantul dar fină ca suprafaţa opalului.

 

Balanţele detestă să fie nepoliticoase, dar vor îndrepta tabloul strâmb de pe peretele casei tale şi îţi vor da mai încet televizorul. Balanţele iubesc oamenii, dar urăsc multtimile. Ca nişte porumbei ai păcii, aceşti nativi umblă să medieze şi să împace persoanele certate, dar lor le place la nebunie o ceartă straşnică în care să fie implicaţi. Sunt blânzi şi plăcuţi, dar pot fi şi posomorâţi şi nu suportă să primească ordine. Balanţele sunt extrem de inteligente, iar în acelaşi timp sunt incredibil de naive şi credule. Vorbesc până te înnebunesc de cap, dar au un talent minunat de a şti să asculte. Balanţele sunt persoane agitate, dar rareori se grăbesc sau se pripesc. Nu mai înţelegi nimic? E şi firesc. Această zodie are o inconstanţă care te poate scoate din minţi şi îi bulversează pe nativi la fel de mult cât pe ceilalţi.

Mulţi îţi vor spune că Balanţa e numai iubire şi frumuseţe şi drăgălăşenie şi lumină. E adevărat, până la un punct, şi nu prea. Doar pentru că simbolul zodiei e strălucitorul cântar al justiţiei nu înseamnă că nativii sunt întotdeauna perfect echilibraţi. Du-te la o farmacie şi roagă pe cel care lucrează acolo să te lase să vezi cum cântăresc componentele preparatelor. Spune-i că vrei să afli cum “funcţionează” mătuşa Martha. Ai să vezi de câte oscilaţii e nevoie până ca cele două talere ale cântarului să fie în echilibru perfect. După acest experiment vei şti că Balanţele sunt calme, echilibrate, drăgălaşe, politicoase şi fermecătoare doar din când în când. În restul timpului, ele sunt enervante, certăreţe, încăpăţânate, agitate, deprimate şi confuze. Nativul e acum aşa, acum invers, dar după un timp, apare şi momentul de echilibru perfect.

Ca să-ţi dai seama care sunt trăsăturile fizice caracteristice acestor oameni trebuie să să te concentrezi la fel de tare ca şi atunci când e vorba de personalitatea lor. Nu prea există trăsături tipice Balanţelor, decât dacă punem la socoteală gropiţa lui Venus. Chipul lor e în general echilibrat, plăcut, dar nu remarcabil, aşa că mai bine începem cu gropiţele. De obicei vei descoperi două în obraji sau una în barbă. Dacă nu le găseşti pe faţă, caută la genunchi. Multe Balanţe fac gropiţe la genunchi. Fii discret, dar verifică. Nu te descuraja dacă persoană are gropiţe la genunchi, dar nu s-a născut în octombrie,. Cu siguranţă are un ascendent în Balanţă.

După ce ai verificat chestia cu gropiţele, vei observa că chipul nativilor poartă întotdeauna o expresie plăcută. Chiar şi atunci când Balanţa e furioasă, ea va reuşi cumva să pară blândă, sau măcar neutră.. Vocile celor dominaţi de Venus sunt de obicei dulci şi limpezi ca un clopot, iar ei rareori le ridică pentru a ţipa sau urlă. O Balanţă e singura fiinţă de pe lume care poate spune “Te urăsc şi am să-ţi trag un pumn în nas de să te umplu de sânge” cu tonul cu care ar recita “Pe lângă plopii fără soţ”. Gura lor are de obicei o formă arcuită, iar buzele sunt de culoarea vişinatei. De fapt, chipul tipic unei Balanţe îţi poate aminti uimitor de tarte, de o cutie cu bomboane, sau un fursec. Unii arată ca nişte acadele umane sau o îngheţată de caramel cu multă frişcă deasupra. Acestea sunt şi lucrurile după care se dau în vânt, de altfel, iar dacă o Balanţă citeşte asta cu siguranţă salivează deja.
Femeile sunt aproape întotdeauna drăguţe, iar bărbaţii sunt de obicei frumoşi. Totuşi, nu toţi oamenii frumoşi din lume sunt născuţi în Balanţă. Frumuseţea venusiană e ceva aparte şi uneori nu e uşor de recunoscut. Secretul e să te gândeşti la expresiile drăgălaşe ale lui Dwight Eisenhower şi Brigitte Bardot şi atunci îi vei descoperi. Problema e că uneori femeile arată ca Eisenhower iar bărbaţii ca Brigitte Bardot.

