Astrologie

        Astrologia (din greacă: άστρον astron: stea, și λόγος logos: știință, teorie, studiu) înglobează un ansamblu de cunoștințe, tradiții și credințe, structurate, din punct de vedere geografic, în sisteme care acordă importanță și semnificație raporturilor ce se nasc din pozițiile relative ale corpurilor cerești și a altor detalii legate de acestea (semne zodiacale, case). Se presupune că aceste raporturi astrale ar cuprinde semnificații utile pentru interpretarea personalității a omului. Un practicant al astrologiei este numit astrolog.

Astrologii cred că mișcările și pozițiile corpurilor cerești influențează direct viața de pe Pământ sau corespund unor evenimente din viața umană. Astrologii moderni definesc astrologia ca pe un limbaj simbolic, un fel de artă sau o formă de divinizare. În ciuda diferențelor de opinii, majoritatea astrologilor sunt de acord că poziționările corpurilor cerești folosesc la interpretarea evenimentelor trecute și prezente precum și la prezicerea viitorului. Comunitățile științifice consideră astrologia o pseudoștiință sau o superstiție.

Astrologia datează din cel puțin al 2-lea mileniu î.e.n. și își are rădăcinile în sistemele utilizate pentru a prezice Calendarul Maya al schimbărilor sezoniere și interpretarea ciclurilor cerești ca semne de comunicare divină. Multe culturi au acordat o importanță evenimentelor astronomice, iar unii – cum ar fi indienii, chinezii, și maya – au dezvoltat sisteme elaborate pentru prezicerea evenimentelor terestre din observații cerești. Astrologia occidentală, una dintre cele mai vechi sisteme astrologice aflate încă în uz, își are rădăcinile în secolele 17-19 în Mesopotamia, de unde s-a răspândit în Grecia antică, Roma, lumea arabă și Europa de Vest și în cele din urmă ân Europa Centrală. Astrologia occidentală contemporană este adesea asociată cu sisteme de horoscoape, care pretind a explica aspecte ale personalității unei persoane și prezice evenimente semnificative în viața lor, bazate pe pozițiile de obiecte cerești; majoritatea astrologilor profesionale se bazează pe astfel de sisteme.

Astrologia este formată dintr-un conglomerat de sisteme, tradiții și credințe conform cărora mișcarea și pozițiile corpurilor cerești pot oferi informații despre personalitatea oamenilor și viitorul acestora, având capacitatea de a prevesti toate fenomenele și evoluțiile viitoare care influențează omenirea în ansamblul ei și oamenii ca indivizi. Multe culturi au identificat cerul și Cosmosul cu spațiul rezervat zeităților.

De-a lungul timpului cel mai adesea astrologia a fost considerată o tradiție științifică și făcea parte din cercurile academice, de multe ori în strânsă relație cu astronomia, alchimia, meteorologia, și medicina. A fost prezentă în cercurile politice, și este menționată în diverse lucrări de literatură, de la Dante Alighieri și Geoffrey Chaucer la William Shakespeare, Lope de Vega și Calderón de la Barca.

Odată cu debutul revoluției științifice astrologia a fost pusă sub semnul întrebării; a fost contestată cu succes atât teoretic cât și experimental, și s-a demonstrat că nu are nicio valabilitate științifică sau putere explicativă. Astfel, astrologia a pierdut poziția sa academică și teoretică, și credința comună în ea a scăzut în mare măsură.

Astrologia se încadrează în categoria disciplinelor metafizice și a pseudoștiinței, similar cu alte discipline fondate pe teoria rețelelor energetice, precum feng shui, acupunctura, yoga, etc. Astrologia este una din cele mai veche discipline, apărând la începutul mileniului 3 î.e.n., jucând un rol foarte important în dezvoltarea ulterioară a științei, în special a astronomiei.