Nu vreau să spun că femeia Balanţa e masculină. Majoritatea lor aproape că sunt chiar mai feminine decât e în stare să suporte un bărbat normal. Şi cu siguranţă nu vreau să spun bărbaţii din Balanţă sunt feminini. De obicei sunt nişte masculi foarte virili. Dar nu se poate nega faptul că au o puritate a trăsăturilor care te împiedică să-i confunzi cu vreun boxer sau campion de lupte. Chiar şi acel rar exemplu de Balanţă despre care se poate spune că e urâtă, are o expresie atât de fermecătoare, încât eşti convins că chipul ei trădează un caracter foarte frumos.

Nu vei cunoaşte o Balanţă al cărei zâmbet să nu fie ca un nor moale şi alb. Acel surâs venusian poate topi o ciocolată de la cinci metri distanţă. Când îşi face apariţia, are puterea să transfigureze chiar şi cele mai şterse sau chiar urâţele trăsături.
Majoritatea Balanţelor sunt mai degrabe pline de curbe decât de unghiuri. Părul lor e deseori ondulat. Nu sunt neapărat grase (deşi un ascendent în Taur poate produce şi asemenea specimene). Totuşi, uneori îţi fac figură, ţin regim şi apoi au o siluetă chiar subţire. Dar chiar şi atunci, curbele tot vor rămâne acolo, trupul lor arătând ca o clepsidră suplă. Ca s-o luăm din nou drept exemplu pe Bardot, în nici un caz nu poţi spune despre ea că e grasă, dar nici nu poţi spune că e slabă. Mai există o caracteristică a Balanţelor, care te va face să le recunoşti imediat. Vei observa râsul lor viu, clocotitor, plin de veselie. O dată ce-l auzi, nu-l vei mai uita uşor.

Acuma, ai putea crede că e o binecuvântare să te naşti atrăgător şi cu gropiţe, să cauţi corectitudinea şi frumuseţea, să fii plăcut şi uşor de mulţumit. Ţi-ai putea închipui ca blândeţea şi inteligenţa, graţia şi compasiunea, sunt adevărate daruri de la vreo zână – naşa. Aşa şi e. Când talerele balanţei sunt echilibrate îţi vine să crezi că ai întâlnit un înger coborât din Paradis. Problema e zâna aceea care tot înclină talerele, ba într-o parte, ba în alta. Parcă nu se poate hotărî dacă a făcut o greşeală sau nu şi transmite indecizia asta şi nativilor din Balanţă. Mai întâi vor turui într-una, monopolizând conversaţia. Apoi vor asculta atent, cu un interes care te flatează. Când alţii se ceartă, Balanţa va juca rolul pacifistului, liniştind pe toată lumea. Apoi se vor întoarce brusc la 180 de grade şi vor lua cu bună ştiinţă partea oponentului tău, stârnind o discuţie aprinsă numai de dragul scandalului. Nativii caută armonia. Totuşi, mulţi se dedau la excese de mâncare, băutură sau amor fizic, dând complet peste cap talerele alea, ca să nu mai vorbim de armonia care zboară pe fereastră.

Zile, săptămâni şi chiar luni la rând Balanţa poate fi prea ocupată ca să se distreze. Va lucra până târziu în noapte şi se va trezi o dată cu răsăritul soarelui. Te oboseşte numai să o priveşti. Apoi, brusc, se va trânti într-un fotoliu şi va spune: “Sunt frânt!”. O dată ce au făcut asta, nu-i mai vezi mişcând nici un muşchi. Va fi un efort pentru nativ şi să ridice lingura sau paharul la gură (dar vor reuşi). Dacă e prin preajma cineva dispus să îi servească, nativii vor pretinde că acea persoană să facă totul pentru ei.

Când cade în letargie, Balanţa nu mai poate fi mişcată nici cu buldozerul. Va vorbi, va citi, va căsca, va moţăi, se va uita la televizor sau se va uita pe fereastră şi abia va fi în stare să se târască în dormitor (dar va reuşi). Toată cicăleala sau ţipetele din lume nu o vor impresiona. E ca şi cum ar fi pe altă lume. După un timp, când şi-a refăcut forţele, va simţi un val de energie şi va porni din nou la treabă într-o viteză nebună. Din nou va munci ca un rob, păstrând echilibrul în mod miraculos, în timp ce îşi planifică sarcinile cu uşurinţă eficientă. Deşi Balanţa nu e un semn dublu, majoritata prietenilor lor au impresia că de fapt cunosc două persoane complet diferite. Spune cuiva care a cunoscut o Balanţă în perioada sa de activitate intensă ca acest om e leneş şi te va privi ca pe un om nebun.

Balanţele ştiu din instinct că, pentru a păstra armonia trupului trebuie să alterneze pasele active cu odihnă completă. Aranjarea specială a genelor şi celulelor lor cere cu insistenta acest lucru şi majoritatea nativilor sunt foarte pricepuţi la păstrarea delicatului echilibru al fizicului lor. Totuşi, armonia minţii şi emoţiilor nu e la fel de instinctivă. Nativii pot vărsa râuri de lacrimi coplesitti de emoţie, în clipa următoare pot fi usturător de sarcastici, ca apoi să devină veseli şi vioi ca nişte cintezoi. Sentimentele Balanţei sunt foarte profunde, indiferent care dintre ele o cuprinde într-un moment sau altul. În plus, ea are o atitudine filozofică faţă de bucurii şi tristeţi, atitudine care în final echilibrează lucrurile.

Instinctul îi păstrează pe nativi sănătoşi din punct de vedere fizic şi mintal. De obicei reuşesc să evite bolile grave. Cea mai mare ameninţare pentru sănătatea lor e excesul de un fel sau altul. Consumul de dulciuri poate provoca obezitate, probleme stomacale şi dermatologice. Excesul de alcool poate duce la grave afecţiuni ale rinichilor şi vezicii urinare, care au ca rezultat violente dureri de cap. Depresiile pot provoca iritaţii pe piele sau chiar erupţii purulente. Partea sensibilă a trupului lor e pieptul şi uneori pot apărea probleme la tălpi şi la intestine, deşi acestea nu sunt foarte răspândite printre nativi. Mulţi dintre ei suferă de ulcer, nu atât din cauza stresului, cât din cauza exceselor alimentare şi din cauza emoţiilor lor fluctuante şi puternice. În general, Balanţele sunt mai sănătoase decât majoritatea oamenilor, cu condiţia să nu se epuizeze şi să nu uite să-şi facă perioadele de odihnă completă. Efectul pe care-l au liniştea şi armonia supra sănătăţii venusienilor e miraculos. Când sunt bolnavi, ei au nevoie de lungi perioade de odihnă, fără situaţii stresante emoţional, în care să fie înconjuraţi de cărţile favorite, muzică lentă şi cuvinte liniştitoare. O asemenea atmosferă ajută întotdeauna Balanţa să se pună rapid pe picioare.

Personalitatea Balanţei e alcătuită din cantităţi aproape egale de bunătate, blândeţe, corectitudine, spirit de contradicţie, încăpăţânare crâncenă, logică filozofică şi nehotărâre. Să luăm de exemplu spiritul de contradicţie. Balanţa se va certa cu tine pe un subiect banal cum ar fi cât e ceasul, dacă ea consideră că al tău a rămas în urmă cu două secunde. Nu-ţi închipui că ai să scapi cu generalizări de genul “Adolescenţii distrug ţară”. Îţi va fi servită o dizertaţie bine documentată şi amănunţit gândită despre rolul benefic al adolescenţilor şi tinerilor în societate. Să nu spui niciodată pe ton lejer “E o prostie să locuieşti la oraş când poţi locui la periferie. Nici nu se compară!”. Mai ales ultima remarcă e o greşeală imensă. E de-ajuns să pronunţi cuvântul “comparaţie” şi nativul din Balanţa se va dezlănţui. Poate face comparaţii toată noaptea, cu pauze pentru gustări. Nu ar avea nici o importanţă dacă ai susţine contrariul, căci Balanţa ar ţine un discurs argumentând în favoarea ideii opuse. în fond, nu-i pasă de partea cui e într-o discuţie în contradictoriu, atâta timp cât e în tabăra opusă. Uneori, dacă se plictiseşte, poate schimba “taberele” în toiul discuţiei. Spune-i că-ţi place un film şi îţi va spune ce defecte are. Critică-l şi el îl va lăuda. În tot acest timp, va încerca să rămână corect. Balanţei îi e groază să fie considerată o persoană cu prejudecăţi, la fel de mult pe cât îi e groază de acuzaţiile nedrepte şi credinţă oarbă.

E o trăsătură admirabilă, desigur, dar atâta balans al talerelor poate scoate din minţi o persoană optimistă şi chiar poate împinge Balanţa într-o stare de constanta nehotărâre. Chiar şi cei mai controlaţi venusieni detestă să ia decizii într-o clipă, fără să ia în considerare toate posibilităţile. Pentru ei, corectitudinea e un adevărat fetiş. Un general născut în Balanţa este un excelent strateg, iar planificarea lui atentă poate câştiga o bătălie ianinte chiar ca ea să aibă loc. Totuşi, în sinea lor, aceşti nativi urăsc vărsarea de sânge. Numai gândul la război le face rău. Capacitatea lor de a vedea o problemă din toate unghiurile, de a calma temperamentele violente şi de a le linişti fac din venusinei cei mai buni mediatori, capabili să reunească oameni care se urăsc şi nu au încredere unii în alţii şi de a-i face să coopereze în armonie. Un ofiţer născut în octombrie va lăsa pe alţii să ia decizii rapide în focul luptei, în timp ce el va pune la cale sclipitoarele manevre strategice care vor salva milioane de vieţi şi vor duce şi la câştigarea războiului.

Din cauza acestei probleme pe care o au când e vorba să ia o decizie, Balanţele pot ajunge să întârzie la servici fiindcă nu s-au putut hotărî dimineaţă dacă să-şi pună mai întâi papucul stâng sau pe cel drept. Chiar şi în cazul venusianului mediu, vei observa această tendinţă de a cântări lucrurile şi a despica firul în patru până te apucă nebunia. Va spune: “Dacă faci asta, se va întâmpla cutare şi cutare. Pe de altă parte (aceasta e una dintre expresiile lor favorite!), dacă faci invers…” Nimic nu e mai chinuitor decât să urmăreşti un nativ încercând să ia o hotărâre. Şi nici nu-i place să fie grăbit sau influenţat când ia o hotărâre. Dacă nu ai răbdare, poţi transforma Balanţa într-un munte de încăpăţânare pe lângă care Taurul pare un naiv numai bun de învârtit pe degete. Nerăbdarea e o trăsătură pe care majoritatea venusienilor nu pot să o suporte. Persoanele superficiale, pripite, impulsive, care nu se gândesc la consecinţe îi scot din minţi pe cei din Balanţă.

Partea amuzantă e că venusienii vor nega întotdeauna imediat când sunt acuzaţi de indecizie. Nu-i lăsa să te vadă zâmbind. în traducere, asta înseamnă că, deşi le ia o perioadă de timp diabolic de lungă ca să ia o decizie (lucru pe care se fac că-l uită), o dată ce au ajuns la o concluzie, ei rămân fixaţi la ea. Dacă îi dai timp, nativul va pune în aplicare decizia finală cu o asemenea convingere încât ajunge să creadă că e o persoană fermă, cu mare putere de decizie. Oricum, când spune că nu e deloc nehotărât nu face decât să stârnească una dintre controversele pe care le iubeşte atât de mult. Când îţi contrazice analiza astrologică, spunei cu îngâmfare: “Mă aşteptam să adopţi atitudinea asta. Balanţele se contrazic întotdeauna din orice.” Asta îl va face să se urce pe pereţi de nervi, dar îl va face să îşi dea seama care e adevărul şi pentru el adevărul e foarte important. Nu strică nici să-i atragi atenţia că nu e corect din partea lui să nu ia în considerare argumentele ambelor părţi. Până la urmă va vedea logica raţionamentului.

Puţini dintre cei născuţi în Balanţă sunt excentrici sau ostentativi. în general ei detestă manifestările publice de furie sau pasiune, aşa cum detestă şi exagerările. Au o capacitate de concentrare fantastică şi le place să mediteze la subiecte profunde. Au o afecţiune înnăscută pentru cărţi şi un respect adânc pentru cuvântul tipărit. Aproape sigur vei găsi o bibliotecă bine garnisită în casa fiecărei Balanţe.

Venusianul adoră armonia sunetelor, a culorilor, poezia şi folosirea corectă a cuvintelor, atât în scris cât şi în discuţii. Indiferent de imaginea pe care o proiectează în societate, nativul din Balanţă e îndrăgostit de tot ce e bun şi curat, frumos şi plăcut. În adâncul său el are suflet de artist. Muzică liniştită, blândă, conversaţia interesantă, mâncarea bună şi vinul de calitate sunt pentru el un adevărat balsam. Mintea lui e sclipitoare ca diamantul dar fină ca suprafaţa opalului.